sveiki naminiai avižų batonėliai

Sveiki naminiai avižų batonėliai

Naminiai avižų batonėliai tiesiog nepakeičiami auginant vaikus! Tobulas sprendimas priešpiečių dėžutei ir puikus saldumynų poreikio malšintojas. Avižų batonėliai lygiai taip pat mažų žmogiukų geidžiami kaip saldainiai, sausainiai, ar bandelės, tuo tarpu maistingumu ir sveikumu minėtus skanėstus lenkia it septynmyliais batais apsiavę. Gaminant namuose, avižų batonėliuose galima užmaskuoti ir į mažus pilvelius išsiųsti dalykus, kuriuos valgančių  vaikų nesapnuojame net naiviausiuose sapnuose: linų sėmenis, maistingąsias kanapes, čija sėklas ir panašius produktus. Vaikų šventėse naminiai avižų batonėliai gali puikiai atlikti taip vadinamo normalaus maisto vaidmenį, ypač jei sukaktuvininkas šventėje pageidauja tik saldaus stalo. O bene geriausia, kad naminius avižų batonėlius labai paprasta pagaminti. Ir kaskart jų skonį galima paįvairinti įdedant vis kitų vaisių ar sėklų. Pamėginkite ir įsitikinkite patys, kokie šaunūs šie batonėliai. Tik išbandę nepulkite pernelyg uoliai, vaikams girdint juos šlovinti – patys žinot, kaip būna, kai vaikai užuodžia tėvų kėslus ką nors sveiko sumaitinti. Bent aš saviškiams naminių avižų batonėlių sveikumo neakcentuoju, kad neprarastų trokštamo skanėsto statuso.

Kaip pagaminti sveikus naminius avižų batonėlius
Sveiki naminiai avižų batonėliai

 Reikės:

  • 1 stiklinės mėgstamų džiovintų vaisių (datulių, abrikosų, kriaušių, spanguolių ir kitų);
  • 3/4 stiklinės mėgstamų sėklų mišinio (galima paįvairinto smulkintais riešutais);
  • 1 stiklinės pilno grūdo avižų dribsnių;
  • 2/3 stiklinės kokoso drožlių;
  • 1/4 stiklinės smulkintų (maltų) linų sėklų;
  • 1/2 stiklinės vandens;
  • 240 ml obuolių sulčių (geriausia – naminių, nesaldintų);
  • 2-3 šaukštų agavos sirupo (nebūtinai).

Apie sudėtines dalis – mano avižų batonėlių recepte nėra nei riebalų, nei cukraus. Lengvo saldumo suteikia džiovinti vaisiai ir keli šaukštai agavos sirupo, tačiau jei pastarojo neturite, tiesiog dėkite saldesnius vaisius: datules, abrikosus. Sėklas rinkitės savo mėgstamas – aš dedu bent kelis šaukštus kanapių, tačiau jas būtina prieš tai šiek tiek pamalti prieskonių malimo ar kavos malūnėliu. Taip pat dedu saulėgrąžų, sezamų, moliūgų, čija sėklų, smulkintų riešutų. Ne viską vienu ypu, o tiesiog ką turiu, tą ir dedu – matuodama įprasta 250 ml talpos stikline.

Gaminame sveikus naminius avižų batonėlius:

1. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 190 laipsnių. Kepimo formą išklojame suglamžytu kepimo popieriumi – taip jis patogiau įsitaisys kepimo formoje.
2. Maltas linų sėklas sumaišome su vandeniu ir paliekame kelioms minutėms, kad masė taptų lipni. Džiovintus vaisius nuplauname ir nuplikome verdančiu vandeniu. Abrikosus, datules ir kitus stambesnius supjaustome riekelėmis.
3. Sėklas išmaišome kartu su avižų dribsniais, beriame džiovintus vaisius, dedame linų sėmenų košelę, pilame obuolių sultis bei agavos sirupą ir labai gerai viską išmaišome, kad produktai pasiskirstytų tolygiai.
4. Sukrečiame gautą masę į paruoštą formą, paspaudžiame ir gražiai išlyginame paviršių. Kepame 15 minučių, išimame iš orkaitės, aštriu peiliu supjaustome piršteliais ar kvadratėliais ir siunčiame vėl į orkaitę dar apie 10 minučių pakepti. Naminius avižų batonėlius galite suvynioti į kepimo popieriaus atraižas – bus patogiau valgyti, o ir atrodys dailiau.

Taip pat skaitykite:

Sveikas skanėstas vaikams, kurio nereikia kepti

Greiti avižų batonėliai, kurių nereikia kepti

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

2 Responses

  1. Rūta
    |

    Viską, išskyrus agavos sirupą, nes neturėjau, dėjau pagal receptą. Gavosi labai skanūs, bet drėgni ir birūs.
    Ką galėjau padaryti ne taip?

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Rūta, sunku pasakyti. Šiuos avižų batonėlius klijuoja maltų linų sėmenų košelė, gal sėmenys labai rupiai buvo sumalti? Gal kažkiek konsistencija gali nuo skirtingų grūdų skirtis. Iškepę batonėliai šiek tiek turi turėti drėgnumo, bet jie neturi būti birūs.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *