Ledų tortas karštai vasaros dienai

Per pačius karščius ledai be jokių abejonių nurungia tortą. Gaivus šaltas desertas tampa gerokai mielesnis nei gabalėlis tegul ir pačio pačiausio torto. Bet vaiko gimtadieniui tortas tiesiog privalomas! Ant ledų kalno juk nesmeigsi žvakučių? Štai čia į sceną gali žengti bet kuris iš dabar vis populiarėjančių ledų tortų. Bus ir kur žvakutes įsmeigti, ir kuo atsigaivinti, ir kuo saldžiai pasivaišinti.

Ledų tortas su kuriuo tuoj tuoj susipažinsite, man patinka ne tik savo puikiu skoniu, bet ir puošnia išvaizda. Jį galima gražiai patiekti ant vaišių stalo – sausaininiai rėmeliai patikimai laiko ir neleidžia ledams pabėgti į šalis. Žinoma, prapjovus ir ilgiau ant stalo palaikius, ledai ima elgtis įprastai – pradeda tirpti. Todėl siūlau žvakutes užpūtus, tortą į lėkšteles pasidalinus, likusią dalį siųsti atgal į šaldiklį. Čia ledų tortas gali ramiai pabūti net ir kelias dienas.

Ledų tortą gaminame atsegamoje torto formoje. Produktų kiekis apskaičiuotas 23 cm skersmens formai. Jei naudosite didesnę – produktų kiekį padidinkite, tačiau turėkite minty, kad tortas sotus ir mano pateikto dydžio laisvai užteks 12 žmonių, o jei raikysit ploniau – ir dar  daugiau valgytojų juo pasimėgaus. Tortui rinkitės kokius tik norite tarpusavyje derančius ledus – juos išsitraukite iš šaldiklio 5 minutes prieš dedant į formą  Aš pirmajam sluoksniui naudojau paprastą vanilinį plombyrą, antrajam persikų šerbetą – ir maži, ir dideli sutarėm, kad derinys tikrai vykęs.

 Reikės:

  • 180 g (1 pakelio kakavinių ar šokoladinių sausainių, pvz. „Selga“),
  • 7-8 šaukštų pieno,
  • 40 g sviesto,
  • apie 700 ml vienos rūšies ledų,
  • 100 g juodo šokolado,
  • apie 700 ml antros rūšies ledų,
  • 30 g stambiai tarkuoto juodo šokolado puošybai.

Gaminame ledų tortą:

  1. Sviestą ištirpiname.
  2. Sausainius sumalame kombainu iki trupinių, sumaišome su tirpintu sviestu ir 4-5 šaukštais pieno taip, kad trupiniai sušoktų į tirštą tešlą. Paskirstome šią sausaininę masę ant atsegamos torto formos dugno ir iki pusės kraštų. Dedame pusvalandžiui į šaldiklį.
  3. Po pusvalandžio dedame pirmos pasirinktos rūšies ledus. Paskirstome tolygiai ant sausainių ir dedame į šaldiklį – vėl pusvalandžiui, kad sustingtų.
  4. Šiam pusvalandžiui einant į pabaigą pasiruošiam šokolado padažą – ant puodo su verdančiu vandeniu dedame dubenį ar mažesnį puodą su sulaužytu šokoladu, ištirpiname, pridedame 3-4 šaukštus pieno, kad būtų skysčiau, gerai išmaišome ir kiek atvėsiname – tačiau ne per daug, kad šokoladas nepradėtų stingti.
  5. Dedame šokolado padažą ant ledų, kiek išeina tolygiai paskirstome ir formą vėl kišame į šaldiklį – šį kartą 15 minučių.
    Ant sustingusio šokoladinio sluoksnio dedame kiek aptirpusius antros rūšies ledus ir vėl tolygiai paskirstome. Karštame vandenyje pamirkytu šaukštu palyginame torto viršų ir apibarstome tarkuotu šokoladu. Uždengiame plėvele ir padedame bent valandai į šaldiklį (galima ir pusdieniui).
  6. Prieš tiekdami formos dugną ir kraštus iš išorės pavalome karštame vandenyje pamirkytu skudurėliu – bent 3-4 kartus stipriai braukdami apšluostome visą formą. Tada atsargiai nuimame kraštą, dugną palikdami. Pjauname tortą karštame vandenyje pavilgytų peiliu.

Ledų ar bet kuriam kitam tortui, spalvų suteiks šviečiantis žvakutės laikiklis iš PartyInbox.lt.  Jis nėra smeigiamas į tortą, o tiesiog statomas ant lygaus paviršiaus – įjungtas mirga sau keisdamas spalveles ir suteikia dar daugiau grožio tai išskirtinei gimtadienio žvakučių akimirkai…

Nuotraukos A. Rimaitės

2 Responses

  1. Simona
    |

    O tai ledus atsildome kai dedame 1 ir 2 sluoksnius ir paskui vel uzsaldome? Saugu taip atsildyti ledus ir vel uzsaldyti?

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Ledų nereikia atšildyti, kad jie būtų išsileidę – aš ištraukiu tik penkios minutės prieš dedant, kad tik būtų galima šaukštu pakabinti ir išskirstyti ant torto. Realiai tokį, ar kiek ilgesnį laiką nešamės ledus iš parduotuvės ir po to vėl dedame į šaldiklį, taigi, manau, toks trumpas laikas neturėtų būti blogai. Kitas variantas – dedu šviežiai pagamintus savo ledus – persikų šerbetą (tik permaltą su kondensuotu pienu ir dar nesušaldytą) arba pilu šviežiai pagamintų naminių ledų sluoksnį ir tada šaldau recepte nurodytą laiką.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *