Zefyriukai - kaip pagaminti ir kaip kepti ant laužo

Zefyriukai – kaip pasigaminti ir kaip kepti ant laužo

Ant laužo kepami zefyriukai senokai nedavė man ramybės – tai filmuose, tai knygose sušmėžuojantis amerikiečių vaikų pamėgtas skanėstas žadino smalsumą ir vis pagalvodavau, kad būtinai reikia jį išmėginti. Kadangi šią vasarą panašiems eksperimentams turiu didžiulį paskatinimą – Gimtadienio mugę, štai ir prisiruošiau. Nutariau ne tik kepti, bet ir pati pagaminti tuos zefyrus, angliškai vadinamus marshmallows, kurie yra kiek kitokie nei lietuviški. Pasirodo, tai gana paprasta, tereikia tiksliai laikytis ruošimo nurodymų ir gerai elektriniu plakikliu išplakti zefyriukų masę.

Ir kokie tie zefyriukai? Apibūdinti juos žodžiu saldūs, būtų tas pats kas Didžiąją kinų sieną pavadinti ilga – zefyriukai yra tiesiog be proto saldūs. Bet, kovotojai su cukrumi, neskubėkite raukytis – zefyriukų saldumas toks, kad daugiau nei 1-2 jų nesuvalgysi – tiesiog nesinorės ir tiek, nors jie ir skanūs. Bet kuriuo atveju – šis desertas ne kasdieniam stalui, bet per laužų ir kepsninių sezoną kartą kitą tokią atrakciją galima suorganizuoti. Vaikų šventei ypač patogu, kad zefyrus galima pasigaminti iš anksto.

24 zefyriukams reikės:
2 šaukštų cukraus pudros,
2 šaukštų krakmolo (bulvių arba kukurūzų),
1,5 šaukšto želatinos,
80 ml vandens;
100 g cukraus;
160 ml kukurūzų sirupo arba jį keisti 140 g cukraus, sumaišyto su 40 ml vandens;
0,5 šaukštelio maltos vanilės.

  • Nedidelį indą išklojame kepimo popieriumi. Zefyriukų kepti nereikės, tad indas gali būti neatsparus karščiui. Aš naudojau 23 cm skersmens torto kepimo formą, nes po ranką tokią teturėjau, tačiau geriau naudoti kampuotą, maždaug 15×20 cm ar panašų indą, kurio sienelių aukštis ne mažesnis nei 4 cm.
  • Sumaišome krakmolą su cukraus pudra. 2 šaukštus šio mišinio išsijojame į kepimo popieriumi išklotą indą, kad pasiskirstytų tolygiai.
  • Nedideliame puodelyje, kuris vėliau bus statomas į gilesnę keptuvę ar didesnį puodą, sumaišome želatiną su 80 ml vandens ir paliekame 5 minutėms pabrinkti.
  • Į gilesnę keptuvę ar didesnį puodą su karštu vandeniu  įstatome puodą su pabrinkusia želatina. Maišome kol ištirps. Supilame 100 g cukraus bei maltą vanilę ir vėl maišydami ištirpiname Išimame puodą iš vandens ir supilame kukurūzų sirupą arba jo pakaitalą – 140 g cukraus, sumaišyto su 40 ml vandens. Išmaišome ir kiek atvėsiname, kad būtų galima pilti į elektrinį plakiklį.
  • Elektriniu plakikliu plakame masę 10-12 minučių, kol ji taps tiršta, net kiek tąsi ir panaši į kremą. Aš plakdama savo kombainu padarau kelias pertraukėles, kad savo brangaus pagalbininko neišvesčiau iš proto tokiais ilgais plakimais ir neperkaitinčiau, tad plakimo laikas dar kiek pailgėja.
  • Drėgna mentele sukrečiame masę į paruoštą indą, sulyginame paviršių ir paliekame  40-60 min. vėsesniame namų kampe (bet ne šaldytuve!) kol atvės ir sustings.
Gaminame zefyriukus
Sustingusią masę atsargiai išverčiame ant pjaustymo lentelės
  • Likusį krakmolo ir cukraus pudros mišinį išsijojame ant didesnės pjaustymo lentelės. Atsargiai ant jos išverčiame zefyriukų masę. Aštriu peiliu supjaustome zefyriukus kvadratėliais maždaug 3,5×3,5 cm ir kiekvieną jų kruopščiai apvoliojame cukraus pudros ir krakmolo mišinyje.
  • Zefyriukus laikome sandariai uždarytus 1-2 savaites vėsioje vietoje.
Zefyrai marschmallows
Zefyriukus supjaustome kvadratėliais

Kaip kepti zefyriukus? Smeigiame ant pagaliuko ir kepame ant atviros liepsnos vis sukdami pagaliuką, kad šonai tolygiai apskrustų. Tai užtrunka tik minutėlę – zefyriuko šonai netrunka paruduoti pavirsdami traškia karamelizuota plutele laikančia viduje ištirpusią masę. Jei valgo maži terliukai, jiems geriau tai daryti virš lėkštutės, kad zefyriukas nežnektelėtų ant žemės ir nesukeltų graudžių aimanų.
Amerikiečiai keptus zefyriukus valgo visaip – tiek vienus, tiek įsidėję tarp dviejų sausainių, dar ir šokolado gabalėlį ten pat įspraudę. Nekeptus mėgsta įsimesti į kakavą arba valgyti kaip paprastus saldainius. Mūsų ragautojų kompanija net susiginčijo, kurie zefyriukai skanesni – kepti ar nekepti. Išmėginkite ir parašykite, kurie gardesni jums!

Ant laužo kepami zefyrai
Minutėlė ir zefyras apskrus traškia karamelizuota plutele

3 Responses

  1. Alina
    |

    Kepem ir mes, vaikams tai kepti labiau, o man su vyru nekepti skaniau buvo. Aciu uz recepta!

  2. modestas
    |

    Kepem skanu tikrai, labai tysus ir kibo prie pirstu, vistiek smagu

  3. Alvilė Rimaitė
    |

    Taip, čia tokia saldi ir tysi atrakcija 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *