naminiai grikių trapučiai su linais

Naminiai grikių trapučiai

Grikiai yra kruopa numeris vienas tiek mano vaikams, tiek man pačiai. Be abejo, dažniausiai ji ant mūsų stalo pasirodo jaukiu košės pavidalu, tačiau vis pamąstau, kad reikėtų paieškoti ir kitų vykusių grikinių variacijų. Vieną iš jų jau radau, išmėginau ir riebų pliusą užklijavau: naminiai grikių trapučiai – vos iš kelių produktų suminkoma tešla, nesunkiai virstanti lengvu, sveiku užkandžiu.

Naminiai grikių trapučiai kepami iš grikių miltų ir neturi to pūsto pirktinių trapučių lengvumo, jie labiau primena trapias duoneles, sausučius. Ranka į juos taip ir tiesiasi – jie gardūs ir vieni, bet šventiniam variantui į palydą rekomenduoju gvakamolę su graikišku jogurtu – užkandis, nuo kurio sunku atsitraukti.

Papildymas apie grikių miltus: aš trapučius gaminu su Fasmos grikių miltais, iš rupesnio malimo miltų trapučių tešla gali nesulipti. Jei vis tik Jūsų turimi miltai yra rupesnio malimo, bandykite gaminti trapučius su maltais linų sėmenimis. Jie atliks kiaušinio funkciją ir padės tešlai susiklijuoti. Tešla kočiojama nedideliais gabalėliais.

Naminiai duoniukai – sveikas užkandis vaikams

 2 skardoms trapučių:

  • 200 g grikių miltų
  • 100-110 ml karšto vandens
  • 4 šaukštų maltų arba nemaltų linų sėmenų
  • 1 šaukštelio druskos
  • 1 kiaušinio patepti trapučiams
  • 1-2 šaukštų neutralaus skonio aliejaus (rapsų, saulėgrąžų)

Gaminame naminius grikių trapučius:

1. Sumaišome miltus, druską ir 3 šaukštus linų sėmenų.

2. Supilame 100 ml karšto – maždaug 50 laipsnių temperatūros vandens (užvirtas vanduo turi būti tiek pravėsęs, kad galima būtų kyštelėti pirštą) ir išmaišome. Jei tešla nesulimpa, pilame dar 5-10 ml vandens. Suminkome rutulį ir uždengę paliekame valandai kambario temperatūroje išbrinkti.

3. Tešlą kočiojame į ploną 2-4 mm lakštą. Jo paviršių lengvai patepame aliejumi, lenkiame per pusę ir vėl kočiojame. Taip pakartojame 3-4 kartus. Jei kočiojant tešla limpa, pabarstome grikių miltais.

4. Iš plonai iškočiotos tešlos išpjauname apskritimus ir dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.  Patepame plaktu kiaušiniu, užberiame šiek tiek linų sėmenų įr kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, kol švelniai parusvės.

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

3 Responses

  1. Alvilė Rimaitė
    |

    Esu labai dėkinga skaitytojai Tomai, mūsų Fb paskyroje parašiusiai apie bandymus su rupesniais miltais. Toma taip pat gamino šiuos trapučius, papildytus maltomis kanapėmis, dar vienus – prieskoniais (čili, baziliku) – sako, buvo labai gardu 🙂

  2. Vitalija
    |

    Nezinau kodel nematau komentaru prie sito recepto,bet jus kazka nedarasete,nes pagal tai,kiek pilate vandens,tai net miltai pilnai nesuslampa,o kocioti is vis neimanoma,nes ta tesla byra,trupa.ka jau ten sneketi apie perlenkima!

  3. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Vitalija, recepte paminėta, kad „…jei tešla nesulimpa, pilame dar 5-10 ml vandens“. Taip pat aukščiau paminėta, kad aš trapučius gaminau iš Fasmos miltų, kurie gana smulkūs. Jei naudoti rupaus malimo miltus, kaip minėjau, reikėtų berti maltų linų sėmenų, jie atliks kiaušinio funkciją ir sulipins rupesnius miltus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *