greiti meduoliniai nameliai, gimtadienio mugė

Greiti meduoliniai nameliai

Greiti meduoliniai nameliai??? – pakėlė antakį mūsų tėtis, kai pasakiau, kaip vadinsis įrašas. Mat matė, kaip meduoliniuose reikaluose buvau pranykusi visą vakarą. Na, na, nereikia suprasti tiesiogiai – per 5 minutes, žinoma, jų nepastatysim, bet, palyginus su įprastais meduoliniais nameliais – manieji tiesiog žaibiški. Per vieną vakarą, ypač jei pašonėj turėsite kokį talkininką, nesunkiai sukursite visą kaimelį. Kaip taip? Paprastai – mano nameliuose išvengiama bent jau man sudėtingiausios ir nemaloniausios dalies – statymo ir klijavimo. Ai ai, kol tris sienas lygiai sustatai, žiūrėk jau ketvirtoji į šoną bevirstanti. Jau lyg visos keturios stovi, keliam stogą – babakšt!!! Sienos vėl guli. Tai štai, visiems, kurie susiduria su panašiais statybų sunkumais ir nori jų išvengti –
gerokai paprastesnis meduolinio namelio variantas. Jame visą dėmesį ir laiką galėsime skirti maloniausiai daliai – puošimui. Kaip jau sakiau – susikurti tokių nameliukų galime iš karto, ne vieną ir ne du –   jie labai pravers kaip smagi dovanėlė einant svečiuotis per Kalėdas, ar sveikinti gruodžio mėnesį gimusių bičiulių.

Greitų, neklijuojamų meduolinių namelių idėja man šovė labai staigiai – kai gaminau picos ragelius. Tik ištraukti iš orkaitės mielinės tešlos kūgiai atrodė tarsi kokie vigvamai ir aš akimirksniu nusprendžiau lygiai tokiu būdu iškepti meduolinės tešlos kūgius. Kaip pasidaryti kartonines, folija apsuktas formeles kūgiams iškepti – skaitykite čia.

Jau turite formeles? Eime kepti namelių.

Meduolinius namelius galime kepti pagal savo mėgstamą meduolinės tešlos receptą, aš ši kartą kepiau pagal vieną populiariausių –  Cipciuko meduolių receptą.

 Meduolinei tešlai:
450 g miltų;
150 g cukraus;
100 g sviesto;
2 kiaušiniai;
100 g medaus;
1 šaukštelis gesintos sodos;
1 šaukštelis cinamono;
0,5 šaukštelio maltų gvadzdikėlių;
0,5 šaukštelio malto imbiero.

Gaminame meduolinę tešlą ir statome meduolinius namelius:

1. Sviestą ištirpiname. Į dubenį įmušame kiaušinius, supilame cukrų, medų ir tirpintą sviestą, išmaišome. Statome dubenį ant puodo su verdančiu vandeniu ir maišome kol cukrus ištirps. Nukeliame nuo garų, supilame gesintą sodą ir gerai išsukame kol tešla suputos. Supilame miltus, sumaišytus su prieskoniais ir užminkome maloniai minkštą tešlą (ne per kietą). Tešlos šaldyti nereikia – ją galima iš karto kočioti.

2. Tešlą iškočiojame iki maždaug 1 cm storio, supjaustome stačiakampiais ar trapecijomis ir apsukame apie kūgį. Nuimame tešlos perteklių, išlyginame sujungimus, statome ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Dedame į žemiausią orkaitės lentyną ir kepame 250 laipsnių temperatūroje, kol švelniai paruduos – tai teužtrunka 5-8 minutes.

3. Ištraukiame, leidžiame atvėsti iki tiek, kad meduolinius kūgius būtų galima paimti į rankas (bet jie dar turi būti kiek šilti ir elastingi) ir atsargiai ištraukiame popierines formeles.

4. Puošiame glaistu, pabarstukais ir savo fantazija. Beje, aš langeliams ir kitoms smulkioms detalėmes nupiešti naudojau medinį iešmelį – su konditeriniu šviršktu ar prakirptu maišeliu, bent jau man, gaunasi tik kažkokie tep lep.

 Glaistui:
2 kiaušinių baltymų,
200 g cukraus pudros,
1–2 šaukštai citrinos sulčių.

 

Gaminame glaistą meduoliams:
Baltymus lengvai paplakame, suberiame į juos cukraus pudrą ir supilame citrinos sultis. Išmaišome ir toliau plakame plaktuvu apie penkias minutes kol gauname tirštą ir blizgų, ne per skystą, bet ir ne per klampų glaistą.

O jei norite natūralaus spalvoto glaisto, kaip jį nusidažyti kiekvienoje virtuvėje randamomis priemonėmis, skaitykite čia.

 

Nuotraukos: A. Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *