pica iš mano vaikystės, gimtadienio mugė

Pica iš mano vaikystės

Nežinau kaip jus, bet aš pirmą kartą mielinės tešlos picos paragavau tik vaikystei besibaigiant – kai storapades amerikietiškas picas Vilniuje ėmėsi kepti „Ritos virtuvė“. O iki tol vienintele pica man buvo mamos kepamas gardumynas iš sočios sviestinės tešlos. Panašios tešlos, kartais dar pagardintos varške, picas kepdavo ir mano draugių namuose – visos jos labiau panašios į kišus, tartas ar kitus nesaldžius pyragus nei į šiandienines picas. Tačiau man šis receptas buvo ir liks pica iš mano vaikystės – nepaprastai mėgiama ir laukiama…

Apie įdarą – kaip ir įprastose picose, taip iš šioje picoje, įdaras gali būti pats įvairiausias. Aš pateiksiu du: pirmasis labiau panašus į tai, ką valgydavome vaikystėje, antrasis – šiuolaikiškenis: kiek sveikesnis ir lengvesnis.
Iš pateikto produktų kiekio iškepa 34×36 cm skarda sočios picos – jei šventėje dar patiekiami kiti užkandžiai, jos užtenka 8-10 suaugusių žmonių, ar 12-14 vaikų.

Picos tešlai reikės:

  • 200 g sviesto,
  • 3 stiklinių miltų (480 g),
  • 0,5 šaukštelio druskos,
  • 1 kiaušinio,
  • 125 ml pieno,
  • 1 šaukštelio sodos,
  • 1 šaukšto grietinės,
  • dar kelių šaukštų miltų.

 

Gaminame picos tešlą:

1. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių.

2. Šaltą sviestą sukapojame peiliu, beriame miltus, druską, įmušame kiaušinį, pilame pieną, keliais šaukšto judesiais sumaišome ir greitai rankomis suminkome tešlą. Šaukšte grietinės išmaišome sodą, supilame į tešlą, išminkome, jei reikia dar įberdami kelis šaukštus miltų.

3. Kepimo skardą ištepame aliejumi. Tešlą kiek pasikočiojame į reikiamos formos lakštą, klojame į skardą ir rankomis patogiai įtaisome. Šauname į karštą orkaitę ir kepame 10-15 minučių, kad vos pagelstų.

4. Ištraukiame, dedame norimą įdarą ir baigiame kepti.

Įdarui Nr. 1 reikės:

  • 5 šaukštų pomidorų padažo,
  • 100 g pievagrybių,
  • 2-3 pomidorų,
  • 100 g virto kumpio,
  • 1 didelio svogūno,
  • 200 g fermentinio sūrio,
  • 5 šaukštų majonezo,
  • šviežių ar džiovintų krapų,
  • juodųjų pipirų.

 

 

Gaminame įdarą nr. 1:

1. Pievagrybius nusivalome, supjaustome riekutėmis. Kumpį supjaustome smulkiais gabalėliais, pomidorą – riekutėmis. Svogūną supjaustome plonais žiedais. Sūrį sutarkuojame stambia tarka.

2. Apkeptą picos pagrindą aptepame pomidorų padažu, dedame pomidorus, pievagrybius, kumpį, ant jų klojame svogūnų žiedus (galima dalį picos ruošti be jų – visada atsiranda bent keli nesvogūnavalgiai), apibarstome sūriu, ant sūrio paskirstome majonezą (per konditerinį maišelį ar tiesiog tepame šaukšteliu), pabarstome krapais, juodais pipirais ir siunčiame į orkaitę dar 10 minučių.

 

Įdarui Nr. 2 reikės:

  • 5 šaukštų pomidorų padažo,
  • 1 didesnio baklažano,
  • aliejaus kepimui,
  • 5 pomidorų,
  • druskos,
  • 300 g mocarelos sūrio,
  • šviežių ar džiovintų bazilikų, petražolių,
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus.

 

 

Gaminame įdarą nr. 2

1. Baklažanus supjaustome plonomis, iki 1 cm storumo riekelėmis, apibarstome druska ir paliekame pastovėti bent 10 minučių, kad išleistų vandenį. Nuplauname, nusausiname ir apkepame keptuvėje, gerai įkaitintame aliejuje. Apkeptus dedame ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių.
2. Pomidorus nusilupame ir supjaustome riekutėmis.
3. Apkeptą picos pagrindą aptepame pomidorų padažu. Klojame baklažanų ir pomidorų riekeles, pastarąsias pabarstome druska, ant viršaus suplėšome mocarelos sūrį, apibarstome smulkiai pjaustytomis šviežiomis ar džiovintomis žolelėmis, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir kepame orkaitėje apie 5-7 minutes, kol sūris gražiai išsilydys.

 

Pica iš mano vaikystės skaniausia šilta, tačiau gali būti valgoma ir kaip šaltas užkandis – kambario temperatūros.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *