Kopūstų pyragas – man vienas tų, nostalgiją keliančių patiekalų. Vaikystėje skanaudavau jį kepamą mano mielos tetos. O dabar savo šeimai kepu pati. Ypač kopūstų pyragas puikus žiemą. Sotus ir jaukus patiekalas, užsigeriant sultinio puodeliu, galintis virsti šauniais žiemos pietumis ar vakariene. Ir neabejotinai tinkantis šventei. Ta trapi sviestinė tešla – dėl jos troškintų kopūstų įdarą paragauti ryžtasi net ir nevalgantys šios daržovės. Paragavę nenusivilia, o dažniausiai prašo pakartoti.
Iš nurodyto produktų kiekio iškepsime išties didelį pyragą. Suraikę nedideliais gabalėliais (jis tikrai sotus), galėsime pavaišinti didesnį būrį. Pyragas skanus ir šiltas, ir atvėsęs, tačiau dailiau supjaustysime jau ataušintą.
Tešlai:
- 360 g kvietinių miltų
- 200 g sviesto
- 200 g grietinės
- 1 kiaušinio
- 0,5 šaukštelio druskos
- 0,5 šaukštelio sodos
Įdarui:
- 1 nedidelio kopūsto
- 50 g sviesto
- 3 virtų kiaušinių
- 1 šaukštelio druskos
- 0,5 šaukštelio maltų kmynų (nebūtinai)
- 0,5 šaukštelio juodųjų pipirų (nebūtinai)
Kopūstų pyragas – receptas:
1. Miltus sumaišome su soda ir druska.
2. Šaltą sviestą supjaustome kubeliais ir peiliu papildomai kapodami įmaišome į miltų mišinį. Mušame kiaušinio trynį (baltymą pasiliekame pyragui aptepti), dedame grietinę ir viską sparčiai sumaišome iš pradžių šaukštu, o po to išminkome rankomis.
3. Tešlą paliekame pusvalandžiui pašalti šaldytuve. Kol šąla, imamės įdaro.
4. Kopūstą smulkiai supjaustome, beriame į puodą ir troškiname 30 minučių, užpylę mažu kiekiu vandens. Įmaišome sviestą, smulkintus virtus kiaušinius ir prieskonius.
5. Tešlą iškočiojame į 2 stačiakampius. Klojame vieną tiesiai į kepimo formą arba kepimo popieriumi ištiestą skardą, sudedame įdarą ir uždengiame antru tešlos stačiakampiu.
6. Aptepame plaktu baltymu ir šakute praduriame kelias skylutes. Kopūstų pyragas kepamas 220 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
© Tekstas ir nuotraukos Alvilės Rimaitės
Jums taip pat gali patikti: „Greitas pikantiškas pyragas su mėsa ir daržovėmis“
Parašykite atsiliepimą