gvakamolė, humusas, tzatziki - dažiniai daržovių lazdelėms ir traškučiams

Gvakamolė, tzatziki ir humusas – dažiniai daržovių lazdelėms ir traškučiams

Gvakamolė, tzatziki ir humusas – daugelio mėgstami, sveiki ir labai gardūs dažiniai. Pasiruošę bet kurį iš šios trijulės, būsite ramūs dėl didžiosios dalies šventės užkandžių – tereikės šalia dažinio patiekti lazdelėmis pjaustytų daržovių bei traškučių iš lavašo. Kiek man teko regėti – vaikai daržoves ir traškučius mieliausiai valgo su gvakamole ir humusu, tačiau gaivus graikiškas tzatziki dažinys nepamainomas karštą vasaros dieną, jis labai skanus su šviežia duona ar kai reikia prigesinti aštresnių patiekalų ugnį. Gvakamolė ir humusas yra sotesni, skalsesni, juos galima tepti ant skrebučio ar paprastos duonos ruošiant sumuštinius, o tzatziki gali atlikti salotų užpilo vaidmenį, tapti kebabų ar žuvies garnyru, būti naudojamas gaminant naminius mėsainius.
Apie sudedamąsias dalis – šiuos dažinius galima ruošti įvairiai ir pateikiami receptai yra tik pagrindas, kurį nereikėtų bijoti paįvairinti. Tarkim, gvakamolę galime ruošti ir be pomidoro, arba atvirkščiai – įpjaustyti jo daugiau, humusą  labai tinka pagardinti orkaitėje keptomis saldžiosiomis paprikomis be odelės, o tzatziki, jei neturime šviežių, galime gardinti ir smulkintomis džiovintomis mėtomis.
Ir dar – kaip sunokinti gvakamolei būtinus avokadus: kieti avokadai sunoks kuo puikiausiai jei įdėsime juos į plastikinį maišelį kartu su keliais obuoliais – vienam avokadui dėkite 2 vidutinio dydžio obuolius, maišelį sandariai užriškite ir paslėpkite spintelėje 2-3 dienoms.

  • 2 prinokusių perpus perpjautų avokadų,
  • 1 avokado kauliuko,
  • 1 vidutinio dydžio pomidoro,
  • 1/2 smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno,
  • 2-3 šaukštų sukapotų petražolių,
  • 2 šaukštų žaliųjų citrinų sulčių (galima keisti paprasta citrina),
  • nepilno šaukštelio druskos,
  • juodųjų pipirų.

 

 

Gaminame gvakamolę:

1. Pomidorą perpjauname per pusę, šaukšteliu išimame sėklas (jų gvakamolei nereikės, sunaudoti galima pomidorinei sriubai ar salotoms) ir smulkiai supjaustome.
2. Avokadą šaukštu išskobiame iš žievės ir sutriname šakute taip, kad liktų šiek tiek gumuliukų.
3. Į avokado masę, kad nepradėtų ruduoti, iš karto pilame žaliųjų citrinų sultis. Tada dedame labai smulkiai pjaustytą pomidorą ir svogūnus bei petražoles. Išmaišome šakute. Jei norite labai vientiso dažinio, galite viską permalti kombainu, tačiau siūlau pabandyti ir tokią – rupesnę gvakamolę.
4. Sukrečiame dažinį į dubenį ir į jį įmetame avokado kauliuką – jis, kaip ir citrinos sultys neleis masei greitai paruduoti. Uždengę plėvele gvakamolę galime kelias valandėles palaikyti šaldytuve.

Gvakamolė su traškučiais pati pačiausia, – sako mano Vilius.

 

Gvakamolė
Gvakamolė

  • 2-3 vidutinio dydžio agurkų,
  • 300 g natūralaus jogurto,
  • 1 česnako skiltelės,
  • 1 šaukšto smulkintų šviežių mėtų,
  • 1 šaukšto smulkintų krapų,
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • druskos ir juodųjų pipirų,
  • dar 0,5 šaukšto alyvuogių aliejaus apšlakstymui.

 

 

Gaminame tzatziki:

1. Agurkus sutarkuojame stambia tarka, nuspaudžiame per sietelį vandenį ir apibarstę druska paliekame 5-10 minučių pastovėti, kad dar nubėgtų vanduo.
2. Vėl labai gerai nuspaudžiame vandenį ir nuspaustus agurko tarkius sumaišome su jogurtu, sutrintu česnaku, mėtomis ir alyvuogių aliejumi.  Paragaujame ir jei reikia dedame dar druskos, įberiame juodųjų pipirų.
3. Sukrečiame tzatziki į dubenėlį ir apšlakstome alyvuogių aliejumi.

Tzatziki ypatingai skanu su šviežiais agurkais, taip pat su švelniai pamarinuotomis daržovėmis.

 

Tzatziki
Tzatziki
  • 2 stiklinių virtų (tiek išvirs iš 1 stiklinės žalių) arba 1 skardinės (apie 500 g ) konservuotų avinžirnių,
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • 4-5 šaukštų vandens,
  • 2 stambiai supjaustytų česnako skiltelių,
  • 1 šaukštelio malto kumino,
  • 2 šaukštų tahini (sezamų) pastos,
  • 1 citrinos sulčių,
  • druskos, juodųjų pipirų,
  • smulkiai pjaustytų šviežių petražolių.

 

 

 

Gaminame humusą:

1. Virtuvės kombainu išsukame avinžirnius, alyvuogių aliejų, česnaką, maltą kuminą, tahini pastą ir vandenį iki tirštos košės. Humusas turi būti klampiai tirštas, bet ne birus, tad jei reikia, įpilame dar kiek vandens.

2. Toliau maišydami po truputį pilame citrinos sultis ir ragaujame, kad nebūtų per rūgštu. Jei jau kliustelėjote citrinos sulčių per daug, pridėkite kiek druskos. Druską ir juoduosius pipirus irgi beriame ragaudami – pagal skonį. Tiekiame apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Humusas – pats puikiausias morkų lazdelių palydovas.

 

 

 Nuotraukos: A. Rimaitės

8 Responses

  1. Jūratė
    |

    Faini užkandžiai, reiks pabandyti. Tik turiu klausimą, ar lavašo traškučius galima būtų iš anksto pasiruošti likus kelioms dienoms iki šventės? Nesuminkštės?

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Kažkur dingo mano ankstesnis atsakymas, tad atsakau dar kartą – manau, kad traškučiai tikrai nesuminkštės, tik laikykite neuždengtus.

  3. Toma
    |

    lavašo traškučiai suminkštėje, per kelias valandas mums suminkštėje. nebent kaip tik reikėtų laikyti sandarioje dėžutėje.

  4. Alvilė Rimaitė
    |

    Toma, gal tai priklauso nuo konkrečios lavašo rūšies? Aš ruošiu iš pilno grūdo lavašo (šie skaniausi man), arba iš „Armėniška duona „Lavaš““ (gamintojas „Kilikija“), iš šių man per kelias valandas tikrai nesuminkštėja, visuomet juos pasiruošiu prieš pusdienį.

  5. Toma
    |

    Dekui uz patarimus. Reikes pabandyti is siu. Nes tikrai nepamenu is kokiu dariau. Tik zinau. Kad suminkstejo. Bet siaip labai skanu. Aciu uz receptus 🙂

  6. Alvilė Rimaitė
    |

    Ačiū Jums, Toma, kad skaitote, gaminate ir parašote atsiliepimus!

  7. Irena
    |

    Labai ačiū už humuso receptą!!! Kaifuoju valgydama 🙂

  8. Alvilė Rimaitė
    |

    Į sveikatą, labai smagu girdėti, kad patinka 🙂 Mes jį irgi dažnokai gaminamės 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *