Tarta su uogomis ir apie gardžią trapią prancūzišką tešlą

Tarta su uogomis – lengvas, gaivus ir labai vasariškas pyragas, kuris vaikų gimtadieniuose puikiai gali ir torto partiją sugriežti. Tai tiesiog greitesnis ir paprastesnis konditerijos klasikos – krepšelių su uogomis variantas. Sukurpiau aš jį iš didelio noro išsikepti tokių krepšelių ir didelio tingėjimo daug su jais terliotis… Kelias dienas mano galvoje prašmėkščiojus pyrago vizijai, susiradau paprasčiausio vanilinio kremo receptą ir supiršau jį su greitai pagaminama ir labai gardžia prancūziška trapia tešla. Ši tešla – mano vienas didžiausių kulinarinių atradimų, aptiktas per išpardavimą kadaise nusipirktoje knygoje „Prancūzų virtuvė“, kurią parašė dvi lenkės Barbara Buczma ir Božena Bonik. Knygoje knibždėte knibžda puikių receptų ir aš iki šiol manau, kad tai mano geriausiai išleisti 4 litai.

Bet grįžkime prie trapios tešlos – man ji pati gardžiausia iš visų trapių tešlų ir puikiai tinkanti tiek pikantiškiems, tiek saldiems kepiniams. Rudeniop, soduose pradėjus bumpsėti obuoliams, būtinai supažindinsiu jus su iš šios tešlos kepamais, iš koto verčiančiais pyragėliais. Tešlą galima užsišaldyti – beje, tartai su uogomis, jei kepsite apvalioje kepimo formoje, tešlos gali būti daugoka, tad gabalėlį – kokį 1/4 galite atgnybti ir pakočioję į lakštą sušaldyti, arba iš karto šalia tartos kelis pyragiukus su norimu įdaru susisukti ir išsikepti.

Ką dar reikėtų žinoti apie šį pyragą – kadangi jis su šviežiomis uogomis, gražiausiai atrodys pagamintas tą pačią dieną, nors skanus išlieka ir kitą dieną. Jei švenčiate vakare, tartai pagrindą galite išsikepti iš ryto, o kremą gaminti ir uogomis puošti likus kelioms valandoms iki šventės. Eime gaminti šios tikros vasaros svajonės:

Tešlai reikės:

  • 250 g miltų;
  • 125 g sviesto,
  • 1 kiaušinio,
  • žiupsnelio druskos,
  • 1 šaukšto aliejaus (saulėgrąžų ar rapsų),
  • 1-2 šaukštų grietinės.

Gaminame tešlą:
1. Šaltą sviestą sukapojame peiliu, sudedame miltus, druską, aliejų ir pirštų galais sutrupiname ir gerai išmaišome visas sudedamąsias dalis.
2. Įmušame kiaušinį, dedame grietinę ir greitai suminkome tešlą – kuo greičiau suminkysime, tuo ji geresnė gausis. Iš tešlos suformuojame rutulį ir dedame į šaldytuvą 1-2 val.

Gaminame kremą:

1. Užkaičiame pieną ir pašildome beveik iki virimo, kad imtų garuoti. Į kitą puodą įsijojame miltus, sudedame cukrų, trynį, maltą vanilę ir nuolat intensyviai maišydami plona srovele supilame karštą pieną. Verdame ant nedidelės ugnies nuolat maišydami, kol sutirštėja. Jei susidarė šiek tiek smulkių gumuliukų, nepergyvename, valgant pyragą jie nesijaus. Atvėsiname.

Įdarui reikės:

  • 400 ml pieno,
  • 50 g miltų,
  • 40 g cukraus,
  • 1 kiaušinio trynio,
  • 1 šaukštelio maltos vanilės.
  • Apie 300 g braškių, mėlynių, aviečių ar kitų norimų uogų ar vaisių.

Gaminame tartą su uogomis:

1. Tešlą iškočiojame į lakštą, didesnį už kepimo formą, atsargiai permetame jį per kočėlą ir dedame į riebalais išteptą 24-26 cm skersmens atsegamą kepimo formą – jei naudojate aukštesnę, skirtą tortams, kraštelio nedarykite aukštesnio nei 3-4 cm. Patampome, palyginame rankomis, kad tešla įsitaisytų gražiai ir joje nebūtų skylių. Pabadome šakute ir dedame į šaldiklį 5-10 minučių, kol orkaitė įkais.
2. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Traukiame tartos pagrindą iš šaldiklio ir ant jo dar dedame iš kepimo popieriaus iškirptą skritulį ant kurio paberiame žirnių, pupų ar panašių „svarelių“, kad tešla neišsipūtinėtų. Kepame apie 20 minučių, tada ištraukiame iš orkaitės, nuimame kepimo popierių su svarmenimis, o tartos pagrindą vėl komandiruojame į orkaitę maždaug 10 minučių iki kol baigs kepti ir gražiai pagels. Atvėsiname.
3. Dabar liko vienas malonumas – į pilnai atvėsintą tartos pagrindą sudedame vanilinį kremą, o ant jo išdėliojame braškes ar kitas norimas uogas. Tarta su uogomis paruošta – tiekiame į stalą ir gardžiuojamės!

8 Responses

  1. Monika
    |

    Kepiau pagal šį receptą. tešlą stipriai subadžiau šakute, taigi nereikėjo jokių balastų, kurių neturėjau. Pūslėm neiškilo, nesusproginėjo. Pagrindas buvo skanus, nors valgėme sekančią dieną. Į kremą dėčiau daugiau cukraus, jei ant viršaus bus dedami ne tokie saldūs vaisiai. Ačiū už receptą.

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Ačiū, Monika, kad parašėte kaip sekėsi – ir kiti, kas spintelėje neturi tinkamo balasto, galės pasinaudoti Jūsų būdu. Aš balastus dedu, nes man taip užtikrinčiau, kad tarta gražios formos iškeps, dabar žinosiu, kad stipriai subadžius galima ir be jų puikiai apsieiti. O dėl saldumo kremo – taip, jei mažiau saldūs vaisiai nei braškės, cukraus galima daugiau. Jei dedamos mėlynės, galima tarkuotą citrinos žievelę įdėti, žodžiu, kooreguoti kremą, priklausomai nuo pasirinktos pagrindinės tartos puošmenos – vaisių ar uogų rūšies.

  3. Indre
    |

    Neseniai isgirdau Beatos komentara viename is jos video, kad ji neturejo avinzirniu (,svareliams’) ir naudojo monetas. Kazi gal kas bandet su monetom ar kitais ne maisto produktais?

  4. Alvilė Rimaitė
    |

    Nebandžiau, bet užsienio tinklapiuose esu mačiusi, kad monetas naudoja – žinoma, kai jas dedi ant kepimo popieriaus turėtų būti viskas tvarkoje. Nors man kažkaip vistiek smagiau su valgomais balastais, bet čia matyt daugiau psichologiniai dalykai 🙂 Svarbu, kad nevalgomas balastas būtų nesilydantis ir kokių garų neskleidžiantis..

  5. Gintarė
    |

    Ačiū, už tokį žavų vasarišką receptą.
    Pagal receptą kremas mano skoniui per skystas, ir sumaišius sausus kremo ingridientus kaip parašyta, tikrai kreme jaučiasi ir matosi trynio nedideli gabaliukai. Viriau antrą dublį, 2 trynius išplakiau su 60 g cukraus, nes norėjau saldžiau. Kai tryniai gerai suputojo, įmaišiau miltus ir tik po to pyliau karštą pieną. Kremas išėjo pagal mano norimą tirštumą ir vientisas.

  6. Alvilė Rimaitė
    |

    Puiku, Gintare, ačiū, kad dalinatės savo atradimais!

  7. Kristina
    |

    Sveiki, o kremas be kiausiniu, o tarkim su kukuruzu krakmolu iseitu???

  8. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, miela Kristina, manau, kad galima bandyti, skonis bus kiek kitoks, bet krakmolas tikrai turėtų surišti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *