nat8ral8s ledinukai ant pagaliuko

Ledinukai ant pagaliuko iš šaldytų mėlynių

Ledinukai ant pagaliuko vaikus veikia magiškai. Bent jau maniškius. Ir nors pirktinių sudėtis manęs anaiptol nežavi, prisipažinsiu, retkarčiais nuperku – kritiniams atvejams: kai ritasi didelės ašaros, dėl kažko labai reikia susitarti ir panašiai. Tačiau kaskart įteikdama pagalvodavau, kad reikia pagaminti sveikesnę alternatyvą. Bandžiau su apelsinų sultimis, ruduoju cukrumi – nieko gero. Kol neprisiminiau šaldiklyje likusių mėlynių – keli bandymai, pakoregavimai ir – valio!

Ledinukai su šaldytomis mėlynėmis pavyko – mėlynių skonio ir spalvos, dailūs, viliojantys ir gerokai sveikesni už kolegas iš prekybos centro. Aišku, cukraus ir čia nors vežimu vežk, tad kasdienybe jų nereikėtų paversti, bet per šventes vaikams galime pagaminti: jie gali tapti ir loterijos prizais, ir gimtadienio lauktuvėmis, ir tiesiog saldžiomis mėlyninėmis vaišėmis. Tik gamindami būkime atsargūs ir ypač saugokime vaikus – cukrus ilgai išlieka karštas ir gali stipriai nudeginti.

 16 ledinukų:

  • 80 ml vandens;
  • 175 g cukraus;
  • 2 šaukštai šaldytų mėlynių;
  • 0,5 šaukštelio citrinos sulčių;
  • 1 šaukštas auksaspalvio arba kukurūzų sirupo;
  • 16 medinių plokščių pagaliukų.

Gaminame ledinukus ant pagaliuko iš šaldytų mėlynių

1. Ant 2 kepimo skardų ištiesiame kepimo popierių ir išdėliojame medinius pagaliukus bent 10 cm atstumu vienas nuo kito.

2. Visus produktus sudedame į puodą ir užkaičiame ant vidutinės ugnies. Kol neužvirė, kartas nuo karto pamaišome, kad uogos kiek pabliūkštų ir atiduotų sirupui skonį ir spalvą.

3. Sirupui užvirus, ugnį padidiname ir nemaišydami leidžiame burbuliuoti bei virti 5 minutes. Po 5 minučių, pakabindami šaukštu vis pasižiūrime, ar karamelė dar nesutirštėjo. Pradėjus tirštėti, nedidelį kiekį sirupo užpilkime ant kepimo popieriaus – jei karamelė stingsta, tuojau pat jungiame ir nedelsdami pilame po šauktą sirupo ant kiekvieno pagaliuko. Pagaliuką kiek kilstelim, kad sirupas apibėgtų iš abiejų pusių. Paliekame sustingti ir nuimame nuo kepimo popieriaus.

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

 

28 Responses

  1. Neringa
    |

    Labai rupi pabandyti padaryt vaikams tokius ledinukus, nes irgi laaabai daznai tenka pirkti. Gal kartais bandet su kitom uogom, avietem pvz?

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Nebandžiau dar, bet ruošiuosi irgi iš aviečių padaryti, nes, manau, turi tikrai tikti 🙂

  3. Ginta
    |

    Man kažkodėl ilgai netirštėja tas sirupas, gal vandens daugoka, nors dariau viską pagal receptą

  4. Alvilė Rimaitė
    |

    Gal uogos vandeningesnės pasitaikė? Aš darau iš sveikų (netrintų) sušaldytų mėlynių, turi tikrai sutirštėti jei viską pagal receptą darote ir kiekių nekeitėte, tiesiog ilgiau pavirkite tokiu atveju.

  5. Agne
    |

    turiu itarima, kad per anksti supyliau ant pagaliuku… kiek laiko turi stingti saldainukai, kad jau butu galima juos nuimti nuo popieriaus? nes galvoju, ar dar laukti, ar meginti gaminti is naujo (nes itariu kad per anksti supyliau)

  6. Alvilė Rimaitė
    |

    Miela Agne, sunku tiksliai pasakyti, nematant kaip yra. Masė ant pagaliukų turi būti pilama ne skysta, o jau stingstanti. Po to, ant popieriaus palikus, turėtų sustingti maždaug per 5-10 minučių.

  7. Agne
    |

    bandom dar karta 🙂 pirmaji pyliau skystoka mase dar… ir nestingo.. pavirsiu ilgiau. o ledinukus po to galima laikyti kambario temperaturoje? per diena jie nesudzius?

  8. Alvilė Rimaitė
    |

    Gal ir vandens kiek mažiau pilkite, gal uogos vandeningesnės? Sėkmės!!! Kambaryje galima laikyti jei tik ne per šilta, jei šiltoka – verčiau dėčiau į šaldytuvą.

  9. Agne
    |

    verdu po uzvirimo jau 8 min., kazkiek tirsteja, bet kad labai stingtu nera taip… kokio tirstumo jau turi buti, kad butu pakankamai?

  10. Alvilė Rimaitė
    |

    Agne, reikia užlašinti ant kepimo popieriaus ir žiūrėti, ar stingsta.

  11. Agne
    |

    aciu!!! viskas pavyko, o ragautoja sako, kad ledinukai fantastiski 🙂

  12. Alvilė Rimaitė
    |

    Super!!! Labai smagu, kad pavyko ir dar smagiau, kad ragautoja teigiamai įvertino 🙂

  13. Kristina
    |

    Kur galima isigyti tokiu pagaliuku?

  14. Alvilė Rimaitė
    |

    Kristina, tokių pagaliukų visada būna Senukuose, vienkartinių indų skyriuje, vadinasi „vienkartiniai šaukšteliai kavai maišyti“ 🙂

  15. Indra
    |

    Sveiki,
    ką suteikia 1 šaukštas auksaspalvio arba kukurūzų sirupo, gal galima jo nedėti?Ačiū

    Pagarbiai,
    Indra

  16. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Indra, sirupas tirština, tvirtina – aš šį receptą „išvedžiau“ iš amerikietiško, kuriame nėra uogų, vietoje jų dedami skonį suteikiantys aliejai. Kadangi uogos masę paskystina, pagrindu ėmiau tokių tvirtesnių ledinukų receptą. Be sirupo nesu bandžiusi, tačiau gal ir įmanoma – aš tuomet bandyčiau pilti dar kiek mažiau vandens, gal vietoje 80 ml – 60 ml. Paprastus, be uogų ledinukus, tikrai žinau, kad verda be sirupo, bet kaip minėjau – uogos šiek tiek keičia reikalą. Parašykite, prašau, jei gaminsite, ar pavyko 🙂

  17. Indra
    |

    O Jūs naudojate agavų ar klevų sirupą?

  18. Alvilė Rimaitė
    |

    Aš naudoju Dan Sukker Auksaspalvį sirupą, jis iš cukraus pagamintas. Būna prekybos centruose, man atrodo aš Maximoje pirkau, mačiau kad Barbora irgi juo prekiauja. Bet, manyčiau, turėtų ir agavos ar klevų sirupai tikti.

  19. Kristina
    |

    As pirkau Agavu, puikiai tiko.

  20. Alvilė Rimaitė
    |

    Puiku, ačiū, Kristina, kad parašėte!

  21. Indra
    |

    Deja nesigavo, nesustingo pilnai, jie tokie lipnūs gavosi, nors skonis tai tobulas. 🙁

  22. Alvilė Rimaitė
    |

    Gaila, Indra, gal kiek ilgiau reikėjo pavirti? O gal uogas atšildytas sudėjote? Su šiais ledinukais taip yra, kad receptas priklauso ir nuo uogų vandeningumo, jei jas turite vandeningesnes, reikėtų kiek mažiau vandens pilti. O pagrindinis rodiklis kaip patikrinti, ar sirupas jau gatavas – užlašinus ant kepimo popieriaus jis turi gražiai stingti.

  23. Evelina
    |

    Ka tik po 20ties ledinuku gamybos, viskas gavosi puikiai, tik melynes isemem sirupui pavirus 3 min. Po 5min. virimo reikia tikrinti daznai kaip stingsta. Puiku, aciu uz recepta. Vaikas ivertino 10+!!!

  24. Alvilė Rimaitė
    |

    Oi, kaip smagu, miela Evelina, labai džiaugiuosi, linkėjimai mažiesiems Jūsų ragautojams!

  25. Rožė
    |

    Labas vakaras,
    pasidalinsiu, kad su juodaisiais serbentais irgi gaunasi puikiai, tik vandens mažiau pyliau. Ir šiaip gautųsi tobulai, jei nebūčiau prisvilinusi puodo, tai toks prieskonis lieka saldainiuose, bet patikrinsiu rytoj, ar vaikams jausis 🙂

  26. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Rože, dėkui, kad dalinatės! Manau, kad su juodaisiais serbentais turėtų būti puiku. Taip, su ta karamele reik labai atsargiai, nes tik ir taikosi pasvilti, aš dėl to ir bijau vandens numažinti.. Bet kuriuo atveju džiaugiuosi, kad saldainiai vis tiek gavosi, tikiuosi, kad ir vaikams patiks 😉

  27. Jurgita
    |

    Sveiki,labai su vyru uzsidegem pamatę jūsų receptą iškart išbandėme,nes Kaziuko mugė buvo darželyje,o mes turėjome kazka pagaminti😅darėme iš aviečių ir vyšnių,skonis nuostabus..tik kad neišeina ju atsikąsti:lipnus ir tasus..prie dantų limpa…ar taip turi būti?

  28. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Jurgita, ne, taip neturėjo gautis, turi normaliai sustingti, aš verdu tol, kol sirupas, užlašinus ant kepimo popieriaus iš karto stingsta, tada išjungiu ir pilstau ant pagaliukų. virimo laikas gali skirtis priklausomai nuo uogose esančio vandens.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *