Kuršėnų vyniotinis su uogomis gali ir gimtadienio tortą pavaduoti – toks gražus, šventiškas ir gardus jis yra. Purus biskvitas, lengvas varškės kremas ir uogų gaiva. O pagaminti jį tikrai paprasčiau nei daugumą tortų.
Aš šį kepinį gaminu su lengvesniu nei įprasta kremu – dalį sviesto keičiu varške. Varškę geriausia naudoti pakeliuose – kreminės konsistencijos. Svarbu gerai išplakti baltymus ir atsargiai juos įmaišyti. Kepimo popierių rinkimės kokybišką, kad lengvai nusiimtų nuo kepinio. Ir būtinai atminkime, kad tik iškepusį biskvitą reikia tą pačią minutę suvynioti su visu kepimo popieriumi, kad įgautų reikiamą formą. Kremą įdėsime vėliau.
Uogas berkime kokias tik turime. Maniškiame – braškės ir medlievos. Puikus derinys, įtikęs net ir tiems, kurie įprastai medlievų nevalgo, he he. Žinoma, labai tiks ir šilauogės, mėlynės, avietės, serbentai, bruknės, spanguolės.
Kuršėnų vyniotinis su uogomis išvaizdus ir nepuoštas, tik cukraus pudra pabarstytas, mėtos šakele pagyvintas.
Tačiau jei norisi šventiškiau – papuoškime tomis pačiomis uogomis, kurias beriame į vidų. Geriausia tai daryti prieš patiekiant, kad uogos būtų kuo šviežesnės.
Reikės:
- 4 kiaušinių
- 4 šaukštų cukraus
- 4 šaukštų miltų
- 100 g sviesto
- 270 g varškės (9 % riebumo)
- 1/2 indelio kondensuoto pieno
- 2–3 saujų norimų uogų
- cukraus pudros
- mėtos šakelės (nebūtinai)
Kuršėnų vyniotinis su uogomis – receptas:
1. Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Baltymus komandiruojam į šaldytuvą – pašalę lengviau išsiplaks. Kol baltymai šąla, šakute išplakame trynius su cukrumi. Įmaišome miltus.
2. Išplakame baltymus iki standžių ir blizgių putų. Atsargiai, per 3–4 kartus įmaišome juos į trynių masę.
3. Kepimo skardą (tą, kuri per visą orkaitės plotį) išklojame kokybišku popieriumi ir joje tolygiai paskirstome tešlą. Kepame 190 laipsnių karštumo orkaitėje (režimas – su vėjeliu) 12–15 minučių.
4. Iškeptą vyniotinį tuoj pat susukame su visu kepimo popieriumi ir paliekame atvėsti.
5. Kambario temperatūros sviestą išplakame iki purumo, toliau plakdami supilame kondensuotą pieną. Dedame varškę ir išmaišome iki vientisos masės.
6. Atvėsusį biskvitą išvyniojame, atsargiai nuimame popierių. Aptepame varškės kremu, beriame 2 saujas uogų (1 saują paliekame papuošimui) ir vėl susukame. Dedame į šaldytuvą sustingti bent kelioms valandoms. Prieš patiekiant puošiame uogomis, mėtos šakele, apibarstome cukraus pudra per tinklelį.
Kuršėnų vyniotinis su uogomis © Tekstas ir nuotraukos Alvilės Rimaitės
Parašykite atsiliepimą