Tik vasara susideda lagaminus – į virtuvę, kartu su rudeniu, įsikrausto jaukių kepinių sezonas. Smagu ką nors sukrimsti su karšto gėrimo puodeliu rankose. Net ir subjuręs oras tada visai kitaip atrodo. Bandelės su kopūstais man – vienas jaukiausių rudenėjančio meto kepinių. Ir labai pravarčios. Ne tik prie arbatos ar kavos. Su karšto sultinio puodeliu bandelės su kopūstais gali tapti puikiais pietumis ar vakariene. Jei iškepę visų nesuvalgome – galime užšaldyti. Turėsime greit paruošiamų užkandžių.
Bandelės su kopūstais tinka ir vaikų šventei – patogios valgyti, neteplios ir pernelyg netrupančios. O jei abejojama ar visi valgys kopūstus – dalį galime gaminti su varškės, sūrio, grybų, mėsos, ar kitų daržovių įdaru. Ši nesaldi mielinė tešla – labai universaliai pritaikoma. Kepdama šventei bandeles daryčiau perpus mažesnes.
Apie miltus – šias bandeles kepu dalį kvietinių miltų keisdama viso grūdo avižiniais miltais. Jie turi mažiau glitimo, daug naudingų medžiagų ir suteikia tešlai įdomesnį skonį. Tačiau norint, galima kepti vien iš kvietinių miltų. Tik vien iš avižinių nekepkime – miltai biresni ir sunkiau kyla, todėl bent šiame kepinyje juos reikia maišyti su kvietiniais.
18–20 didesnių bandelių:
- 350 g kvietinių miltų
- 150 g pilno grūdo avižinių miltų
- 250 ml pieno ar vandens
- 25 g šviežių mielių arba 4 a. š. sausų mielių
- 1 kiaušinio
- 30 g cukraus
- 50 g sviesto
- 1 šaukštelio druskos
- 0,5 mažo kopūsto
- 1 didelio svogūno
- 80 g karštai rūkytos šoninės (nebūtinai)
- 0,5 šaukštelio kmynų
- pipirų, druskos
- kiaušinio aptepimui
Bandelės su kopūstais – receptas:
1.Miltus persijojame į dubenį, jų viduryje padarome duobutę. Į ją sutrupiname mieles ir supilame pašildytą iki 30–35 laipsnių pieną arba vandenį (jei beriame sausas – ištirpiname jas mažame pieno/vandens kiekyje ir įmaišome į likusį skystį). Maišome iki tešla gausis vientisa. Uždengiame ir kildiname šiltai 20 minučių.
2. Sviestą ištirpiname, atvėsiname, įmušame kiaušinį, beriame druską, cukrų ir išmaišome. Gautą masę pilame ant pakilusios tešlos, gerai išmaišome ir paliekame kilti dar 30 minučių.
3. Svogūną ir šoninę smulkiai supjaustome, pakepiname gilesnėje keptuvėje ar troškintuve ant vidutinės ugnies ir suberiame smulkiais šiaudeliais pjaustytą kopūstą. Suberiame druską, pipirus, kmynus. Apkepiname, pilame šlakelį vandens ir uždengę troškiname kol kopūstas suminkštės.
4. Pakilusią mielinę tešlą iškočiojame iki 0,5 cm storio ir supjaustome delno dydžio stačiakampiais. Ant kiekvieno dedame po šaukštą įdaro, tešlą užlenkiame, sulipiname ir sutvirtiname kraštus.
5. Suformuotas bandeles dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir paliekame kilti dar 20 minučių. Aptepame plaktu kiaušiniu ir kepame 185 laipsnių orkaitėje (režimas su vėjeliu) 12–15 minučių kol paruduos. Bandelės su kopūstais iškepė – valgykime jas šiltas ar atvėsusias, jos gardžios abiem atvejais.
©Tekstas ir nuotraukos Alvilės Rimaitės
Parašykite komentarą