Sveikas skanėstas vaikams, gimtadienio mugė

Sveikas skanėstas vaikams, kurio nereikia kepti

Miltai, cukrus ir riebalai nebūtinai turi būti pagrindiniais vaikų vaišių veikėjais. Gardžių, sveikų skanėstų vaikams galime paruošti ir be jų. Vieną tokių aptikau onelovelylife.com tinklaraštyje ir iš karto supratau, kad jis puikus. Ar gali būti kitoks, jei sudedamosios dalys – datulės, migdolai, kokosas ir kakava? Paruošiamas per kelias minutes, gardus nors liežuvį praryk, sveikas ir labai praktiškas – šaldytuve net savaitę gali gyventi, o šaldiklyje ir visą mėnesį –  taigi, pasiruošus daugiau, visuomet turėsime ir ką vaikams į užkandžių dėžutę įdėti, ir kuo saldumynų poreikį numalšinti.
Apie sveiko skanėsto formą: aš gaminau paprasčiausią variantą – plokštainį, kuri supjausčiau  keturkampiais. Bet vaikų vaišėms šį gardumyną galime supjaustyti ir įvairiomis sausainių formelėmis, arba suformuoti iš pasiruoštos masės rutuliukus ir juos apvolioti kokoso drožlėse. Jei rutuliukus užkelsite ant pagaliukų – gausite visai neprastą sveikuolišką cake pop’s variantą.

 Reikės:

  • 2 stiklinių džiovintų datulių be kauliukų (300 g);
  • 1 stiklinės migdolų (apie 180 g );
  • 1/2-3/4 stiklinės kokoso drožlių;
  • 2 šaukštų kakavos miltelių;
  • 1/2 šaukštelio migdolų ekstrakto (nebūtinai).

 

Gaminame sveiką skanėstą vaikams, kurio nereikia kepti:

1. Dedame migdolus į virtuvės kombainą su aštriais peiliais ir pasmulkiname juos pusę minutės.

2. Į pasmulkintus migdolus dedame  likusius produktus ir viską malame iki vientisos, į gumulą sušokančios masės. Masė turi būti tapusi vientisa ir lipni – datulės turi būti susmulkintos iki košės konsistencijos, riešutai – su šiek tiek stambesnių gabalėlių.

3. Sukrečiame masę į kepimo popieriumi išklotą indą ir, rankomis spausdami, išlyginame į vientisą, 1,5-2 cm aukščio plokštainį. Galime palyginti mini voleliu ar pan.

4. Dedame į šaldytuvą 30 minučių, po to supjaustome aštriu peiliu ir gardžiuojamės. Šį sveiką skanėstą laikykite šaldytuve iki savaitės, arba šaldiklyje – iki mėnesio.

 

Taip pat skaitykite:

Sveiki naminiai avižų batonėliai

Greiti avižiniai batonėliai, kurių nereikia kepti

Nuotrauka: A. Rimaitės

8 Responses

  1. Agne
    |

    Ar kakavos milteliai tie saldus ar kartieji?

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Aš naudojau paprastus, nesaldintus kakavos miltelius, galima ir saldintus dėti, jei nesaldintų neturite – tik skanėstas gausis gerokai saldesnis ir kiek mažiau sveikesnis 🙂

  3. Ausra
    |

    Ar galima keisti riesutus ? nepasikeis gaminys? 🙂

  4. Alvilė Rimaitė
    |

    Aušra, geras klausimas – nebandžiau, bet irgi buvau pagalvojusi, kad su graikiškais riešutais turėtų būti visai skanu, tik gal tada reikėtų prieš tai datules pamalti šiek tiek ir tik tada riešutus dėti, nes graikiški susimala greičiau nei migdolai, o kažkiek riešutų gabalėlių turi likti – taip skaniau. Šiaip esu mačiusi, kad į šį receptą, papildomai šalia migdolų, dar deda anakardžių riešutų, bet aš jiems alergiška, tai net ir nebandžiau 🙁 Manyčiau, kad galima eksperimentuoti su įvairiais riešutais, tik svarbu, kad būtų datulių tiek, kad juos „suklijuotų“ į vientisą masę.

  5. Ieva
    |

    as taip pat susigundziau pasigaminti si skanesta…bet..man gavosi biri tesla,niekas nesulipo iki vientisos mases ;( teko viska ismesti

  6. Alvilė Rimaitė
    |

    Kaip gaila, Ieva… galvoju, kodėl taip galėjo atsitikti – gal tiesiog reikėjo viską ilgiau pamalti? Malti reikia virtuvės kombainu su aštriais peiliais – kokteilinėje ar su blenderiu gali ir nesigauti. Kitas variantas – mažokai datulių, arba kiek per daug sausų produktų – migdolų, kokoso ar kakavos…

  7. Ieva
    |

    o kodel jisai sveikas ?

  8. Alvilė Rimaitė
    |

    🙂 todėl, kad migdolai ir datulės kupini žmogui naudingų dalykų; nėra cukraus, miltų, riebalų, kuriuos sveikos mytybos specialistai pataria riboti. Gaminimo būdas: nekepant, neverdant, – taip pat padeda išsaugoti šiame deserte naudingas medžiagas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *