Atnaujinta 20/01/2017
Tahini, arba sezamų pasta – poniutė įnoringa, tikrai ne kiekvienoje parduotuvėje aptiksi. Kartais ir geležines kurpes galima numinti beieškant, numoti ranka ir daugybės gerų receptų atsisakyti. Be reikalo – tahini labai lengva pasigaminti namuose! Tereikia sezamų sėklų ir ypač tyro alyvuogių aliejaus. Na, dar žiupsnio druskos.
Tahini gaminama labai panašiai kaip žemės riešutų sviestas, bet apie viską detaliau:
Pagaminti 160 ml tahini pastos reikės:
- 1 stiklinės sezamų sėklų;
- 60-75 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- 1/4 šaukštelio druskos.
Gaminame tahini (sezamų) pastą namuose:
1. Sezamų sėklas apkepame sausoje keptuvėje, ant kiek aukštesnės nei vidutinė ugnies. Kaitiname 5-8 minutes iki gražiai parus ir paskleis riešutų kvapą – nuolat maišome, kad sėklos nesudegtų. Jei gaminame didesnį kiekį – sėklas patogiau apkepti 180 ºC orkaitėje. Gražiai parudusias sėklas dedame į kitą indą – taip jos toliau nebekais ir greičiau atauš.
2. Atvėsusias sezamų sėklas beriame į virtuvės kombainą ir aštriais jo peiliais smulkiname 1-2 minutes, kol virs drėgnoka biria mase. Tada pilame 60 ml alyvuogių aliejaus, beriame druską ir kombainu vėl išsukame iki vientisos masės. Jei atrodo kad tahini pasta gavosi per tiršta – įpilame dar šiek tiek aliejaus.
Tiek to darbo – tahini, arba sezamų pasta pagaminta, sandariai uždarytą stikliniame inde, šaldytuve ją galime laikyti iki 3-4 savaičių. Tahini prireiks gaminant humusą, baklažanų dažinį Baba Ghanoush, sezamų chalvą ir daugybę kitų šaunių receptų. Apie juos būtinai kalbėsime ateityje.
Nuotraukos: Alvilės Rimaitės
Parašykite atsiliepimą