Duona su raugu

Duona su raugu, arba kvepiantys namai

Gal kam pasirodys keista, kodėl idėjų vaikų šventėms puslapyje, nei iš šio nei iš to nutūpė duonos receptas: na, kas čia šventiško, o juo labiau vaikams? Ne tortas, ne pyragas, ne muilo burbulai ar fėjos sijonas.

Namuose kepama duona – tai šventė, kurios nesimato – ji persmelkia visas kerteles gerais dalykais, ją gali pajusti vos pravėręs duris, įkvėpti pilnus plaučius ir pasijausti mylimas bei saugus. Ne taip prastai, ar ne? O kai pridedi krūvą teigiamų emocijų, kurias duonos kepimas suteikia pačiam kepėjui, reikalas gaunasi visai šventiškas.

Ir dar – duoną su raugu, kurios receptą pristatau, labai mėgsta vaikai. Pati pažįstu ne vieną ir ne du, kurie ją valgo kaip gardžiausią skanėstą. Vieną, be nieko. Todėl labai siūlau – jei dar nepriklausote kepančių duoną namuose gretoms, išbandykite!

Dviems normaliems arba vienam labai dideliam kepalui:

  • 2/3 stiklinės avižinių dribsnių;
  • 2/3 stiklinės kviečių sėlenų*;
  • 2/3 stiklinės saulėgrąžų (galima maišytų su moliūgų sėklomis);
  • 1/3 stiklinės linų sėmenų;
  • 1/3 stiklinės kmynų;
  • 100–180 g cukraus;
  • 2–3 arbatiniai šaukšteliai druskos;
  • 1 kg miltų (1/3 paprastų, aukščiausios rūšies kvietinių miltų, 1/3 rupių kvietinių miltų ir 1/3 rupių ruginių miltų);
  • 1l virinto šilto vandens;
  • raugo;
  • Sezamo sėklų kepimo indui pabarstyti;
  • Gabalėlio sviesto kepimo indui ištepti.

 

1. Sausus produktus išmaišome, pilame 1 l šilto vandens, vėl išmaišome, dedame raugą ir dar kartą išmaišome. Tešla turi būti tiršta, bet maišoma šaukštu. Atidedame į stiklainį 3 šaukštus raugo kitam kartui**.

2. Skardą ištepame sviestu, pabarstome sezamo sėklomis ir sudedame tešlą. Uždengiame ją lininiu ar medvilniniu rankšluosčiu, kad neapdžiūtų paviršius ir įtaisome kuo šiltesnėje vietelėje kilti. Vasarą puikiai tiks saulėta palangė, žiemą – vieta ant radiatoriaus ar bent šalia jo. Kildiname 10–12 valandų. Aš tešlą paprastai pasiruošiu ryte ir kildinu iki vakaro.

3. Pakilusią duonutę šauname į šaltą orkaitę, nustatome 200 º C karštį ir kepame apie 1 val. 15 min. Tik iškepusią apdengiame drėgnu lininiu rankšluosčiu arba pašlakstome vandeniu (puikiai tinka purkštukas gėlėms), kad pluta suminkštėtų. Belieka įkvėpti nepakartojamo duonos kvapo ir laukti, kol atauš.

*Sėlėnas ar sėlenėles naudoju ekologiškas, nes tai ta grūdo dalis, kuriai tenka didžioji dalis trąšų.

**Atidėtą raugą 24 valandas laikome šiltoje vietoje, vėliau – šaldytuve. Aš laikau stikliniame indelyje, pridengtą, bet neužsuktą dangteliu, kad kiek kvėpuotų. Galima dengti maistine plėvele, kurioje 4–5 šakutės dūriais prabadomos skylutes. Duoną su raugu kepama kas 10–14 dienų (jei kepsite dažniau, ji bus prėskesnė, ne tokia maloniai rūgšti). Taip iškepta duona puikiai laikosi 8-9 dienas ar net ir daugiau.

 

 

 

 Kaip pagaminti raugą:

Kur gauti raugo? Paprasčiausias būdas – paprašyti iš duoną kepančių kolegių, draugių ar pan. Tačiau  įmanoma pasigaminti ir patiems. Geriausia tai daryti vasarą, kai  namuose apstu šiltų, saulėtų vietų, ar bent šildymo sezono metu, kai raugą galima įtaisyti radiatoriaus draugijoje. Šiluma – būtina sąlyga raugo gamybai. Išbandžiusi keletą paprastų raugo gaminimo receptų ir patyrusi su jais pelėsiais tvoskiantį fiasko, pagaliau radau tą, kuris pavyko:

1 diena: stikliniame, verdančiu vandeniu perlietame inde 50 g rupių ruginių miltų (būtinai rupių, ne bet kokių)  išmaišome su 50–100 ml šilto virinto vandens. Tešla turi būti tirštoka, kaip blynams. Indą įsukame į rankšluostį – paviršius bus uždengtas, tačiau rankšluosčio medžiaga leis raugui kvėpuoti. Paliekame šiltai – apie 24–29  º C temperatūroje maždaug 24 valandoms.
2 diena: maždaug pusę raugo išmetame, pridedame 50 g rupių ruginių miltų ir 50 ml šilto virinto vandens. Vėl paliekame 24 valandoms šiltai.
3 diena: kartojame 2 dienos veiksmus. Raugas jau bus kiek pakilęs, aiškiai užuosite salsvą kvapą.
4 diena: vėl kartojame 2 dienos veiksmus.
5 diena: raugas jau turėtų būti išrūgęs, pakilęs dvigubai, tolygiai pripildytas mažų pūslelių. Kvapas turėtų būti šviežias ir malonus, skonis – vidutinio rūgštumo. Jei taip nėra, dar bent dieną ar kelias kartojame 2 dienos veiksmus. Jei paviršiuje susidaro apdžiuvusi plutelė su trupučiu pelėsio, ją reikia atsargiai nuimti ir išmesti. Svarbu, kad pelėsis nepatektų į patį raugą.

kaip-pagaminti-rauga

Nuotraukos: A. Rimaitės

Taip pat pamėginkite moliūgų ir sezamų duonos receptą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *