Gardusis sumuštinių tortas su vištiena ir šviežiomis daržovėmis

Iš Švedijos atkeliavęs sumuštinių tortas turi daugybę teigiamų bruožų, dėl kurių jį verta kviesti į gimtadienius – ypač vasariškus. Jis gražus, įdomus, sotus, patogus valgyti, pagaminamas iš vakaro. Jame galima paslėpti įvairių daržovių, taip apgaunant didžiuosius daržovių nevalgytojus. Aplamai, sudedamąsias sumuštinių torto dalis kiekvienas galime pasirinkti pagal norus – puikiai tiks tunas su pomidorais, rūkyta žuvis su kiaušiniais. O aš pateikiu mūsų šeimos mėgstamiausią derinį – vištienos krūtinėlės su agurkais ir salotomis. Dažniausiai iš šių produktų gaminu iškylos sumuštinius, kurie kelinti metai išsilaiko mūsų valgomų topų viršūnėse – o sumuštinių tortas, tai toks šventiškas ir iškilmingas šių puikiųjų sumuštinių variantas.

sumuštinių tortas idėjos vasaros švenčių stalui

Pertepimui naudojau sūrio, graikiško jogurto ir majonezo mišinį – čia kiekvienas proporcijas gali pasireguliuoti, manasis variantas švelnesnis, jame dominuoja jogurtas. Torto šonų ir viršaus aptepimui galime naudoti tą patį mišinį (tuomet jį gamindami rinkimės didesnius recepte nurodytus majonezo, sūrio ir jogurto kiekius), arba aptepti tepamu varškės sūriu.

Torto gamybai aš naudojau atsegamą formą – man gražiausi apvalūs tortai, tačiau lygiai taip pat galime pasigaminti keturkampį sumuštinių tortą, tuomet nereikės nei formos, nei pjaustyti duonos riekeles į smulkesnius gabalėlius.

uzkandziai-vaiku-sventems

 Tortas 12 valgytojų:

  • 300 g vištienos filė
  • morkos, svogūno
  • lauro lapo,druskos ir pipirų
  • 16-17 riekių sumuštinių duonos
  • 300-400 g graikiško jogurto
  • 4-5 šaukštų majonezo
  • 70-80 g tarkuoto kietojo sūrio (pvz. Džiugo)
  • 4 agurkų
  • tepamo varškės kremo, pvz. Rama creme bonjour (nebūtinai)
  • torto papuošimui: salotų, mažų pomidoriukų, citrinos, gražgarsčių ar kitų žolelių.

Gaminame sumuštinių tortą su vištiena ir šviežiomis daržovėmis:

1. Į verdantį vandenį dedame nuluptus svogūną ir morką, prieskonius ir vištienos filė. Verdame apie 1 valandą ant vidutinės ugnies, kol mėsa išvirs. Ataušiname.

2. Porą saujų sūrio atsidedame torto papuošimui, likusį sūrį sumaišome su graikišku jogurtu ir majonezu. Jei šį mišinį naudosime ir torto aptepimui – atsidedame 6-7 šaukštus, o į likusį įmaišome ataušintą ir smulkiai supjaustytą virtą vištienos krūtinėlę. Išmaišome.

3. Agurkus supjaustome plonai – riekelėmis arba išilgomis juostelėmis

4.. Duonos riekelėms nupjaustome pluteles (iš jų vėliau galima pagaminti skrebučių sriubai ar salotoms). Į apvalią atsegamą torto formą išdėliojame duonos riekeles, tarpus užpildome mažesniais jų gabalėliais.  Ant duonos tepame sluoksnį jogurto ir vištienos mišinio. Išlyginame ir dedame agurkų sluoksnį. Taip tortą sluoksniuojame, kad gautųsi 2 vištienos bei agurkų ir 3 duonos sluoksniai – viršutinis turi būti duonos.

5. Torto viršų aptepame jogurto-majonezo-sūrio mišiniu arba tepamu varškės kremu, pasilikdami kelis šaukštus šonams aptepti.

6. Tortą uždengiame maistine plėvele ir statome bent 12 valandų į šaldytuvą. Prieš patiekdami, atsargai apipjauname peiliu aplinkui ir nuimame formos kraštus. Aptepame sumuštinių torto šonus, puošiame salotomis, pomidoriukais, citrina ir tarkuotu sūriu.

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *