Ypatingai skanus maskarponės sūrio tortas su saldžiu, kaip pasaka Rududu pertepimu

Ypatingai skanus maskarponės sūrio tortas su saldžiu, kaip pasaka Rududu pertepimu

Sykį, vienoje šaunioje Vilniaus kavinėje, ragavau pasakišką desertą – švelnioji maskarponė jame draugavo su saldžiu kaip pasaka karameliniu pertepimu. Skonis buvo toks ypatingas, kad tuoj pradėjau regzti planus, kaip jį apgyvendinti sūrio torte. Ypatingai skanus maskarponės sūrio tortas su saldžiu kaip pasaka Rududu pertepimu turtingas ir išskirtinai šventiškas desertas – vaiko gimtadieniui, krikštynoms ir kitoms svarbioms progoms. Laiko šiam tortui pagaminti reikia skirti, bet, nors gaminimo aprašas atrodo ilgas, patiems darbams sugaišite apie 1,5 valandos laiko. Ne taip baisu, ar ne? Juolab, kad dalį darbo galima pasidaryti iš anksto – sausaininius lakštus ar bent jų tešlą pasigaminti dieną ar kelias prieš.

Maskarponės sūrio tortas vaiko gimtadieniui, gimtadienio mugė

 Torto pagrindo sausaininiams lakštams:

  • 250 g miltų,
  • 120 g sviesto,
  • 100 g cukraus,
  • 2 kiaušinių trynių,
  • žiupsnelio druskos.

Kepame sausaininius lakštus ypatingai skaniam maskarponės sūrio tortui:

1. Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purios masės, dedame trynius, įberiame druską ir dar išsukame.

2. Miltus beriame į dubenį, padarome juose duobutę, į ją sukrečiame sviesto, trynių ir cukraus masę, sumaišome ir greitai išminkome. Jei tešla nesulimpa, įpilame 1-2 šaukštus vandens. Dedame į šaldytuvą bent 1 valandai. Jei laikysite ilgiau, išimkite pusvalandį prieš kočiojant.

3. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 175 laipsnių.

4. Iškočiojame tešlą į maždaug 1 cm storio lakštus (jokių formelių spausti nereikia, juk lakštus malsime), dedame juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame 8-12 minučių, kol gražiai pageltonuos. Atvėsiname.

Torto pagrindui:

  • Atvėsusių sausaininių lakštų,
  • 60 g sviesto,
  • 5 šaukštų vandens (galima keisti pienu ar grietinėle),
  • 0,5 indelio karamelizuoto sutirštinto pieno Rududu.

 

Gaminame pagrindą ypatingai skaniam maskarponės sūrio tortui:

1.Sausaininius lakštus sumalame kombainu iki trupinių, sumaišome su tirpintu sviestu ir 5 šaukštais vandens taip, kad trupiniai sušoktų į tirštą tešlą. Paskirstome šią sausaininę masę ant atsegamos torto formos dugno ir iki pusės kraštų. Dedame į šaldytuvą.

2. Rududu, kad geriau teptųsi, šiek tiek pašildome vandens vonelėje (indą su Rududu įmerkiame į indą su karštu vandeniu) ir tolygiai paskirstome ant bent pusvalandį šaldytuve pabuvusio torto pagrindo. Vėl dedame į šaldytuvą ir einame plakti kremo.

 

Torto kremui:

  • 500 g maskarponės sūrio,
  • 400 g grietinėlės 36 %,
  • 200 g natūralaus jogurto be priedų,
  • 0,5 šaukštelio maltos vanilės,
  • 130-160 g cukraus pudros,
  • 1 citrinos sulčių,
  • 30 g želatinos,
  • 1 apelsino.

Gaminame kremą ypatingai skaniam maskarponės sūrio tortui:

1. Išspaudžiame iš apelsino sultis (jų turi gautis 150 ml, jei kiek trūksta, praskiedžiame vandeniu) ir jomis užpilame želatiną, kad išbrinktų. Paliekame bent 20 minučių.

2. Išplakame sumaišytus jogurtą, citrinos sultis, cukraus pudrą, maltą vanilę ir maskarponę. Ant silpnos ugnies ištirpiname želatiną ir atvėsusią supilame į maskarponės-jogurto masę. Viską vėl išplakame. Pastatome į šaldytuvą, kad pradėtų stingti iki drebučių konsistencijos. Masė stingsta labai greitai, todėl per tą laiką mitriai, iki standumo išplakame grietinėlę ir įmaišome ją į pradedančią stingti maskarponės-jogurto masę.

3. Gautą kremą pilame ant šaldytuve laukusio torto pagrindo, jei norime – šaukštu suformuojame bangeles, jei norime – paviršių išlyginame. Paliekame bent 3-4 valandoms sustingti.

Ypatingai skanų maskarponės sūrio tortą su rududu pertepimu dekoruoti galima įvairiai. Aš pasirinkau subtilų pabarstymą cinamonu per sietelį (tik būtinai, būtinai rinkitės kokybišką cinamoną, nes prastas sugadins visą tortą) ir šaldytas mėlynes. Šis derinys labai čia tinka. Ilgiau pabuvusios ant balto kremo mėlynės palieką šiokį tokį melsvą pėdsaką, tad jas išdėliokite prieš pat patiekiant tortą.

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

29 Responses

  1. Adele
    |

    Sveiki, ar galima iš pat pradžių nedaryti sausaininės tešlos, o tiesiog sumalti paprastus sausainius??

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Adele, tikrai galima, tai geras kelias patrumpinti gamybos laiką 🙂 Nors man ta sausaininė tešla labai patinka, bet su parduotuviniais sausainiais, žinoma, greičiau 🙂

  3. A
    |

    Tai lakštus sausainiams kepti po vieną?

  4. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, aš kepu po vieną, man taip jie užtikrinčiau iškepa, o ir kepa neilgai. Tačiau jei Jūsų orkaitė kepa patikimai keliais aukštais, tuomet galite sudėti į 1 ir 3 orkaitės grotelių aukštį skaičiuoant nuo apačios ir kepti iš karto 2. O jei turite plačią orkaitę, gal aplamai viskas į vieną skardą sutilps. Gražumo lakštams nereikia, vis tiek jie bus sumalti į trupinius 🙂

  5. Monika
    |

    Sveiki. Kokio dydzio forma naudojote?

  6. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Monika, naudojau 22 cm formą, jei kiek platesnė, tortas bus žemesnis nei mano nuotraukose 🙂

  7. Vaniline vanile
    |

    Dangiskas malonumas. Kokia jus saunuole!!!!

  8. Alvilė Rimaitė
    |

    Ačiū labai, miela Vaniline vanile 🙂 Kaip smagu, kad Jums patiko!

  9. Vaniline vanile
    |

    O jau liaupsiu is sveciu kiek gavau, 😊 ir manau buvo uz ka!!! Aciuuuuu….uz recepta!

  10. Vaniline vanile
    |

    Beja, man rudu du “ pasileido “ , skystas visai. Ar galma suturstint kokiu budu??? Skonis tikrai nepakito, bet….Aciu….

  11. Alvilė Rimaitė
    |

    Nepaprastai džiaugiuosi, kad tortas patiko ir svečių liaupsių sulaukė 🙂
    Dėl Rududu – gal Jūs pernelyg stipriai jį pašildėte? Reikėtų tik tiek, kad jis taptų lengviau tepamas. O po to, užtepus ant torto pagrindo, palaikyti šaldytuve, kad vėl apstingtų. Ilgiau palaikius tortą kambario (ypač šilto) temperatūroje, Rududu gali šiek tiek pasileisti, tad jei norisi, kad būtų tvirtesnės konsistencijos, išimkite iš šaldytuvo tik apie pusvalandį ar valandą prieš valgant.

  12. julija
    |

    Ar galima kuo nors pakeisti kaiušinius?
    Ir želatiną?

  13. Alvilė Rimaitė
    |

    Kiaušiniai eina į trapų sausaininių lakštų pagrindą, norint apsieiti be jų: 1) galima bandyti ieškoti pirktinių „Selga“ tipo sausainių be kiaušinių sudėtyje, juos sutrupinti ir sumaišyti su sviestu, pienu pagal šio torto pagrindo receptą. 2) Gaminti kitą pagrindą, trapaus be kiaušinių neturiu recepto, tačiau galima ploną biskvitinį su cukinijomis išsikepti (tarkim, pagal šį receptą). Jo netrupinti, o tiesiog ant plono biskvito atvėsusio tepti Rududu ir toliau Maskarponės sluoksnį. Tačiau tai jau bus kitoks tortas.
    Kuo keisti želatiną, tikrai nežinau.

  14. Viktorija
    |

    Kiaušinį keisti galima bananu, o želatiną – agaro milteliais.

  15. Alvilė Rimaitė
    |

    Ačiū, Viktorija!

  16. Aurelija
    |

    Alvile, naudojant pirktinius sausainius pagrindui, kiek jų reikėtų?

  17. Alvilė Rimaitė
    |

    Aurelija, naudojant pirktinius, galite gaminti pyrago pagrindą iš 70-80 g sviesto, sumaišyto su 150 g Selga sausainių, detalesnis receptas čia: http://www.gimtadieniomuge.lt/moliugu-surio-pyragas-lipa-ant-torto-pakylos/

  18. Kristina
    |

    O torto pagrindas nesigauna kietas?nes vis bijau tokiu pagrindu, nes gaunas arba subyra supjauscius dugnas arba neina ismeigt sakutes 😀

  19. Alvilė Rimaitė
    |

    Kristina, suprantu apie ką Jūs, bet šiuo atveju manau, kad tai nėra toks pagrindas, kurio Jūs bijote 🙂 jis pakankamai minkštas ir nebirus, toje nuotraukoje, kur atskirai atpjautas gabaliukas, turėtų matytis iš arčiau jo faktūra.

  20. Milda
    |

    Sveiki. Jei pagaminta torta dengsiu cukrine mase, tikriausiai jis subliuks. Ar bandete kada ji taip dekoruoti? Isanksto dekoju uz atsakyma.

  21. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Milda, nebandžiau, tad tikrai nežinau. Bendrai šio torto viršus yra gana tvirtas, gerai sustingstantis, bet ar jis atlaikytų cukraus masę, hm, nežinau. Tokiam dekoravimo būdui, mano galva, labiau tinkami biskvitiniai kepiniai, medaus tortai. Jei vis tik nuspręsite pamėginti, parašykit, kaip sekėsi!

  22. Milda
    |

    Na zinokit surizikavau dengti torta cukrine mase 🙂 nuo vakar vakaro dar tortas nesubliusko. Neina cia nuotraukos prisegti, butumete pati isitikinusi. Vakare suzinosiu ir pacio torto skoni. Linksmu Joniniu! 🙂

  23. Alvilė Rimaitė
    |

    Ooo, kaip puiku, Milda, ačiū, kad parašėte! Ir Jums linksmų Joninių!

  24. Lina
    |

    Skaniai labai atrodo, bandysiu siandien gaminti. Kaip jus galvojate, ar braskes tiktu su tuo karameliniu skoniu?

  25. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Lina, manau, kad puikiai tiktų – esu gaminusi su Rududu, braškėmis ir plakta grietinėle kitą tortą, skonis labai labai geras, jo receptas čia: http://www.gimtadieniomuge.lt/gardusis-giedres-tortas-kurio-net-kepti-nereikia/
    Šiam maskarponiniam, manau, braškės irgi bus puikiausia draugija. Aš puoščiau puselėmis jau sustingusį tortą. Ir cinamono turbūt braškių atveju nebarstyčiau, man cinamonas su mėlynėmis labiau derantis atrodo. Gardaus torto!

  26. Marta
    |

    Sveiki!
    Labai skanus tortas! Ačiū 😇
    Bet man gavosi labai kietas pagrindas,vos supjausciau.. apskritai nemegstu tu sausainiu padu,nes prie minkstu tortų tas kietas padas nekas..bet kadangi čia reikėjo atskirai kepti pagrindui lakstus,tikejausi kad bus minkštesnis..gal kazka ne taip darau su tais pagrindais?
    Bandysiu sūnelio gimtadieniui toki kepti,bet dėl darysiu ne sausainiu pagrinda,o biskvitini 😇

  27. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Marta, džiaugiuosi, kad tortas patiko 🙂 Dėl pagrindo, bandau suprasti, kodėl jis Jums gavosi kietas, gal kartais sviestą naudojote netirpintą, o tik minkštą, kambario temperatūros? Nes šio torto pagrindas gaunasi tikrai nekietas, dailiai pjaustosi, nuotraukoje irgi turėtų matytis. Pagrindą, be abejo, galima dėti ir biskvitinį, nors man čia pats skanumas yra junginyje sausainiai-karamelė-maskarponinis viršus 🙂 Kad ir kaip būtų – smagaus Jums sūnelio gimtadienio ir skanaus torto!

  28. Inga
    |

    Sveiki,
    Skanus tortas 🙂 Pagrindas tikrai ne kietas. Manau, kad jis kietesnis gaunasi jei sviesto yra per mažai arba tai priklauso ir nuo sviesto rūšies (vieni minkštesni, kiti – kietesni).

  29. Alvilė Rimaitė
    |

    Miela Inga, labai smagu girdėti ir dėkui už pastebėjimus dėl sviesto – iš tiesų gali būti ir šios priežastys.

Leave a Reply