gimtadienio mugė barbekiu vaišės

Barbekiu vaišės, arba ką pagaminti ant ugnies

Priešakyje dar geras gabaliukas vasaros, o jei pasiseks, turėsime ir nuostabius, auksinius, rudenėjančiais sodais kvepiančius rugsėjį bei spalį. Ir švenčių dar nereikia už skverno tįsti į namus – kartu su vaikais pasimėgaukime iki soties gimtadieniais gryname ore: smagiais žaidimais ir ant ugnies ruoštomis – barbekiu vaišėmis. Vaikai mielai kerta tiek tikrus barbekiu patiekalus, tiek jų palydą – įvairiausius užkandžius:

Pradėkime nuo pagrindinio barbekiu vaišių vaidmens – jis turi tekti karštam, sočiam, dažniausiai mėsiškam patiekalui. Gimtadienio mugė siūlo gardžius ir labai mitriai užmarinuojamus sprandinės  kepsnius (receptas – čia) arba tikrą vaikų džiaugsmą – naminius mėsainius (jų receptas – štai čia). O jei skylate į dvi stovyklas – norinčius kepsnių ir išsiilgusius mėsainių – marinuodami kepsnius juos stipriau pamuškite, kad būtų minkštesni ir naudokite vietoje mėsainių kotletų.

Vaišių paįvairinimui ant žarijų galime išsikepti  nuostabų varškės sūrį, paprastai pamarinuotos lašišos kepsnelių (apšlakstytos aliejumi ir pabarstytos čiobreliais bei druska pusvalandį prieš kepant) ir vaikams be galo daug laimės suteiksiančių kukurūzų burbuolių folijoje – prieš kepant pamirkykime jas vandenyje gerą pusvalandį, nulupkime lapus, pašalinkime siūlus, gausiai aptepkime sviestu, pabarstykime druska ir patikimai suvynioję į foliją kepkime ant grotelių 15-20 minučių.
Pačiose žarijose galime išsikepti bulvių su lupena – gerai nuplaukime ir kepkime 30-40 minučių karštose žarijose. Valgykime su druska, sviestu, maltais sėmenimis.

Tikras barbekiu desertas  ir pramoga vaikams – ant laužo skrudinami zefyriukai. Kaip zefyriukus pasigaminti ir kepti, rasite čia. Zefyriukai be galo saldūs, norint sumažinti tą beprotišką saldumą, galima juos valgyti suspaustus tarp dviejų sausainių.

Barbekiu vaišėse atsigaivinti pasiruoškite naminio limonado ar naminės giros.

Kokie užkandžiai derės prie ant laužo keptų vaišių? Visų pirma siūlau kalną daržovių – dabar pats jų metas, tad tiesiog susipjaustykime visą jų įvairovę: agurkų, paprikų, pomidorų, morkų, salierų stiebų, jaunų cukinijų lazdelių. Vaikai daržoves geriausiai valgo tokiame – gryname pavidale, šalia galime pasiruošti kurį nors iš trijų populiariausių daržovių dažinių: humusą, gvakamolę ar tzatziki (pastarasis tiks ir į mėsainius ir kaip kepsnių padažas).

Kiti, barbekiu vaišėse gerai besijausiantys ir dėmesio nepritrūksiantys užkandžiai: naminiai traškučiai iš lavašo, naminiai bulvių traškučiai, namuose ruošti kukurūzų spragėsiai ir be galo vaikų mėgstami vištienos gabaliukai. Ir tik, mielieji, nepamirškime pono Saiko – neužsibrėžkime paruošti visko vienai šventei – 1-2 užkandžių užteks su kaupu. Geriau, įsisupę į smagų barbekiu vakarėlio šurmulį, pasimėgaukime pačiu buvimu su vaikais, linksmais žaidimais ir švente gryname ore!

Nuotraukos A. Rimaitės

2 Responses

  1. Jurgita
    |

    Aciu uz tiek ideju!! Puikiai tiks ir vyro sventei.

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Ačiū Jums, Jurgita, kad skaitote ir išbandote!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *