šokoladinis moliūgų tortas

Šokoladinis moliūgų tortas

Sodrus, saikingai drėgnas, meduolinių prieskonių natomis skambantis šokoladinis moliūgų tortas – Helovino vakarui ar rudeniškiems gimtadieniams. Moliūginiai biskvitai, pertepti šokoladiniu plaktos grietinėlės kremu ir aplieti puikiu šokoladiniu glajumi –  torto gamyba gana paprasta, tik kiek užtrunka, kol iškepa 3 atskiri biksvitai. Iš nurodyto produktų kiekio skanėstas išeina solidaus dydžio – užteks 15 ar net daugiau valgytojų. Šokolado ir moliūgų derinys vertas dėmesio – pamėginkite!

tortas iš moliūgų

 Biskvitams:

  • 480 g miltų
  • 1 ir 1/2 šaukštelio sodos
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 3/4 šaukštelio druskos
  • 2 šaukštelių cinamono
  • 3/4 šaukštelio imbiero
  • 1/4 šaukštelio muskato riešuto
  • 200 g cukraus
  • 110 g sviesto
  • 240 ml rapsų ar kito neutralaus skonio aliejaus
  • 4 kiaušinių
  • 1 šaukštelio maltos vanilės
  • 500 ml moliūgų tyrės

Kaip paruošti moliūgų tyrę? Nuluptą moliūgą supjaustome kelių centimetrų dydžio gabalėliais ir kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 30-40 minučių kol suminkštės. Atvėsiname ir sutriname kombainu. Kad pasiruoštume receptui reikalingus 500 ml tyrės, iškepkime apie 1 kg moliūgo.

Kepame šokoladinio moliūgų torto biskvitus:

1. Įkaitiname orkaitę iki 165 laipsnių.

2. Sumaišome visus sausus produktus, išskyrus cukrų.

3. Cukrų išplakame su kambario temperatūros sviestu ir malta vanile iki minkštos masės. Pilame moliūgų tyrę, aliejų, išplakame iki vientisos masės. Nenustodami plakti po 1 įmušame kiaušinius ir vėl išplakame iki vientisos masės.

4. Į drėgną masę lėtai pildami įmaišome sausų produktų mišinį. Išmaišome iki vientisos masės.

5. Paskirstome tešlą į 3 atsegamas 22 cm skersmens torto formas, lengvai pašlakstytas aliejumi ir kepame 30-35 minutes. Ar biskvitai iškepę, patikriname įbesdami medinį pagaliuką.

6. Iškepusius biskvitus atvėsiname ant grotelių.

 Pertepimui:

  • 200-300 ml grietinėlės 30-35 proc. riebumo
  • 50-60 g juodo kokybiško šokolado

Gaminame šokolado-grietinėlės kremą torto pertepimui ir pertepame tortą:

1. Jei pilsime apie 300 ml grietinėlės – kremas bus šviesesnis, jo sluoksnis bus kiek storesnis, jei 200 ml – torto pertepimas bus labiau šokoladinis, plonesnio sluoksnio.

2. Pakaitiname grietinėlę beveik iki virimo, bet neužverdame. Nukeliame nuo ugnies, įmetame gabalėliais sulaužytą šokoladą ir paliekame kelias minutes, kad ištirptų. Išmaišome iki vientisos masės, pilnai atvėsiname.

3. Išplakame atvėsintą šokoladinę grietinėlę iki standaus kremo.

4. Ant pirmojo torto biskvito sukrečiame pusę pertepimo, tolygiai paskirstome ir užvožiame antruoju biskvitu. Tą patį pakartojame su trečiuoju biskvitu. Statome tortą 30 minučių į šaldytuvą, tuo tarpu gaminame šokolado glajų ir drožles papuošimui.

 Glajui:

  • 100 ml grietinėlės 30-35 proc. riebumo
  • 100 g juodo kokybiško šokolado
  • 2-3 šaukštai cukraus pudros

Gaminame šokolado glajų:

1. Visus produktus, nuolat maišydami, ištirpiname ant nedidelės ugnies. Jokiu būdu neužverdame.

2. Kai glaistas taps vienalytis, pilame jį ant torto vidurio ir šaukštu, sukamais judesiais paskleidžiame po visą paviršių, leisdami šokoladui keliose vietose patraukliai nuvarvėti.  Užberiame šokolado drožles ar kitus papuošimus, statome tortą kelioms valandoms į šaldytuvą, tačiau prieš patiekdami apie valandą palaikome kambario temperatūroje.

 Šokolado drožlėms:

  • 40-100 g juodo kokybiško šokolado
  • plono medinio iešmelio

Gaminame šokolado drožles torto papuošimui:

1. Ant nedidelės ugnies ištirpdome šokoladą, supilame jį ant karščiui atsparaus stiklo ar plieno lentelės ir šaukštu paskirstome į 0,3-0,4 cm aukščio stačiakampį. Paliekame sustingti.

2. Peiliu užkabindami už stačiakampio krašto, priskutame ilgesnių ir trumpesnių šokolado drožlių. Jas ant torto perkeliame plono medinio iešmelio pagalba.

Šokoladinis moliūgų tortas labai skanus ir kitą dieną, tad jį pasiruošti galime ir iš vakaro.

moliūginis tortas vaikams

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *