svarainių cukrinukai, džiovinti svarainiai

Svarainių cukrinukai – kartą paragavęs, negali sustot

Atnaujinta 15/11/2015

Su svarainių cukrinukais susipažinau dar vaikystėje, juos gamindavo mano klasės draugės močiutė – didelis molinis dubuo visuomet laukdavo per klasiokės gimtadienį. Ak, ir kaip man jie patiko, bijau, kad sušveisdavau tikrai nekuklius kiekius. Vėliau svarainių cukrinukai dingo iš mano gyvenimo ir kurį laiką jų nemačiau-negirdėjau, kaip ir jie manęs. Ir tik po daugelio metų vėl  paragavau – pavaišino vyro tėvai. O įdomiausia, kad uošvių sodą, nuo minėtos klasiokės senelių sodo teskyrė mažas keliukas ir žinoma, cukrinukų skonis buvo lygiai kaip vaikystėje! Pernai pagaliau išmokau ir pati juos pagaminti – savarainių derlius jau visai ant nosies, tad jų receptas prašyte prašosi paskelbiamas:

 Reikės:

  • 1 kg svarainių
  • 1 kg cukraus

Gaminame svarainių cukrinukus:

1. Nuplautus svarainius perpjauname per pusę, išimame sėklas, supjaustome vienodomis skiltelėmis.

2. Stiklainyje užpilame jas cukrumi, išmaišome ir pastatome vėsiau gerai savaitei. Kiekvieną dieną pamaišome – cukrus ištraukia sultis iš svarainių, ir šis sirupas turi apsemti svarainius, kad nepradėtų rūgti. Jei sirupo mažoka – pilame dar cukraus.

3. Po geros savaitės sirupą nukošiame – jį galima šauniai panaudoti gaiviems gėrimams ruošti: pakaitinkime ir užvirinkime iki 90 laipsnių, supilstykime į švariai išplautus, pakaitintus stiklainius ir laikykime vėsiai arba šaldytuve.

4. Tuo tarpu svarainių skilteles suberiame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir džioviname 50-60 laipsnių orkaitėje su vėjelio režimu, kiek pradarę dureles. Svarainių cukrinukai džiovinami 5-6 valandas, tarpais galima padaryti pertraukas. Išdžiovintus suberkime į skardines dėžutes ar drobinius maišelius – jie puikiai išsilaiko per žiemą ir labai labai praverčia, kai namuose prasideda zyzimas, krebždėjimas ir visuotinis ieškojimas ko nors skanaus.

Nuotrauka: Alvilės Rimaitės

8 atsiliepimai

  1. Akvilė
    |

    Sveiki, kiek iš 1 kg gaunasi džiovintų svarainiukų? 🙂

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Akvile, tiksliai tikrai neatsimenu, šiemet negaminau, man atrodo 1-2 litrai gaunasi 🙂

  3. Zylva
    |

    Kaip džiovinti atidarius duris jei Orkaitė issijungia?

  4. Alvilė
    |

    Jei išsijungia, tada, matyt, teks džiovint uždarius 🙂 Maniškė puikiai veikia ir su pravertomis. Jei jūsiškė išsijungia, siūlau džiovinti etapais – kelios valandos džiovinimo su orkaite, pusvalandis – išjungus ir pradarius duris. Tam, kad išeitų drėgmė ir svarainiai nepradėtų kepti. Taip, kol išdžiūs. Žinoma, galima džiovinti ir elektrinėje džiovyklėje, jei yra.

  5. Bernadeta
    |

    Ar stiklainius sandariai užsukti kol svarainiai maudosi sirupe savaitę? 🙂

  6. Alvilė
    |

    Sveiki, Bernadeta, nebūtina sandariai sukti. Aš tik uždengiu, kad musyčių nepritrauktų, ar – jei laikau šaldytuve – nesurinktų kitų kvapų. Šiemet gaminu didesnį kiekį, tai užpyliau cukrumi į didelius dubenis ir uždengiau lėkštėmis.

  7. Jurgita
    |

    Sveiki, cukrų galima pakeisti medumi ?

  8. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Jurgita, cukraus funkcija šiame recepte – ne tik konservuoti, bet ir ištraukti svarainių sultis, suminkštinti juos. Medus šiuo atžvilgiu pilnaverčiai nepakeis cukraus. Svarainiai gali likti apykiečiai, sausoki. Jei labai norima naudoti medų vietoje cukraus, bandyčiau trumpai pašildyti svarainius su nedideliu kiekiu vandens – tam, kad jie suminkštėtų, tada dėčiau medaus. Arba, galima dėti dalį cukraus, dalį medaus. Vėlgi – gaminant tradiciškai, cukrus labiau lieka sirupe nei pačiuose svarainiuose. Tad svarainių cukrinukai labai daug cukraus savyje neturi, turi pats sirupas 🙂

Parašykite atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *