tortas iš makaronų, gimtadienio mugė

Makaronų tortas

Makaronai įeina į daugumos vaikų valgiaraščio top 10 ir paprastai mamoms garantuoja pergalę kasdienėse valgysiu-nevalgysiu diskusijose. Užtikrintas būdas vaikus pamaitinti sočiu šiltu maistu. Jei tokių ketinimų neatsisakote ir per gimtadienį – štai, prašom, šventiška šio vaikų džiaugsmo variacija: makaronų tortas! Jei ir atsiras koks makaronams abejingas pilietis, žodis tortas tikrai jį privers kapituliuoti.

Apie gamybą: iš bet kokių makaronų šio patiekalo nepagaminsi. Čia reikalingi rigatoni – vamzdelio formos makaronai. Ir būtent tokie rigatoni, kurių galiukai nupjauti lygiai, o ne įstrižai. Kartais paieškoti tenka ilgiau, bet baisi retenybė jie tikrai nėra – net ir lietuviai tokius gamina.

makaronų tortas

Reikės:

  • 1 šaukšto aliejaus
  • 300 g maltos mėsos (tinka jautiena, sumaišyta su kiauliena, tinka ir kalakutiena)
  • 0,5 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 800 g smulkintų pomidorų savo sultyse
  • 1 šaukštelio raudonėlių
  • 1 šaukštelio bazilikų
  • 0,5 šaukštelio kalendros
  • 1,4 šaukštelio čiobrelių
  • druskos, pipirų
  • 500 g Rigatoni makaronų
  • 50 g tarkuoto parmezano sūrio
  • apie 400 g mocarelos sūrio

Gaminame makaronų tortą:

1.Gilioje keptuvėje įkaitiname aliejų ir jame 5 minutes apkepame mėsą, dedame smulkiai pjaustytą svogūną ir smulkintą česnaką, sudedame prieskonines žoleles, druską, pipirus ir dar kelias minutes pakepame.

2. Supilame konservuotus pomidorus ir, uždengę dangčiu, leidžiame padažui pasitroškinti ant nedidelės ugnies 20 minučių .
Kol padažas troškinasi, išsiverdame makaronus. Jie turi būti vos vos kietoki – virkite kokiomis 3 minutėmis trumpiau nei nurodyta jų apraše. Baigę virti, makaronus nusunkime ir trumpai perliekime stipria šalto vandens srove. Nusausintus makaronus sumaišykime su tarkuotu parmezanu.

3. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 200 laipsnių.

4. Atsegamos 23 cm skersmens torto formos dugną ir šonus ištepkime aliejumi, dėkime kelis šaukštus padažo ir paskirstykime, kad plonu sluoksneliu padengtų formos dugną. Ant šio sluoksnio glaudžiai, bet per daug nespausdami, sustatykime makaronus. Keli makaronai gali atlikti. Ant viršaus užpilkime likusį mėsos padažą, šiek tiek šaukštu palyginkime, kad truputis padažo patektų į makaronų vamzdelius ir tarpus tarp jų.

5. Siųskime tortą į orkaitę ir kepkime 12–15 minučių. Ištraukime, suplėšykime ant viršaus mocarelos sūrį ir dar kartą šaukime į orkaitę – maždaug 10 minučių, kol sūris išsilydys ir švelniai paruduos.

6. Ištraukę makaronų tortą, prieš tiekdami ir pjaustydami, leiskite jam pastovėti apie 10–15 minučių. Jei atsegamos torto formos šonai nenori taip paprastai nusiimti, tarp formos ir makaronų torto užkišę ploną peilį atsargiai apipjaukime. Jei norisi tortą papuošti – puikiai tiks baziliko šakelė.

Nuotraukos: A. Rimaitės

4 Responses

  1. vija
    |

    ar kitokie sūriai netiktų, ačiū

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Tiktų, tik reikia, kad būtų panašūs – vietoje parmezano tiks dauguma kietųjų, pusiau kietų, fermentinių sūrių – mocarelą irgi jais galima pakeisti. Parmezano paskirtis, kad kiek paklijuotų makaronus tarpusavyje, o mocarelos – tiesiog skani sūrio kepurė, tad ji tikrai gali būti kiek kitokia 🙂

  3. Jurgita
    |

    Neradau pirkti tokiu makaronu nei Prizmoje, nei Maximoje, nei Hiper Rimi. Bandysiu daryti su Canelloniais.

  4. Alvilė Rimaitė
    |

    Canelloni gali būti per aukšti, aš gal patrumpinčiau juos kokiu trečdaliu jau išvirtus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *