12 sveikų užkandžių vaikams – mokyklai, namams, vaišėms

12 sveikų užkandžių vaikams – mokyklai, namams, šventei

Apie mamoms įprastą rugsėjo klaustuką – ką įdėti priešpiečių dėžutėn, kalbėjomės pernai. Tačiau per metus Gimtadienio mugėje susikaupė būrelis naujų, dėmesio vertų sveikų užkandžių vaikams. Jie patogūs tuo, kad veik visų galime pasigaminti savaitei į priekį – juk taip gerai, kai yra palikti ką sveikai pagraužti grįžtantiems iš mokslų, kai po ranka laukia paruoštukai priešpiečių dėžutei. Ir žinoma, visus šiuos sveikus užkandžius drąsiai galime gaminti vaikų šventei –  kaip sveikesnę palydą desertų stalui.

Naminiai duoniukai – mano šiųmetis atradimas, labai patinkantis moteriškajai mūsų šeimos daliai. Paprasta pagaminti, o kad neatsibostų, galime varijuoti keisdami sėklas, dalį ruginių miltų pakeisdami grikiniais ir panašiai.

Kita sveikų duonelių variacija – grikių trapučiai – vos iš kelių produktų suminkoma tešla, nesunkiai virstanti lengvu, sveiku užkandžiu.

Morkų-bananų-obuolių sausainiai – tikras skanumynas, praturtintas sėklomis. Norint, cukraus galime visai neberti, ypač, jei dedame saldesnius obuolius bei morkas. Nedidelis trūkumas – sausainiai su obuoliais, tad juos suvalgyti reikia per 2-3 dienas, bet mėgstantys atsargų pasiruošti į priekį, sausainių gali išsikepti daugiau ir laikyti paruoštus šaldiklyje.

Panaši, tik paprastesnė ir tinkanti nevalgantiems kiaušinio, variacija – sveiki avižų dribsnių sausainiai. Jokių miltų, jokių kiaušinių, pieno produktų, o riebalų ir cukraus tik truputį.

Daržovių traškučiai. Naudingos ir gardžios daržovės – pastarnoko traškučių net 2 receptai laukia čia. Labai panašiai gaminami ir morkų bei burokėlių traškučiai, tik jiems iškepti prireiks daugiau laiko, jie džiovinami 130 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių, sudėjus kuo ploniau supjaustytas daržovių riekeles ant kepimo popieriaus vienu sluoksniu, retkarčiais pavartant.

Sūrio ir sėklų traškučiai – sėklų čia taip pat galime berti įvairių, dalį sūrio keisti tarkuotomis cukinijomis. Priešpiečių dėžutėn, traškučiams į kompanija, atskirai į folijos ar kepimo popieriaus skiautę galime įvynipti lazdelėmis pjaustytų daržovių. Tračkučius reikia suvalgyti per 3 dienas, bet jie pagaminami tiesiog žaibiškai.

Avižų batonėliai, kurių nereikia kepti – produktai sumaišomi, pasmulkinami kombainu, medumi ar sirupu sulipdomi ir šaldytuve pašaldomi. Sveikas saldumynas visai savaitei.

Sveikesni snickeriai – tokiais tikrai galime palepinti vaikus kartas nuo karto. Datulės, žemės riešutai ir kokybiškas juodas šokoladas – nors liežuvį praryk derinys. Šaldytuve išsilaiko iki savaitės, priešpiečių dėžutėn dėkime ne pačią karščiausią dieną ir nepamirškime įvynioti į kepimo popieriaus skiautę.

Dar vienas skanumynas iš datulių, atklydęs iš senesnių receptų, bet tikrai vertas čia paminėti – datulės, migdolai, kokoso drožlės ir kakava. Sveikas, gardus, paprastai pagaminamas.

Kuo toliau, tuo saldžiau – super paprastas gardžiųjų batonėlių variantas iš 3 ingredientų – avižų, medaus, riešutų sviesto.

Svarainių cukrinukai – džiovintos lietuviškos citrinos, tiesa, cukraus čia nemažai, tad labai dažnai netriaukškime. Namuose galime prisidžiovinti ir obuolių, persikų, nektarinų skiltelių.

Šokoladainis su cukinija tinka nevalgantiems kiaušinių ir pieno produktų. Daug cukinijos, saikingai riebalų ir cukraus – mūsų virtuvėje šis pyragas vis sukasi ir sukasi kaip mėgiama plokštelė – tikras šių metų rudens hitas.
Miltus čia drąsiai galime berti visus rupius, dalį jų galime keisti ir avižų miltais – išbandyta ir parekomenduota jūsų pačių, receptui pasirodžius mūsų Facebook’o paskyroje.

Riebesnius užkandžius – su riešutų sviestu, šokoladu, didesniu cukraus kiekiu, gaminkime rečiau nei liesesnius ir becukrius. Taip pat nepamirškime, kad vienas reikalingiausių vaikams užkandžių yra švieži mūsų krašte augantys vaisiai bei daržovės – tegul jų visuomet būna vaikams po ranka.

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *