Zacherio tortas, gimtadienio mugė

Zacherio tortas – šokolado nebus per daug

Susipažinkite: Jo šokoladinė didenybė Zacherio tortas – vienas legendinių kepinių, kone prieš 200 metų sukurtas elegantiškojoje Vienoje ir pavadintas jį sukūrusio konditerio Franco Zacherio vardu.

Mažiausiems Sachertorte nesiūlau – daugumai mažylių šokolado bus per daug. Tačiau tarp ūgtelėjusių tikrai atsiras prisiekusių šokolado kepinių mėgėjų – Zacherio tortas kaip tik tokiems: šokoladinis biskvitas, šokoladinis glaistas ir tik pertepimas, tarsi kokia balta varna – abrikosų džemo.

Zacherio tortą pagaminti nėra baisiai sudėtinga – jokių -niolikos blynų kepti nereikia, tik svarbu gerai išplakti produktus biskvitui ir atsargiausiai įmaišyti baltymus, kurie vieninteliai atlieka atsakingą keliamąjį vaidmenį. Na, šaudami biskvitą į orkaitę, dar nepamirškite sumurmėti burtažodį, kad  tortų dievai neužsirūstintų ir biskvitas nesubliūkštų. Arba tiesiog įjunkite orkaitės režimą be vėjelio ir kepinį dėkite į kaip reikiant įkaitintą orkaitę – tai bus ne mažiau veiksminga.

 Torto biskvitui:

  • 150 g sviesto
  • 120 g cukraus pudros
  • 0,5 šaukštelio maltos vanilės
  • 8 kiaušinių
  • 200 g juodojo šokolado (turinčio apie 50–55 proc. kakavos)
  • 130 g miltų

Kepame biskvitą Zacherio tortui:

1. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių.

2. Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų, baltymus padedame į šaldytuvą.

3. 200 g šokolado ištirpiname ant garų vonelės.

4. Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukraus pudra ir malta vanile iki purios baltos masės. Toliau vis plakdami po vieną sudedame kiaušinių trynius. Į gautą masę pamažu supilame ištirpintą šokoladą, įsijojame miltus, išmaišome.

5. Baltymus išplakame iki standžių putų, apie 1/4 išplaktų baltymų įmaišome į tešlą, likusius baltymus atsargiai įmaišome per 3 kartus.

6. Atsegamą 23 cm skersmens torto formą ištepame sviestu, per sietelį pabarstome miltais ir išklojame kepimo popieriumi. Sukrečiame tešlą į taip paruoštą formą ir kepame apie 50-55 minutes. Biskvitą ištraukiame iš orkaitės ir ataušiname ant grotelių (aš pradedu vėsinti su visa forma, po 15 min. nuimu formos šonus), atvėsusį perpjauname į 2 dalis. Jei atrodo, kad torto viršus bus labai nelygus, galima atsargiai aštriu peiliu nelygumus nupjauti.

 Pertepimui:

  • 250 g abrikosų džemo,
  • šaukšto citrinių sulčių.

Gaminame pertepimą Zacherio tortui:

1. Abrikosų džemą šiek tiek pašildome ant mažos ugnies (taip geriau įsigers į biskvitą), sumaišome su citrinų sultimis. Jei džemas ne vientisas, jame yra abrikosų gabalėlių, pertriname per sietelį.

2. Didesnę dalį džemo tepame ant perpus perpjauto biskvito, ant viršaus uždedame antrąją biskvito dalį, lengvai paspaudžiam. Likusiu džemu aptepame torto viršų ir šonus ir paliekame 1-2 valandoms kambario temperatūroje apdžiūti.

 Glaistui:

  • 140 g juodojo šokolado,
  • 100 g cukraus pudros,
  • 140 ml grietinėlės,
  • 0,5 šaukštelio maltos vanilės.

Gaminame glaistą Zacherio tortui:

1. Visus produktus, nuolat maišydami, ištirpiname ant nedidelės ugnies.

2. Kai glaistas taps vienalytis, supilame jį ant torto, plačiu peiliu palyginame, aptepame šonus. Statome tortą kelioms valandoms į šaldytuvą, tačiau prieš patiekdami apie valandą palaikome kambario temperatūroje.

3. Jei Zacherio tortą norime skanauti kaip tikri vieniečiai – į lėkštutes šalia kiekvieno torto gabalėlio įdedame po plaktos grietinėlės šaukštą. Tortą gražiau supjaustysite, jei pjausite pašildytu peiliu.

Zacherio tortą – poną iš Austrijos, puoškime saikingai: tiks riešutai, migdolų skiedrelės, rankų darbo šokoladiniai ar marcipaniniai saldainiai. Papuošėte? Ar girdit, tolumoje jau skamba Vienos valsas…

Šokoladinis Zacherio tortas

2 Responses

  1. as
    |

    labai, labai skanus

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Labai labai smagu, kad patiko šis šokoladinis džiaugsmas 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *