greitas smidrų pyragas nuostabiai skanus receptas

Greitas smidrų pyragas – nuostabiai skanus

Pikantiškas greitas smidrų pyragas – universalus patiekalas. Smidrai – ypatinga pavasariška daržovė. Tad pyragas labai tiks Velykų progai. Jis vertas šventinio stalo pakylos, puikiai tinka iškyloms, piknikams bei kitoms vaišėms lauke. Kartu – toks paprastas, kad greit paruošime kasdienei vakarienei ar pietums. Ir jis gardus tiek karštas, tiek šaltas. O gardžioji sviestinė tešla sugundys paragauti vertingųjų smidrų net ir kartais įtariai į juos žvelgiančius vaikus.

Puiki sviestinė tešla – greit pagaminama ir sveikesnė

Norėdami itin greitai apsisukti, galime naudoti pirktinę bemielę tešlą, bet… skaniau ir sveikiau paruošti ją patiems. Siūlomą pikantiškos tešlos variantą pagaminsime vos per 5 minutes. O geriausia, kad jos nereikės ilgai vėsinti – pyragą galėsime kepti veik iš karto. Recepte numatytą tešlos kiekį galime keisti, norėdami pyrago plonesniu padu, pasigaminkime tešlos trečdaliu ar net dvigubai mažiau.

Įdaras – galime varijuoti

Prieš klojant smidrus, ant užtepėlės galime dėti kiek pasmulkintas virto ar vytinto kumpio riekeles. Jei kepame šventei, galime tešlą kočioti ploniau, kepti didesnėje formoje ir dali jos paruošti su pomidorais, tunu ar panašiai. Turėsime įvairesnių vaišių. Vietoje užtepėlės galime naudoti šakute sutrintą fetos sūrį.

Apie kepimo formą

Greitas smidrų pyragas dailiai iškepa atsegamoje pyrago ar torto formoje. Tačiau tinka ir stiklinė, ar kita forma su nenusiimančiais kraštais. Tik šiuo atveju prieš išimdami, leiskime kiek pravėsti ir dar formoje supjaustykime gabaliukais. Recepte nurodyti kiekiai skirti 24–28 cm skersmens atsegamai kepimo formai.

Pyrago pagrindui:

  • 150 g sviesto
  • 240 kvietinių miltų
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 4 šaukštai šalto vandens

Įdarui:

  • 200-250 g smidrų viršūnėlių
  • druskos
  • 100 g baltos sūrio/varškės užtepėlės
  • 50 g tarkuoto parmezano

Greitas smidrų pyragas – receptas:

1. Kambario temperatūros sviestą sumaišome su miltais ir druska, įpilame vandens ir išminkome. Tešlą iškočiojame į blyną ir klojame į kepimo formą. Rankomis paspaudome ir pataisome formą. Subadome dugną ir šonus šakute, kad kepant išliktų lygesnis ir 5 minutes atvėsiname šaldiklyje. Tai nebūtina, bet iškepto pyrago forma bus gražesnė jei atšaldysime.

2. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių ir šauname pyrago pagrindą 10-15 minučių kepti, kol šiek tiek pagels.

3. Kol pagrindas kepa, užverdame puodą su vandeniu, beriame druskos ir sudedame nuplautas smidrų viršūnėles. Apverdame ne ilgiau 4 minučių, nukošiame ir perliejame šaltu vandeniu, nusausiname.

4. Pravėsusį pyrago pagrindą aptepame sūrio ar varškės užtėpėle, išdėliojame paruoštus smidrus, apibarstome tarkuoto parmezano tipo sūriu ir kepame dar 10-12 minučių 200 laipsnių orkaitėje, kol sūris išsilydys ir skaniai paruduos.

Labai skanus greitas smidrų pyragas paruoštas – jam į draugiją ant stalo puikiai tinka švieži agurkai, pomidorai, paprikos, įvairių žalumynų lapai ar iš šių daržovių paruoštos salotos.

ką pagaminti iš smidrų – paprastas receptas

© Tekstas ir nuotraukos Alvilės Rimaitės

Parašykite atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *