Keptas varškės sūris

Keptas varškės sūris – orkaitėje arba kepsninėje

Jei vaikų šventė numatoma lauke, puiki alternatyva mėsos kepsniams, kuriuos ne visi vaikai noriai valgo – keptas varškės sūris. Galima sūrius kepti visai vaikiškai kompanijai, o galima ant žarijų dėti tik kelis – jei žinote, kad tarp švenčiančiųjų mėsos nevalgytojų bus mažai.

Kepto varškės sūrio nuostabų skonį atradau žavioje Nomedos Marčėnaitės knygoje „Nomeda. Virtuvės užrašai“ (Obuolys, 2009) ir nuo to laiko jis – vienas mėgstamiausių kepsninėje ruošiamų mūsų šeimos patiekalų. Beje, šiuos sūrius dažnai kepame ir namuose  – orkaitėje.

Suaugusiam žmogui paprastai skaičiuoju po 1 įprasto dydžio (apie 250 gramų) sūrį, o vaikai teįveikia po pusę. Todėl vaikų šventei galima: a) kepti mažesnius sūriukus (apie 150 gramų), kurių būna mobiliuose ūkininkų turgeliuose; b) perpjauti įprasto dydžio sūrį į 2 dalis ir kepti kiekvienam mažam svečiui po puselę sūrio. Žinoma, padalinti sūrius galima ir jau iškepus, tačiau vaikams smagiau gauti po nuosavą keptą sūriuką su visa folija iš kurios visai įdomu jį išsilukštenti…

8 mažiems valgytojams reikės:

  • 4 įprasto dydžio arba 8 mažų varškės sūrių (22% riebumo),
  • 6 pomidorų,
  • 6 svogūnų,
  • 8-10 česnako skiltelių,
  • 8 šaukštelių majonezo arba alyvuogių aliejaus
  • Provanso žolelių mišinio arba čiobrelių, baziliko, rozmarino,
  • druskos,
  • folijos.

1. Gerai iškūrename kepsninę – žarijų turi būti daug, tad kūrenkite apie 1,5 valandos. Jei kepame orkaitėje – įjungiame, kad įkaistų iki 200 laipsnių (kaitinimas iš viršaus ir apačios).

2. Pasiruošiame folijos lakštus – tokio dydžio, kad ant jų laisvai tilptų sūris ar jo puselė su visais pagardais. Folijos nepagailėkite, o kai jau vyniosite – sandariai uždarykite, kitaip visas skanumas išvarvės pro šoną, o sūris liks sausokas…

3. Ant folijos dedame sūrį, įtriname jį druska, aptepame šaukšteliu majonezo arba alyvuogių aliejaus, beriame Provanso žoleles, dedame supjaustytas česnako skilteles, plonas pomidorų riekeles, juos dar apiberiame druska, karūnuojame plonais žiedais pjaustytais svogūnais. Uždengiame folija ir labai atsargiai verčiame ant kitos pusės, kur pakartojame visus tuos pačius veiksmus.

4. Sandariai suvyniojame (jei folijos lapas mažokas, vyniokime į dar vieną) ir dedame anrt žarijų arba į orkaitę. Kepant kepsninėje sūrius būtina nuolat apversti. Įprasto dydžio keptas varškės sūris kepa apie 1 valandą, o mažesnį galima traukti po 50 minučių.

Ant varškės sūrio dedame pomidorus
Sudėję pomidorus, apibarstome druska ir karūnuojame svogūnų riekelėmis

 

Tokiu būdu galima iškepti įvairiausių skonių sūrių – vietoje pomidorų dėti baklažanų, paprikos juosteles ir net šaltai rūkytą šoninę, sūrius galima tiesiog aptepti ryškesnio skonio aliejumi ir apibarstyti žolelėmis. O mano Viliaus pats mėgstamiausias keptas varškės sūris – apteptas medumi ir cinamonu.

Sūrius sandariai suvyniojame
Sūrius sandariai suvyniojame į foliją

 

Nuotraukos: A. Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *