Apie žemės riešutų sviesto gerumą ir jo pagaminimo paprastumą kalbėjau ne kartą – šįsyk dar vienas šaunus receptas: sausainiai tik iš 3 ingredientų. Nors kepami visai be miltų, jie išeina labai sausainiški, be galo kvapnūs, trapūs ir skanūs – tikrai dėmesio vertas variantas tiems, kas miltų nevalgo arba nori jų valgyti mažiau. Tiesa ir čia, kaip visur, saiko nereikia pamiršti bei ignoruoti – sausainiuose nemažai cukraus, tad kasdienybe jų paversti nesiūlau.
Sausainius lengviau suformuosime, jei jų tešlą pašaldysime pusvalandį, o grotelių raštui būtinai suvilgykime šakutę vandeniu – kitaip ji kibs prie tešlos ir kepiniai išeis nedailūs. Žemės riešutų sviesto sausainiai kepdami pasiplečia, todėl nedarykime jų labai didelių ir į kepimo skardą nesugrūskime, palikime tarpus.
Reikės:
- 1 kiaušinio
- 200 g cukraus
- 240 ml žemės riešutų sviesto
Kepame 3 ingredientų sausainius be miltų:
1. Kiaušinį lengvai paplakame ir išmaišome su cukrumi ir žemės riešutų sviestu iki vientisos tešlos. Dedame 0,5 val. į šaldytuvą.
2. Įkaitiname orkaitę iki 175 laipsnių, kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi.
3. Dedame tešlą šaukšteliu ant skardos, paplojame vandenyje suvilgyta šakute, kad ant sausainių gautųsi grotelių raštas.
4. Kepame įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių. Atvėsiname ant grotelių, tuo pačiu leisdami sutvirtėti.
Nuotraukos: Alvilės Rimaitės, recepto šaltinis: www.tasteofhome.com
Audronė
Būtų idealu, jei nebūtų cukraus. Nevartoju 3m. Bet koks saldumynas be cukraus? Dilema.☺
Alvilė Rimaitė
Audrone, taip, cukraus šiame recepte netrūksta ir nelabai sugalvoju kuo jį čia pakeisti, nes be jo nelabai susilpdo tešla 🙂 jei norisi visai sveiko saldumyno, rekomenduoju pabandyti šį, iš datulių: https://www.gimtadieniomuge.lt/sveikas-skanestas-vaikams-kurio-nereikia-kepti/