Ir vėl burbuliukai – duonos gira

Duonos gira – puikus vasaros gėrimas, kurį maži žmogiukai sutinka labai džiaugsmingai. Kiekvieną mielą dieną giros gerti nesiūlau – cukraus čia, oi oi, kiek nemažai. Tačiau šventėms ar šiaip retkarčiais pasilepinti tikrai galime pasiruošti naminės duonos giros. Aš ją labai mėgstu ir dėl to, kad galima iš karto pasigaminti didesnį kiekį, laikyti šaldytuve net iki 2 mėnesių ir, troškuliui užklupus, tuojau pat atsigaivinti. Ruošiant girą galima sunaudoti senstelėjusią ar pačių gamintą, bet nepavykusią iškepti juodą duoną.

 10 litrų gėrimo reikės:
1 kilogramo padžiuvusios, riekutėmis supjaustytos ruginės duonos;
10 litrų vandens;
4-5 stiklinių cukraus;
40 gramų šviežių arba 6–7 arbatinių šaukštelių sausų mielių;
saujelės šviežių arba džiovintų mėtų lapų;
saujos razinų.

 

  • Duoną truputį paskrudiname orkaitėje ir užpilame verdančiu vandeniu. Įdedame mėtų ir paliekame ramybėje 24 valandoms.
  • Parai praėjus, nukošiame per marlę arba tankų sietelį, supilame su cukrumi ištrintas mieles (jei dedu sausas, aš jas ištrinu su keliais šaukštais cukraus, papildomai įpildama kelis šaukštus duonos užpilo), gerai išmaišome ir paliekame rūgti šiltoje vietoje maždaug 1 parai, kartas nuo karto nugriebdami paviršiuje atsirandančias putas.
  • Išrūgusią, nebeputojančią girą supilstome į švarius stiklinius butelius ir į kiekvieną įmetame po 1–2 razinas. Taip paruoštą girą galima užkimšti, statyti į šaldytuvą ir jau po paros gerti. Tačiau aš, prieš statydama šaltai, pridarytus, bet neužkimštus butelius dar palaikau apie pusę paros kambaryje ir tik tada užkemšu ir statau į šaldytuvą. Taip padarius, butelius paprasčiau atkimšti, duonos gira taip smarkiai neputoja, „nešaudo“ ir nekrečia kitų pokštų.

Nuotraukos: A. Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *