stiprinamės vidury žiemos 15 receptų iš džiovintų vaisių, riešutų ir sėklų

Stiprinamės vidury žiemos – 15 receptų iš džiovintų vaisių, riešutų ir sėklų

Kai ant daržovių bei vaisių prekystalių vis labiau įsikaraliauja užjūrio princai, o didžioji dalis lietuviškų gėrybių ima trauktis ir panašėti į pavytusias, ne pirmos jaunystės ponias, pats metas prisiminti džiovintus vaisius, riešutus ir sėklas – puikų naudingų medžiagų šaltinį, iš kurio galime pagaminti gardžių užkandžių tiek šventei, tiek kasdienai. Rikiuojame Gimtadienio mugės receptus iš džiovintų gėrybių serijos – man labai patinka, kad jie visi valgomi rankomis, neteplūs ir puikiai tinka tiek vaikų priešpiečių dėžutei, tiek kaip budintis sveikesnis užkandis namuose. Ir dar – daugumai receptų nereikia jokios orkaitės – ji gali ramiai atostogauti.

Avižų batonėliai – puikiausias būdas į vaikų pilvelius iškomandiruoti dalykus, kurių jie paprastai nevalgo – chia sėklas, maistingąsias kanapes, linų sėmenis. Labai paprasta pagaminti, o skonį kaskart galime paįvairinti vis kitomis sėklomis ar vaisiais.

Greiti avižiniai batonėliai, kurių nereikia kepti – su jais apsisuksime dar greičiau, o improvizacijos laisvė, keičiant vaisius bei sėklas, taip pat galima.

Nekeptas skanumynas vaikams iš džiovintų datulių – datulės, migdolai, kakava ir kokoso drožlės. Sumalame, suformuojame, atvėsiname, pjaustome ir gardžiuojamės.

Sveikesni snickeriai – saldžiosios datulės ir sūrstelėję žemės riešutai. Apliejame tirpintu šokoladu ir turime skanius, gerokai sveikesnius saldainius.

Avižų batonėliai iš 3-jų ingredientų. Paprasta, maistinga, sotu ir labai gardu – tarsi naminė chalva.

Žvaigždės iš maltų migdolų – šventei jas galima puošti glaistu, o gaminant kasdienai – palikti neaprengtas ir dėti mažiau cukraus.

Abrikosų kamuoliukai – sumalam ir sulipdom, orkaitei vėl išeiginė. Dauguma vaikų džiovintus abrikosus valgo noriai, tad kamuoliukai – puiki slėptuvė chia ar kitoms, vaikų nelabai mėgstamoms sėkloms.

Morkų kamuoliukai – kol lietuviškos morkos visai nesuvyto, galime iš jų paruošti kamuoliukus, praturtintus džiovintomis figomis, datulėmis, sėklomis. Kadangi čia dalyvauja šviežios daržovės, kamuoliukus reikėtų suvalgyti per 1-2 dienas.

Naminiai duoniukai – tikras atradimas sveikų užkandžių mėgėjams. Sėklas, dribsnius, ruginius miltus pabrinkiname 20 minučių, išliejame į skardą plonu sluoksniu ir kepame.

Grikių miltų trapučiai su linų sėmenimis – dar vienas naminių duoniukų variantas.

Sūrio ir sėklų traškučiai – aguonų ir sezamo sėklos tarkuoto sūrio glėbyje. Paruošiama tiesiog žaibiškai.

greiti sūrio ir sėklų traškučiai

Naminė granola – ji nepakeičiamai pagardina ir padaro sotesniu pusryčių jogurtą, ja galime apibarstyti pyragus, keksiukus, lesti vieną ar susilipdyti granolos batonėlius – paprastus, ar panašius į paukščių lizdelius.

Riešutainis, arba karamelizuoti riešutai griliaže – neginčijamai šventinis variantas, kasdienai tiek cukraus tikrai nereikia. Tačiau riešutai čia dalyvauja pilnu tempu ir yra tikrai labai labai skanūs.

Pabaigai – džiovintų svarainių cukrinukai. Puikus pavyzdys, kaip mūsų krašte augantį vaisių, su kuriuo dažnas nežino ką veikti, paversti į neatsivalgomą ir naudingomis medžiagomis praturtintą užkandį.

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *