Man vaikystėje nusišypsojo laimė turėti net kelias labai mylimas tetas. Viena iš jų – teta Irena atvažiuodavo pas mus iš miestelio, kurio pavadinimas mums, vaikams, skambėjo tartum iš pasakos – Rozalimas. Gal taip buvo dėl paties neįprasto vardo skambesio, gal dėl nepaprasto tetos gerumo, o gal truputį ir dėl pasakiškų pyragėlių, kurių teta visuomet prikepdavo ir atveždavo mums lauktuvių. Trapi tešla, obuolys ir ryškaus skonio uogienė. Būtent šie obuoliai skarelėse visuomet iškildavo vaizduotėje, kai pasakose skaitydavau apie visokius neregėto negirdėto gardumo, burnoje tirpstančius pyragėlius.
Nepamirštamas skonis iš vaikystės, kurį, praėjus daugeliui metų, ryžausi pamėginti atkurti. Keli bandymai – ir, mano ruošiamų skanėstų repertuaras pasipildė visų labai laukiamais, giriamais ir greit nuo stalo dingstančiais obuoliais skarelėse.Nors su jais pasikrapštyti šiek tiek reikia, šie trapios tešlos pyragėliai tikrai tikrai verti viso, juos gaminant sugaišto laiko. O man, kaip mamai, labai patinka pyragėlių sudėtis – cukraus juose tik tiek, kiek yra uogienėje.
Kelios gaminimo detalės – obuoliai skarelėse patys gardžiausi su apelsinų uogiene ar džemu. Su abrikosų uogiene – antroje vietoje. O su kitomis uogienėmis – bruknių, aviečių, gaunasi tik tolimas atgarsis to tikrojo skanumo. Kita detalė – forma. Taupydama laiką, esu bandžiusi pagal pyragėlių receptą gaminti pyragą. Rezultatas neblogas, tačiau neprilygsta atskiriems pyragėliams. Jų dydį galite pasirinkti patys – man skaniausi visai nedideli, vieno kąsnio pyragiukai.
Trapią tešlą pyragėliams naudoju tokią pačią, kaip ir tartoje su uogomis, kad būtų patogiau, jos receptą čia pakartosiu.
40 mažų pyragėlių reikės:
- 250 g miltų;
- 125 g sviesto,
- 1 kiaušinio,
- žiupsnelio druskos,
- 1 šaukšto aliejaus (saulėgrąžų ar rapsų),
- 1-2 šaukštų grietinės,
- 5-6 nemažų obuolių,
- apie 150 ml apelsinų uogienės,
- cukraus pudros.
Gaminame tešlą obuoliams skarelėse:
1. Šaltą sviestą sukapojame peiliu, sudedame miltus, druską, aliejų ir pirštų galais sutrupiname ir gerai išmaišome visas sudedamąsias dalis.
2. Įmušame kiaušinį, dedame grietinę ir greitai suminkome tešlą – kuo greičiau suminkysime, tuo ji geresnė gausis. Iš tešlos suformuojame rutulį ir dedame į šaldytuvą 1-2 val (galima ir pernakt palikti).
Gaminame obuolius skarelėse:
1. Obuolius nulupame ir supjaustome nedideliais 3-4 cm gabalėliais.
2. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 170 laipsnių.
3. Tešlą išsikočiojame kuo ploniau (iki 1-2 mm), supjaustome kvadratėliais (maždaug 5-6 cm x 5-6 cm). Ant kiekvieno tešlos kvadratėlio dedame gabaliuką obuolio, ant jo – apie pusę šaukštelio apelsinų uogienės. Suimame už priešingų tešlos kvadratėlio kampų ir užspaudžiame. Tą patį padarome su kitais dviem kampais.
4. Dedame pyragėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir šauname į karštą orkaitę. Kepame 15-20 minučių, kol tešla gražiai pagelsta.
5. Iškepusius pyragėlius ištraukiame iš orkaitės ir leidžiame atvėsti. Nepergyvenkite, jei kepant, pro atsidariusius skarelių kampus išvarvėjo kiek džemo ir sukietėjo išorėje – tie apvarvėjimai lengvai nusiima. Per sietelį apibarstome obuolius skarelėse cukraus pudra ir gardžiuojamės.
Panašius pyragėlius su obuoliais vaikų šventei galime pasigaminti ir ant pagaliuko.
Nuotraukos: Alvilės Rimaitės
Parašykite atsiliepimą