pyragas paukščiams arba kuo lesinti sparnuotus bičiulius

Pyragas paukščiams, arba kuo lesinti sparnuotus bičiulius

Sniegas, pagaliau! Miškai, sodai ir parkai jau puikuojasi storais baltais kailiniais, tad pats metas pakalbėti apie paukščių lesinimą žiemą. Mūsų kieme, jau kelintą žiemą, sparnuočiams paruoštos net dvi valgyklos. Viena privatesnė, tarp tankių tujų šakų – ten susirenka plati plunksnuočių įvairovė: nuo kelių rūšių zylių bei žvirblių iki kėkštų, juodųjų strazdų ir dar kitų, mums nežinomų paukštukų. Antroji – mažiau privati, prieš mūsų langą, kad galėtume kiek norime stebėti valgyklos lankytojus. Nors čia dažniausiai lankosi tik žvirbliai ir zylės, šią lesyklą labai vertina mūsų katė Runcė – tai jos televizorius, kurį ji gali stebėti nuo ryto iki vakaro. Mes su vaikais, beje, irgi dažnai prisijungiame bent kelioms akimirkoms.

vaikų edukacija žiemą

Kas svarbu lesinant paukštelius? Visų pirma – atsakomybė. Kartą pabėrus lesalo, jo į tą pačią vietą turime parūpinti visą žiemą, kiekvieną dieną. Paukšteliai pripranta prie lesyklų ir kantriai laukia kol mes jas papildysime. Jei to nepadarysime, paukščiai gali žūti. Atsakomybė apima ir tai, kad atšilus lesyklų pramogos nedelsiant baigiamos. Paukščiams darysime meškos paslaugą maitindami juos tuo metu, kai gamtoje apstu jiems tinkamo maisto.

laisvalaikis su vaikais žiemą

Kitas dalykas – tinkamas lesalas. Daug nesiplėsiu, nes yra daugybė profesionalių ornitologų straipsnių, kur jie detaliai aptaria, kas tinka paukščiams žiemą. Paminėsiu tik mūsiškių lesėjų per kelis metus atrastus mėgstamiausius lesalus. Visų pirma, tai laukiniams paukšteliams sukurti mišiniai, kurių randame Lidle ir Žalioje stotelėje. O jei patys ruošiame, maišome sorų, miežių kruopas, lukštentas saulėgrąžas, linų sėmenis, žemės riešutus (šiukštu neskrudintus ir nesūdytus) ir šiek tiek kanapių – pastarąsias tiesiog garbina žvirbliai.

O taip pat galime labai paprastai pagaminti paukščių pyrago – į šią veiklą būtinai įtraukime vaikus, jiems tai bus nuostabi patirtis, edukacija ir pramoga. Paukščių pyragui reikalingų lydytų taukų rasime kiekvienoje parduotuvėje. Atminkime, kad paukšteliams tinkami tik nesūdyti taukai. Keliaujame gaminti!

paukščių pyragas kaip gaminti

Reikės:

  • lydytų taukų
  • įvairių sėklų, kruopų, riešutų

Gaminame paukščių pyragą:

  1. Puode ištirpiname taukus. Truputį leidžiame atvėsti, tačiau ne per daug, kad taukai nepradėtų stingti.
  2. Į tirpintus taukus beriame sėklas, riešutus kruopas ir išmaišome. Aš beriu tiek, kad masė būtų kaip reikiant tiršta, tačiau norint, ji gali būti ir skysta, tiesiog pyrage tada labiau dominuos taukai, o ne sėklos ar kruopos.
  3. Gautą masę išpilstome į keksiukų formeles. Aš gaminu silikoninėse formelėse, jei gaminame metalinėse, išklokimes jas popierėliais. Užšaldome.
  4. Sušalusius paukščių keksiukus išimame iš formelių ir laikome dėžutėje ar maišelyje, šaldiklyje. Kabindami praduriam virbalu ar stora adata skylę ir įveriame virvelę. Pauškčių pyragas lauke kabinamas esant bent kelių laipsnių minusinei temperatūrai – šilumoje jis gali pradėti tirpti.

Nuotraukos Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *