pavasariu kvepiantis citrininis keksas su grietineles-suriu

Pavasariu kvepiantis citrininis keksas su grietinėlės sūriu

Iki Velykų likus visai nedaug, sukaitęs, uždusęs, paskutinę akimirką atlekia puikus citrininis keksas. Citrininiai pyragai, kaip ir varškiniai, man regis tiesiog persismelkę pavasariu – gaivūs, šviesūs, taip ir norisi juos ant  švenčių stalo tarp margučių įtaisyti.

Mano citrininis keksas kepamas be kildinimo medžiagų, tad visi produktai turi būti labai gerai išplakami. Į tešlą įmaišomas grietinėlės sūris „Philadelphia“, rezultatas – puikus, purus, drėgnas pyragas. Jis ir vienas labai gardus, tačiau šventiniam variantui siūlau apgaubti citrininiu glaistu.

 Reikės:

  • 240 g miltų
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelio maltos vanilės
  • 170 g sviesto
  • 125 g grietinėlės sūrio „Philadelphia“ (1 pakelio)
  • 1 stiklinės cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 1 šaukštelio smulkiai tarkuotos citrinos žievelės

Kepame citrininį keksą su grietinėlės sūriu:

1. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Miltus sumaišome su druska ir malta vanile. Pailgą kekso kepimo formą lengvai patepame aliejumi.

2. Kitame inde elektriniu plaktuvu, vidutiniu greičiu išplakame sviestą su grietinėlės sūriu iki vientisos masės. Pridedame cukrų, padidiname plaktuvo greitį ir plakame apie 5 minutes, kol masė taps šviesi ir puri. Po vieną, nenustodami plakti, įmušame kiaušinius, išplakame iki vientisos masės. Pridedame miltų mišinį, išmaišome, beriame tarkuotą citrinos žievelę ir vėl gerai išmaišome.

3. Pilame tešlą į paruoštą formą, šaukštu ar mentele paformuojame, kad per centrą eitų aukštesnė pailga linija, dedame į įkaitusią orkaitę ir kepame 50-55 minutes. Ar keksas iškepęs, patikriname įbesdami medinį pagaliuką – jis turi būti sausas, tegali būti prilipę keli drėgni trupiniai.

4. Keksą ataušiname ant grotelių 20 minučių, tada išimame iš formos ir leidžiame atvėsti pilnai. Jei norime – puošiame glaistu.

 Citrininiam glaistui:

  • 2-3 šaukštų citrinos sulčių
  • 60 g cukraus pudros

 

Puošiame keksą citrininiu glaistu:

1. Sumaišome citrinos sultis su cukraus pudra.

2. Aptepame glaistu atvėsusį keksą.

velykinis keksas kepiniai su grietineles suriu

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *