lietinių tortas su mėsa gimtadienio mugė

Lietinių tortas su mėsa – kvepia Užgavėnėmis!

Žliugsinčios balos, bėgančios nosys ir panašūs reikalai – metas, jau metas vyti šiųmetę varvančią žiemą iš kiemo, juk net gandrai link Lietuvos pajudėjo! Ką gi, iki Užgavėnių – nepilna savaitė, ta proga, seniai į Gimtadienio mugę besiprašantis, apie duris besibraižantis, lietinių tortas su mėsa. Sotus, jaukus, gardus patiekalas, kuriuo drąsiai galime tiek Užgavėnių, tiek vaikų švenčių svečius vaišinti.

Mėsos įdarui reikės:

  • 500 g kiaulienos sprandinės,
  • lauro lapo,
  • juodųjų pipirų, druskos,
  • čiobrelių;
  • svogūno,
  • 2 didesnių morkų;
  • 50 g poro,
  • šlakelio aliejaus,
  • 1 šaukšto majonezo arba grietinės.

Vaikams šiame recepte sugroja 2 stiprūs burtažodžiai: blynai ir tortas. Jų paveikti, jie nesureikšmina net mėsos dalyvavimo, paragauti mielai sutinka, o  paragavus, ne vienas ir ne du paprašo pakartot – lazaniją primenantis mėsiškas lietinių tortas tikrai įtinka mažųjų skoniui. Neišsigąskite ilgo gamybos aprašymo – mėsiškam lietinių tortui iškepti sugaišite vos ilgiau nei paprastiems blyneliams su mėsa – papildomai tereikės pasigaminti baltąjį padažą ir dar kiek orkaitėje pakepti. Lietinius kepkite pagal nurodytą receptą – jie plonesni, šventiškesni ir tortui labiau tinkami nei įprasti lietiniai.

Ruošiame mėsos įdarą:

1. Mėsą išverdame kartu su prieskoniais, svogūnu ir 1 morka.

2. Antrą morką sutarkuojame ir lengvai pakepiname ant aliejaus kartu su siauromis riekelėmis supjaustytu poru.

3. Virtą atvėsusią mėsą sumalame, sumaišome su kepintomis daržovėmis, jei reikia, papildomai įdedame druskos ir juodųjų pipirų. Įdedame šaukštą majonezo arba grietinės ir išmaišome iki vientisos masės.

12-14 plonyčių lietinių reikės:

  • 50 g sviesto,
  • 200 g kvietinių miltų,
  • 0,5 šaukštelio druskos,
  • 3 kiaušinių,
  • 500 ml vandens,
  • trupučio riebalų kepimui.

Kepame lietinius:

Kadangi tortą reikės kepti atsegamoje torto formoje, lietinius kepkite panašaus skersmens keptuvėje. Jei kepsite keptuvėje su specialia danga, riebalų nenaudokite visai – jų pakaks iš mėsos įdaro ir baltojo padažo. Jei lietinius kepsite su riebalais, atminkite, kad iškepti ant sviesto jie bus švelnesio skonio nei kepti ant aliejaus.

1. Sviestą ištirpiname ir paliekame, kad atvėstų.

2. Į dubenį įmušame kiaušinius, įpilame 100 ml vandens ir lengvai paplakame šakute, kad susimaišytų. Į gautą plakinį suberiame miltus bei druską ir išmaišome iki vientisos masės.

3. Supilame likusį vandenį bei tirpintą sviestą, išmaišome. Paliekame tešlą pastovėti 20 minučių. Įkaitiname keptuvę su trupučiu riebalų, iškepame plonus lietinius ir juos atvėsiname.

 Baltajam padažui reikės:

  • 30 g sviesto;
  • 1 kupino šaukšto miltų;
  • 350 ml pieno;
  • žiupsnio druskos;
  • muskato riešuto ant šaukštelio galo;
  • apie 60 g tarkuoto parmezano tipo sūrio.

Ruošiame baltąjį (Bešamelio padažą):

1. Mažame puode ant mažos ugnies ištirpiname sviestą, į jį beriame miltus, išmaišome ir pakepiname.

2. Į gautą košelę pilame pieną, padidiname ugnį ir maišome kol padažas sutirštės. Įberiame druskos, muskato riešuto, apie pusę parmezano sūrio. Likusį sūrį pasiliekame lietinių torto viršui apibarstyti.

3. Pamaišome padažą, kad ištirptų sūris ir, neleisdami atvėsti bei stipriai sutirštėti, įdarbiname į lietinių torto statybas.

Statome ir kepame lietinių tortą su mėsa:

1. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.

2. Į atsegamą torto formą dedame lietinį, ant jo dedame kelis šaukštus mėsos įdaro, paskirstome kaip įmanoma tolygiau, palaistome keliais šaukštais baltojo padažo, ant viršaus dedame antrą lietinį, paspaudžiame ir ant jo šaukštu paskirstome tik baltojo padažo 3 šaukštus. Tada vėl dedam lietinį, mėsos įdarą, baltąjį padažą ir taip sluoksniuojame tortą iki viršaus kas antrą sluoksnį dedami mėsos įdaro ir baltojo padažo, kas antrą – tik balto padažo.

3. Ant viršutinio torto lietinio pilame tik baltojo padažo, paskirstome ir šauname į orkaitę 20 minučių. Iškeptą tortą ištraukiame, apibarstome parmezano sūriu, kurį pasilikome ir dar kartą dedam į orkaitę 2-3 minutėms, kad sūris gražiai išsilydytų ir vos apkeptų.
Ištraukiame tortą iš orkaitės, jei reikia, kraštus atsargiai peilu atkabiname nuo formos ir tiekiame į stalą. Lietinių tortą su mėsa puošiame pjaustyta paprika, alyvuogėmis, žalumynais ir panašiomis gėrybėmis. Skanaus!

Blynų tortas su mėsa

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Pageidaujančius saldaus lietinių torto, kviečiu spausti čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *