gimtadienio mugė naminiai bulvių traškučiai

Čipsaaai! Gaminame naminius bulvių traškučius!

Oi, tie čipsai – taip ir taikosi į mūsų namus patekti! Tai į tėčio parduotuvės krepšį įšoka, tai kokiam svečiui į parankę įsikibę atkeliauja. Nuduodami, kad nemato nei manęs, nei mano surauktų antakių, patogiai vidury stalo įsitaiso ir traškindami blizgančius aprėdus pasileidžia tekėti nenutrūkstama auksine srove į mano turtelių snapus. Tai jau ne, nupsrendžiau, jei žūtbūt gviešiatės patekti ant mūsų stalo, aš pati jus pagaminsiu! Ir nors sveiku kasdieniu maistu net ir namuose ruošti jus, brangieji, netapsite, bent jau atsikratysite visokių natrochlamirzorbatų ir įgausite gerokai taikesnį naminį būdą. Vaikų šventei užtraškinti bus pats tas!

Apie naminių bulvių traškučių gamybą: ne sykį ir ne du, mano bandymai paruošti naminius bulvių traškučius baigėsi gerokai apskrudusiu, o iš vidaus pusžaliu fiasko. Kur paslaptis? Bulves supjaustyti reikia tikrai plonai, ne storiau nei 2-3 mm, jas būtina pamirkyti lediniame vandenyje, labai gerai nuvarvinti ir kepti gerai įkaitintame aliejuje mažomis porcijomis – maždaug po 100 g, kad aliejaus temperatūra nepasikesitų. Šiek tiek užtrunka, todėl naminius bulvių traškučius siūlyčiau ruošti kai svečių susirenka nelabai didelė kompanija – gausiam būriui prikepti naminių čipsų bus sunku. Ir dar – panaudoto aliejaus, šiukštu, nebenaudokime kitam maistui ruošti, pilkime lauk, nes pakartotinai įkaitinus, jame bus apstu visokių negerų dalykų.

 Reikės:

  • apie 500 ml aliejaus gruzdinimui,
  • 300 g nuskustų bulvių,
  • druskos pagal skonį,
  • Provanso žolelių.

Gaminame naminius bulvių traškučius:

  1. Bulves supjaustome kuo ploniau: 1-3 mm storio reikelėmis ir sumetame į ledinį vandenį – kad būtų kaip reikiant šalta, aš į vandenį pridedu ledukų iš šaldiklio. Po kelių minučių bulves ištraukiame ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais.
  2. Didelėje gilioje keptuvėje ar gruzdintuvėje įkaitiname aliejų iki 190 laipsnių.
  3. Dedame bulves į keptuvę mažomis porcijoms ir gruzdiname 3-5 minutes, kol bulvytės taps traškios ir auksinės. Kiaurasamčiu išgriebiame ir sudedame ant popierinio rankšluosčio, nusausiname.
  4. Prieš dedant kitą bulvyčių porciją, leidžiame aliejui vėl kaip reikiant įkaisti.
  5. Naminius bulvių traškučius apibarstome atsargiai įtrindami druska bei Provanso žolelėmis ir mėgaujamės.
Naminiai bulvių traškučiai
Naminiai bulvių traškučiai
Nuotraukos A. Rimaitės

14 Responses

  1. Dominyka
    |

    Bandem! Tikrai labai patiko, super skanus receptas. 👍 🙂

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Puiku! Labai smagu girdėti, miela Dominyka 🙂

  3. Giedrė
    |

    Šiandien antrą kartą kepsim, pavyko puikiai 😉

  4. Alvilė Rimaitė
    |

    Miela Giedre, džiaugiuosi, man irgi šie čipsiukai labai skanūs, smagaus ir jaukaus savaitgalio!

  5. Ūkininkas Jura
    |

    Tam reikia ir čipsinės veislės bulvių. Kad mažiau isigertu olėjaus.

  6. ...
    |

    Labai skanu geras👍👍

  7. Alvilė Rimaitė
    |

    Puiku, smagu girdėti 🙂 !!!

  8. Saida
    |

    Puikiai tinka 😄

  9. Matas
    |

    Provanso netirejom bet skanei gavos ir su driska

  10. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Matai, šaunu, dėkui, kad parašėte!

  11. Nojus
    |

    Labai skanu, ačiū už receptą!

  12. Alvilė Rimaitė
    |

    Ačiū, mielas Nojau, kad gaminate ir paliekate atsiliepimą!

  13. IRMA JONKUVIENE
    |

    Kazka dariau netaip,nes man gavosi minksti o viska dariau kaip parasyta.Bet visvien seimynai patiko 🙂

  14. Alvilė Rimaitė
    |

    Miela Irma, spėju, kad bulvės galėjo įtakoti – dabar, pavasarį, jos daugelyje patiekalų linkusios elgtis kitaip, ir tą minkštumą būtent tai ir galėjo nulemti. Jei šeimynai patiko, siūlau pabandyti kitą sykį, su šviežesnėmis bulvėmis, išlaikytomis ne ilgiau kaip iki sausio, vasario mėnesių. Ačiū, kad skaitote, gaminate ir komentuojate!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *