Greitai pagaminami klasikiniai cukriniai sausainiai – juos galima puošti glajumi bei pabarstukais ir išpjaustyti įdomiausius dalykus. Vaikams labai patinka įvairūs žvėrelių formos sausainiai, kuriuos papildyti galime žvėrelių pėdsakų sausainiais. Tereikia apvalia banguota formele išpjauti sausainuką ir pirštais įspausti 5 įdubimus – 1 didelį ir 4 mažesnius. Kitas kelias – iškepti sausainius be įdubimų ir žvėrelio pėdsakus nupiešti su glajumi ant pravėsusių kepinių. Tokie sausainiai atrodo tarsi žvėrelių miške palikti pėdsakai ir puikiai tinka teminiams safario, džiunglių, miško žvėrelių gimtadieniams.
2 didelėms skardoms sausainių reikės:
- 320 g miltų,
- 1/2 šaukštelio kepimo miltelių,
- 1/4 šaukštelio druskos
- 110 g kambario temperatūros sviesto,
- 180 cukraus,
- 1 didesnio kiaušinio,
- 1 šaukštelio vanilės.
Kepame klasikinius cukrinius sausainius:
- Dideliame inde sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Elektriniu plakikliu išplakame kambario temperatūros sviestą su cukrumi – plakame iki vientisos purios masės. Pridedame kiaušinį ir maltą vanilę. Vėl truputį paplakame.
- Dedame kiaušinio, sviesto ir cukraus masę į sausąjį miltų mišinį ir keliais šaukšto judesiais sumaišę, greitai suminkome rankomis tešlą. Padaliname į 2 rutulius, kuo nors uždengiame ir dedame į šaldytuvą bent 0,5 val. atvėsti, o galima ir iki kitos dienos palaikyti. Jei cukrinių sausainių tešlą laikome ilgiau nei kelias valandas, ištraukime ją 0,5 val. iki kočiojant, kad kiek atsileistų.
- Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 175 laipsnių.
- Tešlą iškočiojame iki 0,5 cm plonumo, vis pasibarstydami miltais. Formele išpjaustome cukrinius žvėrelių sausainius, perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 10-15 minučių kol gražiai pagels.
Tokius klasikinius cukrinius žvėrelių sausainius išsikepsime labai greitai, jei jų tešlos atsargų turėsime šaldiklyje. Čia ją galima laikyti iki 3 mėnesių – prireikus kepti, tešlą geriausia atitirpinti per naktį iš šaldiklio perkėlus į šaldytuvą. Vaikams žvėrelių sausainius labai patinka ne tik valgyti, bet ir dalyvauti jų gamyboje, nepamirškime to, ir kepdami sausainukus pasikvieskime mažuosius į pagalbą.
Nuotraukos: A. Rimaitės
Panašių, tik kiek trapesnių ir minkštesnių sausainių receptą rasite čia: smėliniai sausainiai
marta
geras receptas….. pirmas punktas įjungti orkaitę o paskyi tešlą palaikyti nuo pusvalandžio iki paros…..
Alvilė Rimaitė
Jūs teisi, ačiū už pastabą, pataisiau. O receptas iš tiesų geras, sausainiai nuo tokios teksto surašymo klaidos nepasidaro mažiau skanūs 🙂
Agne
Tesla man gavosi laabai trapi, sunku buvo iskocioti, viskas trupejo. Asmeniskai mna per daug cukraus, sausainiai man kiek per saldus, bet siaip skanus.