Kuršėnų vyniotinis – mažiau sviesto, daugiau varškės

Kuršėnų vyniotinis – mažiau sviesto, daugiau varškės

Švelnus, purus, varškinis Kuršėnų vyniotinis – nepažįstu nei vieno, kuris atsisakytų jo gabalėlio. Nors tai vienas skaniausių parduotuvinių pyragų, tačiau Kuršėnų vyniotinį nesudėtinga iškepti ir namuose. Svarbu atminti kelis dalykus:

• Reikia labai gerai išplakti baltymus ir juos atsargiai įmaišyti.
• Kepimo popierius turi būti kokybiškas – nuo kitokio vyniotinio biskvitą bus sunku nuimti.
• Biskvitą reikia iš karto, tik iškepusį, susukti į vyniotinio formą.

Be to, siūlau Kuršėnų vyniotinį gaminti su mažiau riebiu kremu – minusuoju kone pusę įprastai dedamo sviesto ir dedu daugiau varškės. Pertepimas gaunasi švelnesnis ir gerokai lengvesnis, jame nebelieka riebaus sviestiškumo, kuris manęs niekada nei tortų, nei pyragų pertepimuose stipriai nežavėjo.

kuršėnų vyniotinis receptas gimtadienio mugė

Reikės:

  • 4 kiaušinių
  • 4 šaukštų cukraus
  • 4 šaukštų miltų
  • 100 g minkšto sviesto
  • 270 g varškės pakeliuose – 9 proc. ar riebesnės
  • ½ indelio kondensuoto pieno (apie 200 g)
  • cukraus pudros papuošimui

Gaminame Kuršėnų vynotinį su lengvesniu įdaru:

1. Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Baltymus dedame kelioms minutėms į šaldiklį – pašalę lengviau išsiplaks. Tačiau jokiu būdu nepaliekame ilgesniam laikui. Kol baltymai šąla, išplakame trynius su cukrumi. Įmaišome miltus.

2. Išplakame baltymus iki standžių, blizgių ir neporėtų putų. Atsargiai, per 3 kartus įmaišome juos į trynių masę.

3. Didelę kepimo skardą (tą, kuri per visą orkaitės plotį) išklojame kokybišku popieriumi ir joje išliejame bei tolygiai paskirstome tešlą. Dedame į 200 laipsnių karštumo orkaitę ir kepame 12-15 minučių.

4. Iš karto, tik ištraukę iš orkaitės, vynotinį susukame su visu kepimo popieriumi ir paliekame atvėsti.

5. Išplakame kambario temperatūros sviestą iki purumo, toliau plakdami supilame kondensuotą pieną. Dedame varškę ir išmaišome iki vientisos masės. Varškę geriausia naudoti parduodamą pakeliuose – kreminės konsistencijos.

6. Atvėsusį biskvitą išvyniojame, atsargiai nuimame popierių – jis linkęs lipti, tačiau jei kokybiškas – nusiims. Aptepame Kuršėnų vyniotinį varškės kremu ir vėl susukame. Dedame į šaldytuvą sustingti bent kelioms valandoms. Prieš patiekiant apibarstome cukraus pudra per tinklelį.

vyniotinis su varške skaniausi pyragai receptai

Nuotraukos: Vytenio Bagušausko, © Gimtadienio mugė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *