tortas vaikams meškiukas gimtadienio mugė

Tortas vaikams – meškiukas

Mano brangi draugė Giedrė savo vaikų gimtadienius dažnai puošia meškiuko tortu, šiemet pagaliau pabandžiau ir aš Nidai tokį iškepti ir dabar drąsiai galiu teigti: tortas-meškinas – vienas paprasčiausių būdų šventiniam kepiniui suteikti vaikų mylimo personažo pavidalą. Mes, suaugusieji, galime sakyti ką norime, tačiau, kiek man teko matyti, mažųjų akys ryškiausiai žiba išvydus specialiai vaikams kurtus kepinius. O meškiuko tortas vaikams puikus ir tuo, kad yra draugiškas mažiems pilveliams – jokių dažiklių ar kitų nepageidautinų priedų jam pagaminti nereikia.

Iš esmės meškiuku galime paversti daugumą tortų – tačiau aš, vėlgi nusižiūrėjusi iš Giedrės, pasirinkau kvapnų, drėgną ir labai gardų morkų tortą su žemės riešutais – jis labai primena meduolį ir mano manymu tobulai tinka meškino tortui. Kepiau pagal Beatos virtuvės receptą iš „Kepinių knygos“, šiek tiek jį pakeitus – vienur cukraus nugnybiau, kitur kakavos pridėjau – gardus meškis gavosi!

10-12 žmonių skirtam tortui:

  • 3 kiaušinių
  • 200 g rudo nerafinuoto cukraus
  • 150 g rapsų ar saulėgrąžų aliejaus
  • 3-4 vidutinio dydžio morkų
  • 150 g džiovintų abrikosų
  • 170 g sūdytų kepintų žemės riešutų
  • 210 g miltų
  • 1 šaukštelio sodos
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 šaukštelių cinamono
  • 1,25 šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 0,25 šaukštelio tarkuoto muskato riešuto

kremui ir papuošimui:

  • 250 g grietinėlės sūrio (aš naudjau „Philadelphia“)
  • 180 g sviesto
  • 80 g cukraus pudros
  • 1,5 šaukšto kakavos
  • 30 g juodo šokolado
  • 1 guminukų juostelės ir dantų krapštuko (šie 2 dalykai, jei norėsime daryti kaspinėlį)
Kepame morkų tortą su žemės riešutais:

1. Kadangi gaminame tortą-meškiuką, reikės ne tik atsegamos 22-23 cm skersmens formos, bet ir mažesnės apvalios ar pailgos formos (vėliau išpjausim), kurioje kepsime meškio ausis. Rinkimės tokią formą, kurioje galima iškepti apie 8 cm skersmens apskritimą. Abiejų formų dugną ištiesiame sviestiniu popieriumi, o kraštus šiek tiek patepame aliejumi.

2. Morkas sutarkuojame stambia tarka, abrikosus nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu, gerai nuvarviname ir supjaustome griežinėliais. Riešutus šiek tiek pasmulkiname grūstuve ar mėsos plaktuku – dalis tegul lieka stambesnių, dalis – smulkesnių.

3.Miltus sumaišome su soda, kepimo miteliais ir prieskoniais.

4. Kiaušinius plakame su cukrumi elektriniu plaktuvu apie 5 minutes kol padidės jų tūris, tada pamažu supilame aliejų ir išplakame iki vientisos masės.

5. Pilame kaušinius į miltų mišinį ir švelniai išmaišome šaukštu iki vientisos, gana tirštos tešlos.

6.Dedame tarkuotas morkas, abrikosus, riešutus ir vėl išmaišome.

7. Pilame tešlą į ausims skirtą mažesnę formą apie 2 cm aukščio, likusią tešlą supilame į pagrindinę atsegamą formą. Kepame 190 laipsnių orkaitėje apie valandą ar kiek daugiau. Jei biskvito paviršius pradeda svilti, o vidus dar neiškepęs – pridenkime jį folija.

8. Iškepusiems biskvitams leidžiame pilnai atvėsti neišimdami iš formos.

Gaminame kremą ir formuojame tortą-meškiuką:

1. Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukraus pudra kol pašviesės ir pasidarys purus. Dedame grietinėlės sūrį ir vėl išplakame iki vientisos masės. Atsidedame kiek mažiau nei pusę kremo pertepimui, o į likusį beriame 1 šaukštą kakavos (pusę pasiliekame pabarstymui).

2. Atvėsusį pagrindinį biskvitą perpjauname išilgai per pusę. Jei ausų apskritimą kepėme ketrukampėje formoje, išsipjauname jį su apvalia pjaustykle ar stikline. Perpjauname jį skersai per pusę, kad gautume 2 vienodus pusrutulius. Mano nuotraukose matosi, kad yra 2 apskritimai, taip yra dėl to, kad buvau planausi vieną panaudoti iškiliam snukučiui suformuoti, tačiau vėliau nusprendžiau, kad geriau to nedaryti.

3. Į torto lėkštę dedame apatinį biskvitą, pertepame baltu kremu, ant viršaus dedame antrą biskvitą, o iš šonų priglaudžiame ausis. Visą meškiuko galvą su ausimis aptepame kakaviniu kremu – jo užteks ir šonams. Meškio galvos apačioje plastikiniu dangteliu uždengiame sunukučio plotą – likusią galvos dalį su ausimis per sietelį apibarstome kakava.

4. Vandens vonelėje ištirpiname šokoladą, supilame jį į konditerinį švirkštą ar plastikinį maišelį su prakirptu galu ir nupiešiame meškiui akis ir nosį. Statome į šaldytuvą 15 minučių, kad šokoladas sustingtų.

Mano Nida, pamačiusi meškiuko tortą baisiai susižavėjo, bet jau po akimirkos nutęsė: ƒ„mhm, kaip norėčiau, kad tai būtų meškutė mergaitė…“. Laimei, turėjau guminukų juostelių, tad skubiai iš vienos supyniau širdelę-kaspinėlį ir mediniu smeigtuku prisegiau prie ausies. Gavosi visai simpatiška meškė, ar ne taip?

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

  1. Smilte
    |

    Oho, šį meškiuką tikrai išbandysiu, jis man – tikras atradimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *