valgomos gilės idėja rudens gimtadieniui

Valgomos gilės – idėja rudens gimtadieniui

Spalvoti lapai, kaštonai, gilės – vieni iš vaikiškų rudens džiaugsmų. Štai Nidutė mane vis džiugina dovanomis iš darželio kiemo –  kasdien atbėga pasitikti ant mažo delniuko nešdama bent kelis giliukus. Kitą dieną man būna taip smagu juos apčiuopti kišenėje. Šiandien aš ją nutariau pradžiuginti – pagaminau valgomas giles. Tokios ir į rudenį gimusio vaikiuko gimtadienį gali įsiprašyti, arba teminę voverių, ežių, ar tiesiog žvėriukų šventę papuošti.

idėja vaikų gimtadienio stalui

Valgomoms gilėms aš naudojau sausainių „Selga“ ir grietinėlės sūrio „Philadelphia“ mišinį iš greitų Cake pop. Tačiau norint sveikiau, jas galima gaminti ir pagal nekepto skanumyno ar abrikosinių kamuoliukų receptą. Šokoladavimui visada naudoju tik kokybišką juodą šokoladą, nes kitoks gali viską sugadinti. Pabarstukams naudojau smulkintus kepintus riešutus, tačiau norint, juos galima keisti spalvotais smulkiais pabarstukais – gilės bus spalvingesnės.

 18 gilių reikės:

  • 1 pakelio „Selga“ sausainių
  • 1 pakelio „Philadelphia“ sūrio
  • 3/4 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 100 g juodo kokybiško šokolado
  • 3 lašų neutralaus skonio aliejaus
  • 30 g smulkintų kepintų žemės riešutų
  • kelių sūrių lazdelių

Gaminame valgomas giles:

1. Sausainius sumalame virtuvės kombainu aštriais peiliais iki trupinių. Dedame grietinėlės sūrį, pilame citrinos sultis ir viską išsukame kombainu iki vientisos gerai limpančios masės.

2. Iš gautos masės formuojame graikiško riešuto dydžio giles ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės. Statome į šaldytuvą valandai.

3. Ištraukiame ir į jau sustingusius subedame sūrių lazdelių gabalėlius – bus gilių koteliai.

4. Kepintus riešutus išberiame į lėkštę. Plokščią lėkštę ar lentelę išklojame kepimo popieriumi.

5. Vandens vonelėje ištirpdome šokoladą. Paėmę gilę už kotelio laikome virš šokolado, o kita ranka šaukštu apliejame ją, kad tolygiai pasidengtų šokoladu. Šokolado perteklių nubraukiame šaukštu arba gilę atsargiai kelis kartus bakstelime į šokolado indo kraštą.

6. Šokoladuotą gilę už kotelio laikome virš riešutų lėkštės ir kita ranka apiberiame riešutais jos viršūnėlę – tai gilės kepurė.

7. Dedame giles ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės ir paliekame sustingti – vėsesniu oru kambario temperatūroje, karštesniu – šaldytuve. Sustingusios gilės nuo kepimo popieriaus nusiima lengvai, apatinė jų pusė išlieka daili. Jei giles tieksime vėliau, jas laikykime šaldytuve.

Valgomų gilių galime pasidaryti įvairaus dydžio – mažesnėmis puikai papuošime rudeninio gimtadienio tortą.

torto dekoravimas rudens gimtadienis

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

11 Responses

  1. Neringa
    |

    Sveiki, dar viena puiki ideja. Situos bandysiu daryti gimtadieniui i darzeli. SAkykit, ar is to kiekio gaunasi giliuku, tiek kiek matosi?

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Neringa, smagu, kad giliukai patiko 🙂 Iš šio kiekio gaunasi daugiau – man išėjo 18 gilių, tik ne visas papozuoti pakviečiau, pernelyg susigrūdusios nuotraukoje būtų 🙂 Beje, kelias dariau pabandymui su kokoso drožlėmis – irgi įmanomas variantas, bet mažiau panašu į giles.

  3. Ksenija
    |

    Sveiki! O kokį naudojate šokoladą? Ačiū

  4. Alvilė Rimaitė
    |

    Ksenija, aš visuomet, kai reikia šokoladuoti, naudoju Laimos 70 proc. kakavos juodą šokoladą.

  5. Neringa
    |

    Kokios konsistencijos buna mase?. Idomu,nes planuoju daryti gimtadieniui i darzeli. Ar pabus pora val be saldytuvo jau padarytos giles.?

  6. Alvilė Rimaitė
    |

    Masė kombaine besukant turi sušokti į gumulą, tapti lipni, tinkama lipdymui be vargo. Svarbu ne viską sumesti kartu į kombainą, bet iš pradžių atskirai susimalti trupinius – kombainu aštriais peiliais, po to, nekeičiant peilių, sudėti grietinėlės sūrį, citrinos sultis ir viską išsukti iki minėtos į gumulą sušokančios masės.
    Jei patalpoje nebus karšta, gilės nestovės ant tiesioginės saulės, jos kambario temperatūroje tikrai pabus kelias valandas, nieko neatsistiks – išbandyta 🙂

  7. Alvilė Rimaitė
    |

    Neringa, dar dėl kiekio – jei darysite į darželį, Jums gal aktualu didesnis kiekis, tai galite ir kiek mažesnes daryti. Maniškės tokio tikrai nemenko graikiško riešuto dydžio, nieko nenutiktų jei jos truputį mažesnės būtų 🙂

  8. Neringa
    |

    Labai skanus dalykelis gavosi. Deja, mano išrankiosios rietė nosį-tipo neskanu. Kiti ragavusieji gyrė. Tik negavau skaldytų riešutukų, tai naudojau kepints saulėgražas.

  9. Alvilė Rimaitė
    |

    Puiki idėja, Neringa, – saulėgrąžos gali būti išeitis neturint riešutukų, liuks 🙂 Gaila, kad mažylėms nepatiko, maniškiai vaikai tai dėl tų giliukų varžėsi, kuriam daugiau teks 🙂

  10. Justyna
    |

    Rousiames pirmam gimtadieniui, ideju pasisemiau tikrai daug. Aciu

  11. Alvilė Rimaitė
    |

    Miela Justyna, labai smagu girdėti! Gražaus, smagaus ir linksmo pirmojo gimtadienio!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *