kalėdiniai sausainiai vaikams

Kalėdiniai sausainiai vaikams

Visai nebūtina turėti juvelyro rankas, maisto dažus ir daug laiko – dailius kalėdinius sausainius vaikams galime iškepti paprastai ir greitai. Paprastumui virtuvėje esu skyrusi daugybę gerų žodžių ir žadu dar daugiau skirti ateityje – skubančiame pasaulyje mums jis labai aktualus. Šių kalėdinių sausainių vaikams idėją aptikau amerikietiškuose tinklaraščiuose, tik čia jie kepami tešlą nudažant maisto dažais. Kadangi noriu sveikesnio ir paprastesnio varianto, aš renkuosi kakavą, kurią savo virtuvėse turime daugelis mūsų.

Kalėdiniai sausainiai vaikams man labai gražūs ir vieni, tačiau jei siekiate didesnio įspūdžio – pabarstykite kokoso drožlėmis ar pabarstukais. Tokie sausainiai, prieš kepant padarius šiaudeliu skylutę, gali būti kabinami ir ant eglutės, arba, dovanojami kaip daili kalėdinė valgoma dovana. Aš pabarstukus prie sausainio tvirtinau tirpintu šokoladu, tačiau jei norite, galite rinktis baltą glajų.

Cukriniai sausainiai trapūs ir labai skanūs – vaikai dažnai juos labiau mėgsta nei kietesnius imbierinius kalėdinius sausainius. Norėdami, kad sausainiai būtų trapesni ir kuo tolygiau išsikočiotų, naudokime ekstra rūšies miltus. Cukrinius sausainius galime išsikepti ir savaitę iki švenčių – atvėsinkime ir laikykime juos sandariai uždarytose dėžutėse, o dekoruokime 1-2 dienos prieš šventes.

 35-40 didelių sausainių:

  • 250 g kambario temperatūros sviesto
  • 250 g cukraus pudros
  • 1 šaukštelio maltos vanilės
  • 450 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų (geriau ekstra)
  • 4 šaukštų kakavos miltelių
  • 2 didelių kiaušinių
  • pabarstukų, juodo šokolado (nebūtinai)

Kepame kalėdinius sausainius vaikams:

1. Minkštą sviestą išplakame su cukraus pudra ir malta vanile, po vieną įmušame kiaušinius ir toliau plakame iki vientisos masės.

2. Į vieną indą persijojame 250 g miltų. Į kitą – 200 g miltų, kuriuos gerai sumaišome su kakava.

3. Padaliname sviesto-cukraus-kiaušinių masę į 2 dalis ir vieną iš jų dedame į baltą miltų mišinį – sparčiai išminkome tešlą. Antrą dalį dedame į kakavinius miltus ir taip pat sparčiai išmaišome. Suvyniojame abi tešlas atskirai į maistinę plėvelę ir dedame bent 20 minučių į šaldytuvą. Jei paliksime ilgesniam laikui, tarkime, nakčiai, prieš kočiodami leiskime tešlai apšilti kambaryje 30 minučių.

4.  Ant atskirų lentelių iškočiojame abi tešlas į maždaug 0,5 cm storio lakštus. Didesne apvalia sausainių formele išpjauname apskritimus, dedame juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Mažesne formele apskritimuose išpjauname eglutes, žvaigždes ir kitus kalėdinius ornamentus. Išpjautus vanilinius sausainius dedame į kakavinių apskritimų vidurį ir atvirkščiai. Nebijokime kiek pirštais pareguliuoti, kad sausainiai gražiai įsitaisytų apskritimuose.

5. Kepame 175 laipsnių orkaitėje 10-15 minučių, akylai saugodami, kad sausainiai nepradėtų stipriai ruduoti. Traukiame sausainius vanilinei tešlai vos tik švelniai parudus. Atvėsiname.

6. Kalėdinių sausainių vaikams dekoravimas – karšto vandens vonelėje išsitirpdę šokolado, šaukšteliu apliejame sausainių kraštelius. Apiberiame pabarstukais ir paliekame kambario temparetūroje sustingti 15 minučių.

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *