Naminiai traškučiai iš lavašo

Naminiai traškučiai iš lavašo

Naminiai traškučiai iš lavašo – paruošiami žaibiškai ir gardūs, nors liežuvį praryk. Puikus užkandis vaikų gimtadienio stalui, teturintis vienintelį trūkumą –  traškučiai labai greit suvalgomi, todėl juos ruošiant, verta pasigaminti daugiau. Tiesą sakant, man dar nei vieno patiekalo nebuvo taip sunku fotografuoti – rankos pačios tiesėsi link užburiančiai kvepiančio užkandžio, o kai jį pamatė Nidutė, fotosesijai iškilo rimta grėsmė  –  jausmingų niam niam palydimi, mano fotomodeliai vienas paskui kitą ėmė nesustabdomai dingti nuo stalo.
Paruošti tokius traškučius galima ne tik iš lavašo, bet ir iš tortilijos, bet aš pirmenybę teikiu lavašui (ypač pilno grūdo), nes jį mūsų parduotuvėse paprasčiau rasti geros sudėties, tortilijose dažnai knibžda visokių -iklių, kurie mažiems žmogiukams visai nebūtini. Juk viena priežasčių dėl ko naminiais traškučiais verta keisti pirktinius bulvių ar kukurūzų traškučius – tai, kad jie sveikesni.

2 lavašo lakštams (190 g):
1-2 šaukštų aliejaus ar tirpinto sviesto,
druskos,
norimų prieskonių∗.

Gaminame traškučius:

  • Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 175 laipsnių.
  • Lavašą išskleidžiame ir lengvai aptepame aliejumi ar sviestu. Apibarstome druska ir norimais prieskoniais, supjaustome trikampėliais, dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  • Kepame karštoje orkaitėje 4-5 minutes, atidžiai sekdami, kad nesudegtų, nes kepa greitai.
  • Ištraukiame iš orkaitės ir paliekame atvėsti.

 

Lavašą aptepame aliejumi, pabarstome prieskoniais, supjaustome trikampėliais
Lavašą aptepame aliejumi, pabarstome prieskoniais, supjaustome trikampėliais

∗Kuo pabarstyti lavašą? Keletas idėjų:

  • mano Viliuko mėgstamiausi yra su Provanso žolelėmis  – 0,5-1 šaukštelio 1 lavašo lakštui;
  • maltas kuminas su malta paprika – 0,5-1 šaukštelio mišinio 1 lavašo lakštui;
  • rozmarinai su kmynais – 0,5-1 šaukštelio mišinio 1 lavašo lakštui,
  • džiovinti krapai ir svogūnų laiškai – 0,5-1 šaukštelio 1 lavašo lakštui.

Naminių traškučių idėją aptikau knygoje „Lengvi patiekalai I“, čia juos siūloma ruošti su mėlynojo sūrio padažu, tačiau mano patirtis rodo, kad vaikai mieliausiai traškučius doroja vienus arba su švelnesniais gvakamolės, tzatziki, humuso ir panašiais dažiniais.

Naminiai traškučiai iš lavašo
Naminiai traškučiai iš lavašo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *