ypatingai skanus morkų tortas su pekano riešutais

Ypatingai skanus morkų tortas su pekano riešutais

Drėgnas, purus, minkštas biskvitas, praturtintas prieskoniais. Aksominis maskarponės sūrio kremas ir skrudinti pekano riešutai. Tai – tikrai ypatingai skanus morkų tortas. Man – vienas skaniausių visų tortų, kokius esu ragavusi. Jis puikiai tinka gimtadieniui, savo morkų tema – Velykoms, sodriais prieskoniais – Kalėdoms. Jei kepsite mažiems vaikams, galite jam suteikti meškiuko formą. O geriausia dalis ta, kad šis morkų tortas – lengvai pagaminamas. Kremas paprastai suplakamas, lengvai ir tolygiai pasiskirsto, o biskvito tešlą ruošdama net nejungiau virtuvinio kombaino – viską sumaišiau šaukštu.

skaniausias morkų tortas – lengvas receptas

 

Tačiau yra keli svarbūs dalykai, kuriuos verta žinoti prieš pradedant.

Kad morkų tortas būtų tikrai ypatingas:

Pekano riešutai. Būtinai juos paskrudinkite – skonis atsiskleis dar labiau. Neturint galima naudoti graikinius riešutus, bet labai rekomenduoju išbandyti būtent pekanus (dar vadinamus karijomis). Jie ne tik puikiai dera su prieskoniais, bet ir suteikia tortui šventiškumo. Jei riešutų nevartojate, jų galima tiesiog nedėti.

Rudas cukrus. Naudokite rudą cukrų – jis suteikia daugiau skonio ir drėgmės.

Pagaminkite iš anksto. Šis tortas dar skanesnis kitą dieną. Laikykite šaldytuve, uždengtą, kad neprisigertų kvapų.

Apelsinų sultys. Gali būti tiek šviežiai spaustos, tiek pirktinės – svarbiausia, kad būtų natūralios ir nesaldintos. Norint, galima keisti natūraliomis, nesaldintomis obuolių sultimis.

Šviežiai tarkuotos morkos. Morkas tarkuokite prieš pat kepimą. Net gegužę jų drėgmės pilnai užteko, nors bijojau, kad gali būti sausokos.

Iš nurodyto produktų kiekio išeina didelis, 15–16 žmonių skirtas tortas. Tortas šaldytuve gali būti laikomas iki 4–5 parų. Jo likučius taip pat galime užšaldyti.

 

Biskvitui:

  • 200 g pekano riešutų
  • 250 g rudojo cukraus
  • 230 ml neutralaus skonio aliejaus (rapsų, saulėgrąžų)
  • 4 dideli kiaušiniai
  • 180 ml natūralių apelsinų (arba obuolių) sulčių
  • 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 350 g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis sodos
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 1,5 šaukštelio malto cinamono
  • 1 šaukštelis malto imbiero
  • 1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 1/4 šaukštelio malto muskato riešuto
  • 260 g stambiai tarkuotų morkų (apie 4 dideles)

Pertepimui:

  • 500 g maskarponės sūrio
  • 110 g kambario temperatūros sviesto
  • 150 g cukraus pudros
  • 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto (nebūtina)
  • 2 šaukšteliai citrinos sulčių

Ypatingai skanus morkų tortas su pekano riešutais – receptas:

1. Maždaug trečdalį pekano riešutų atidėkite torto puošimui. Likusius pasmulkinkite peiliu į 2–3 dalis. Nenaudokite kombaino – jis šiuos riešutus smulkina netolygiai. Riešutus paskrudinkite 150 °C orkaitėje apie 7–8 minutes. Atvėsinkite.

2. 24–26 cm skersmens atsegamos torto formos dugną išklokite kepimo popieriumi, šiek tiek patepkite aliejumi. Aš kepu visus tris biskvito sluoksnius atskirai, tad iškerpu apskritimą, kuris dengia torto formos dugną ir šonus pora centimetrų aukštyn.

3. Viename dubenyje sumaišykite rudąjį cukrų, kiaušinius, aliejų, apelsinų sultis ir vanilę. Maišykite, kol neliks cukraus gumuliukų. Kitame – didesniame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir visus prieskonius.

4. Supilkite skystą mišinį į sausą ir išmaišykite silikonine mentele ar mediniu šaukštu, kol masė taps vientisa. Suberkite riešutus ir morkas, dar kartą išmaišykite.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (su vėjeliu). Tešlą padalykite į 3 dalis ir kepkite kiekvieną atskirai apie 22–24 minutes. Jei kepate 2 biskvitus, kepimo laikas pailgės iki 30–35 minučių. Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku –  ištrauktas jis turi būti sausas.

6. Iškepusius biskvitus atvėsinkite ant grotelių. Pertepkite tik visiškai atvėsusius.

7. Kremui kambario temperatūros sviestą išplakite su cukraus pudra iki purios masės. Sudėkite maskarponę, vanilę ir citrinų sultis, trumpai paplakite iki vientisos tekstūros. Neperplakite, kad kremas neišsisluoksniuotų. Kremą 20–30 min. atšaldykite.

8. Biskvitų paviršių, jei reikia, aplyginkite peiliu. Dėkite pirmąjį sluoksnį, aptepkite kremu, dėkite kitą biskvitą – ir taip suformuokite visą tortą. Galiausiai aptepkite šonus ir viršų. Puoškite pekano riešutais – sveikais arba pasmulkintais.

Morkų tortas su pekano riešutais paruoštas! Ir jis tikrai – ypatingai skanus.

© Tekstas ir nuotraukos Alvilės Rimaitės

 

Parašykite atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *