velykiniai saldumynai vaikams saldūs margučiai

Velykiniai saldumynai – saldūs gardūs margučiai

Velykinių saldumynų – saldžių margučių, puoštų natūraliai dažytu šokoladu idėja man kilo amerikiečių puslapiuose aptikus dailius sausaininius margučius. Tik jie dažomi tirpintais pirktiniais saldainiais, o patys nulipinti iš – hm, cookie dough – toks amerikietiškas skanumynas a la nekepta tešla. Gal kas ragavote? Nekepti miltai didelio susižavėjimo nekėlė, bet ieškant pakaitalo privertė pasirausti po atmintį, – o joje pasirodo galima rasti gerų pamirštų dalykų: ar žinote tokį skanumyną, kurį vieni vadina skruzdėlynu, kiti trupininiu – sausainių trupiniai sumaišyti su virintu kondensuotu pienu? Skanumas saldumas neišpasakytas ir puikiai tinka saldiems velykiniams margučiams lipdyti.
Iš karto perspėju: darbo su šiais velykiniais saldumynais – daug, tad skubantys gali kelią trumpinti: patys kondensuoto pieno nevirinti, o vietoje jo naudoti Rududu (skonis kiek skiriasi, bet nedaug); sausainių nekepti, o vietoje jų susmulkinti pirktinius sausainius.

 Maždaug 35 saldiems margučiams reikės:

  • 300 g miltų;
  • 3 kiaušinių;
  • 150 g sviesto;
  • 130 ml grietinės;
  • 50 g cukraus;
  • 1 šaukštelio maltos vanilės;
  • 1 dėžutės kondensuoto pieno su cukrumi.

Gaminame velykinius saldumynus:

1.Sviestą išsukame su cukrumi ir malta vanile iki purios masės. Po vieną, toliau sukdami, įmušame kiaušinius. Supilame grietinę, miltus ir užminkome tešlą. Dedame ją į šaldytuvą bent 2 valandoms.

2. Kondensuoto pieno skardinę dedame į šaltą vandenį taip, kad būtų apsemtas ir viriname valandą laiko. Praėjus 40 minučių nuo užvirimo, pradedame ruošti tešlos lakštus: įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Tešlą iškočiojame maždaug 1 cm storio lakštais, juos pabadome šakute ir kepame 15-20 minučių kol iškepa. Lakštų forma nesvarbi, nes juos smulkinsime į trupinius – geriausia smulkinti kiek pravėsusius, aštriais kombaino peiliais.

3. Baigus virti kondensuotui pienui, jį atvėsiname 10 minučių (tik neatidarykite karšto!) ir atsargiai, apsukę rankšluosčiu atidarome. Šiltą pieną sukrečiame ant šiltų trupinių ir geri išmaišome iki vientisos masės. Padrėkintomis rankomis formuojame kiaušinukus ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos – leidžiame sustingti šaldytuve bent pusvalandį.

Velykiniai saldumynai

 Margučių dažymui:

  • 100-200 g balto šokolado;
  • šaukštelio burokėlių sulčių;
  • šaukštelio šaldytų mėlynių sunkos,
  • pabarstukų (nebūtinai).

Dažome saldžius margučius:

1. Pasiruošiame sustingusius margučius, pabarstukus, skardą išklotą kepimo popieriumi, kur dėsime nudažytus saldžius margučius ir iš anksto pasiruoštus valgomus dažus – burokėlių ar mėlynių sultis. Kaip juos pasiruošti, skaitykite čia.

2. Vandens vonelėje, ant nedidelės ugnies, ištirpiname baltąjį šokoladą (atsargiai, kad nepatektų nei lašas vandens į šokoladą) – jei dažysime mėlynių sultimis, jas iš karto dedame į šokoladą, kad kaistų ir maišytųsi kartu. Jei dažysime burokėliais – jų sulčių įlašinsime kelis lašus į jau ištirpintą šokoladą. Jei šokoladas labai tirštas, įlašinkime 1-2 lašus aliejaus. Mėlynių dažus taip pat galima lašinti į jau ištirpintą šokoladą, tačiau tada jis pasdarys matinis, lipnus – į jį margutį teks ne nardinti, o juo aplipinti – maniškis violetinis margutis nuotraukoje taip ir pagamintas. Dažus į šokoladą lašinkime po kelis lašus, išmaiškykime ir žiūrėkime kokią spalvą gauname – jei blankoka, įlašinkime dar lašelį.

3. Man gražiausia ir skaniausia – nepilnai nudažyti saldūs margučiai – tik pašlakstyti šokoladu. Tačiau paįvairinimui, galite vieną kitą margutį pilnai panardinti į šokoladą. Šokoladuotus velykinius saldumynus dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir vėl slepiame į šaldytuvą – mažiausiai valandai.

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *