Didysis kepinių su obuoliais sezonas jau prasidėjo – obuolių pyragai valdo! Trupininiai, biskvitiniai, karameliniai, su riešutais, ar varške, paprasti ir nepaprasti! O vaikų šventės proga obuolių pyragėliai gali net ant pagaliuko užsiropšti! Pagaminti nesudėtinga, o vaikams džiaugsmo – pilnos kišenės.
Aš kepiau pagal savo mėgstamiausią pyragėlių su obuoliais receptą, kuriam tešlą gaminu pati, tačiau lygiai taip galime gaminti ir su pirktine tešla, bus toks greitas skanumynų ant pagaliuko variantas.
20 pyragėlių ant pagaliuko reikės:
- 250 g miltų
- 125 g sviesto
- 1 didelio kiaušinio
- žiupsnelio druskos
- 1 šaukšto aliejaus (saulėgrąžų ar rapsų)
- 1-2 šaukštų grietinės
- 1-2 obuolių
- apie 50 ml apelsinų džemo
- 20 medinių pagaliukų
Gaminame tešlą pyragėliams su obuoliais:
1. Šaltą sviestą sukapojame peiliu, sudedame miltus, druską, aliejų ir pirštų galais sutrupiname ir gerai išmaišome visas sudedamąsias dalis.
2. Kiaušinį įmušame į nedidelį atskirą indelį, paplakame ir kelis jo šaukštus pasiliekame – bus pyragėliams aptepti.
3. Likusią, didžiąją kiaušinio dalį pilame į tešlą, dedame grietinę ir greitai suminkome tešlą – kuo greičiau suminkysime, tuo ji geresnė gausis. Iš tešlos suformuojame rutulį ir dedame į šaldytuvą 1-2 val (galima ir pernakt palikti).
Gaminame pyragėlius su obuoliais ant pagaliuko:
1. Obuolius supjaustome nedideliais gabalėliais.
2. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 170 laipsnių.
3. Tešlą iškočiojame plonai, išpjaustome širdelės ar apvalia sausainių formele. Kas antrą išpjautą gabalėlį patepame džemu, įspaudžiame medinį pagaliuką, ant viršaus dedame obuolio gabalėlį, uždengiame tos pačios formos gabalėliu tešlos ir užspaudžiame. Norėdami, kad pyragėliai laikytųsi užtikrinčiau, jų kraštus, prieš sulipinant, galime šiek tiek patepti kiaušinio plakiniu. Aš to nedarau, kraštus tiesiog užspaudžiu pirštais ir po to dar šakute, tačiau kartais vienas kitas išdykęs pyragėlis ima ir atsidaro.
4. Dedame pyragėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepame kiaušinio plakiniu ir šauname į karštą orkaitę. Kepame 15-20 minučių, kol tešla gražiai pagelsta.
5. Iškepusius pyragėlius ištraukiame iš orkaitės ir leidžiame pilnai atvėsti. Kol pyragėliai karšti, pagaliukai juose šiek tiek juda, tačiau atvėsus jie laikosi tvirtai.
Nuotraukos: Alvilės Rimaitės
eglė
sveiki,
o kur pirkti pagaliukų?
Alvilė Rimaitė
Tokių plokščių medinių pagaliukų tikrai yra Senukuose, aš juos ten visada perku, vadinasi vienkartiniai šaukšteliai kavai maišyti 🙂 Manau, kad ir kituose didesniuose prekybos centruose turėtų būti galima aptikti.
eglė
ačiū labai.niekad nepagalvojau kad juk tirkai galima pagaliuku kavai maisyti:)
Alvilė Rimaitė
Taip, šie pagaliukai puikūs – pakuotėje jų daug, nebrangūs, tinka sąlyčiui su maistu, tad visokiems valgomiems vaikų džiaugsmams gaminti tiesiog nepakeičiami 🙂
Jurga
Ar sausainukai greit džiūva, ar nepabijos būt iškepti ir porą dienų prieš šventę? Ačiū.
Alvilė Rimaitė
Miela Jurga,
šio recepto iš anksto negaminčiau – viena vertus trapios tešlos gaminiai skaniausi kai švieži: pirmas kelias dienas, kita vertus – į vidų dedasi obuoliai, o su jais kepiniai ilgai nesilaiko. Jei norite išsikepti iš anksto ir ant pagaliuko, aš verčiau rinkčiausi sausainių beveik margučių receptą (juos galite suformuoti ir žvėrelių, karūnos bei kitomis formomis), arba žemės riešutų sviesto sausainius. Štai juos galima išsikepti ir prieš 4-5 dienas. O jei norite būtent šių pyragėlių, tuomet galite prieš kelias dienas pasiruošti tešlą, ją užsišaldyti, o pačius pyragėlius iš jos gaminti ir kepti 1 dieną prieš šventę.