Greitas tuno pyragas

Greitas tuno pyragas

Vaikų gimtadienio stalui puikiai tinkantis, paprastas ir greitai paruošiamas nesaldus pyragas. Mano patirtis rodo, kad dauguma vaikų trapią tešlą valgo labai noriai ir su jos priedanga į mažųjų pilvelius galima iškomandiruoti daugybę dalykų, į kuriuos paprastai jie net kreiva akimi nežiūri. Vietoje siūlomo (ir tikrai labai gardaus!) tuno įdaro, šį pyragą vaikų gimtadienio vaišėms galite kepti su keptuvėje apkeptomis šaldytomis ar šviežiomis daržovėmis, kaip ir tuno variante, aplietomis tarkuotu sūriu, kiaušinių ir pieno plakiniu. Įdarų gali būti įvairių – padiktuotų gurmaniškų norų ar šaldytuvo turinio – kaip minėjau, su trapia prancūziška tešla skaniai suskamba daugelis dalykų.
Ir dar apie tešlą – skirtingai nei daugumai jo giminaičių, šiam pyragui pagaminus tešlą, jos šaldyti nereikia – galima iš karto kloti į formą. Siūlau nesusigundyti naudoti pirktinės tešlos, nes daugiau laiko sugaišite ją pirkdami – tuno pyrago tešla paruošiama vos per kelias minutes.

Pyrago tešlai:
80 g sviesto,
130 g miltų,
žiupsnelio druskos,
2 šaukštų šalto vandens.
Įdarui:
1/2 poro,
šaukšto aliejaus,
1 dėžutės tuno,
150 g tarkuoto fermentinio sūrio,
3 kiaušinių,
100 ml pieno,
šviežių krapų, arba džiovintų čiobrelių ar raudonėlių,
2 vidutinių pomidorų,
druskos, pipirų.

Ruošiame tešlą:

  • Kambario temperatūros sviestą sumaišome su miltais ir druska – geriausia tai padarysime rankomis.
  • Pilame šaltą vandenį ir greitai suminkome tešlą.
  • Tešlą kiek pakočiojame į blyną ir dedame į riebalais išteptą 24-26 cm skersmens atsegamą kepimo formą – jei naudojate aukštesnę, skirtą tortams, kraštelio nedarykite aukštesnio nei 3-4 cm. Patampome, palyginame rankomis, kad tešla įsitaisytų gražiai ir joje nebūtų skylių.

Gaminame įdarą ir patį pyragą:

  • Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 200 laipsnių.
  • Porą supjaustome griežinėliais ir lengvai apkepame su šaukštu aliejaus, kad suminkštėtų.
  • Ant pyrago pagrindo dedame poro griežinėlius, ant jų – nusunktą tuną ir apibarstome tarkuotu sūriu.
  • Kiaušinius lengvai paplakame, įmaišome į juos pieną, krapus arba džiovintas žoleles ir pilame ant pyrago.
  • Ant viršaus dedame plonais griežinėliais pjaustytus pomidorus, apibarstome druska ir pipirais. Kepame apie 25 minutes.

Tuno pyragą gimtadienio stalui galima patiekti šiltą, kartu su šviežiomis daržovėmis, tačiau jis labai gardus ir kaip šaltas užkandis. Pyrago užteks 6-8 mažiems 4-5 didesniems valgytojams.

Tuno pyragas vaikų gimtadienio stalui

Nuotraukos: A. Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *