Sniegas, pagaliau! Miškai, sodai ir parkai jau puikuojasi storais baltais kailiniais, tad pats metas pakalbėti apie paukščių lesinimą žiemą. Mūsų kieme, jau kelintą žiemą, sparnuočiams paruoštos net dvi valgyklos. Viena privatesnė, tarp tankių tujų šakų – ten susirenka plati plunksnuočių įvairovė: nuo kelių rūšių zylių bei žvirblių iki kėkštų, juodųjų strazdų ir dar kitų, mums nežinomų paukštukų. Antroji – mažiau privati, prieš mūsų langą, kad galėtume kiek norime stebėti valgyklos lankytojus. Nors čia dažniausiai lankosi tik žvirbliai ir zylės, šią lesyklą labai vertina mūsų katė Runcė – tai jos televizorius, kurį ji gali stebėti nuo ryto iki vakaro. Mes su vaikais, beje, irgi dažnai prisijungiame bent kelioms akimirkoms.
Kas svarbu lesinant paukštelius? Visų pirma – atsakomybė. Kartą pabėrus lesalo, jo į tą pačią vietą turime parūpinti visą žiemą, kiekvieną dieną. Paukšteliai pripranta prie lesyklų ir kantriai laukia kol mes jas papildysime. Jei to nepadarysime, paukščiai gali žūti. Atsakomybė apima ir tai, kad atšilus lesyklų pramogos nedelsiant baigiamos. Paukščiams darysime meškos paslaugą maitindami juos tuo metu, kai gamtoje apstu jiems tinkamo maisto.
Kitas dalykas – tinkamas lesalas. Daug nesiplėsiu, nes yra daugybė profesionalių ornitologų straipsnių, kur jie detaliai aptaria, kas tinka paukščiams žiemą. Paminėsiu tik mūsiškių lesėjų per kelis metus atrastus mėgstamiausius lesalus. Visų pirma, tai laukiniams paukšteliams sukurti mišiniai, kurių randame Lidle ir Žalioje stotelėje. O jei patys ruošiame, maišome sorų, miežių kruopas, lukštentas saulėgrąžas, linų sėmenis, žemės riešutus (šiukštu neskrudintus ir nesūdytus) ir šiek tiek kanapių – pastarąsias tiesiog garbina žvirbliai.
O taip pat galime labai paprastai pagaminti paukščių pyrago – į šią veiklą būtinai įtraukime vaikus, jiems tai bus nuostabi patirtis, edukacija ir pramoga. Pyragas paukščiams gaminamas iš lydytų taukų, kuriuos rasime kiekvienoje parduotuvėje. Atminkime, kad paukšteliams tinkami tik nesūdyti taukai. Keliaujame gaminti!
Reikės:
- lydytų taukų
- įvairių sėklų, kruopų, riešutų
Pyragas paukščiams – receptas:
- Puode ištirpiname taukus. Truputį leidžiame atvėsti, tačiau ne per daug, kad taukai nepradėtų stingti.
- Į tirpintus taukus beriame sėklas, riešutus kruopas ir išmaišome. Aš beriu tiek, kad masė būtų kaip reikiant tiršta, tačiau norint, ji gali būti ir skysta, tiesiog pyrage tada labiau dominuos taukai, o ne sėklos ar kruopos.
- Gautą masę išpilstome į keksiukų formeles. Aš gaminu silikoninėse formelėse, jei gaminame metalinėse, išklokimes jas popierėliais. Į kiekvieną įmerkiame po virvelę. Užšaldome.
- Sušalusius paukščių keksiukus išimame iš formelių ir laikome dėžutėje ar maišelyje, šaldiklyje. Jei gamindami neįmerkėm virvelių, tą padaryti reikia dabar. Kabindami praduriam virbalu ar stora adata skylę ir įveriame virvelę. Pauškčių pyragas lauke kabinamas esant bent kelių laipsnių minusinei temperatūrai – šilumoje jis gali pradėti tirpti.
Nuotraukos Alvilės Rimaitės
Vidmantas
Labai svarbu neužvirti taukų ir jokios druskos – džiaugsitės ir geniais ir kėkštais ir zylėmis ir dar visa begalybe nežinomų paukščių – vaikui tokia atrakcija, kad nuo lango neatplėši
Alvilė
Ačiū, Vidmantai, kad papildėte. Ir tikrai taip – vaikams, o ir mamoms, tėtėms, močiutėms. seneliams, ir, ypač ypač, katėms – nuostabi pramoga stebėti lesyklos lankytojus 🙂