medaus tortas receptas gimtadienio mugė

Medaus tortas – nuteikia ypatingai šventei

Mūsų šeimoje medaus tortas be jokių abejonių yra numeris vienas – visados laukiamas, geidžiamas ir maloniai sutinkamas. Ir nors šiam gražuoliui darbo reikia nemažai – man net jo gaminimas suteikia ypatingos šventės pojūtį. Kas savaitgalį tokio tikrai neišsikepsi, o štai ypatingomis progomis, oi, kaip smagu, palepinti ir pamaloninti naminiu, savo gamintu medaus tortu!

Didžiuliui, 15–20 žmonių užteksiančiam tortui reikės:

Torto blynams:

  • 5 kiaušinių
  • 75 g sviesto
  • 220 g medaus (apie 6 šaukštai)
  • 200 g cukraus
  • 820 g miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių,
  •  šaukštelio cinamono
  • 1/4 šaukštelio malto imbiero
  • 1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių

 Gaminame medaus torto blynus:

1. Į karščiui atsparų indą įmušame kiaušinius, supilame cukrų, medų, sudedame sviestą. Statome indą į didesnį karšto vandens puodą ir plakame 5 minutes. Aš plaku ranka, naudodama plakimo šluotelę.

2. Miltus persijojame į dubenį, sumaišome su kepimo milteliais ir prieskoniais. Beriame miltų mišinį į kiaušinių, medaus, sviesto ir cukraus masę ir sparčiai išmaišome. Gauname labai minkštą masę, tačiau nuo indo sienelių ji turi atšokti. Padaliname į 2 dalis, dedame į indą su dangčiu ar suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent 2 valandoms atšalti. Galima palikti ir per naktį.

3. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Iš atvėsintos tešlos kočiojame blynus. Turi išeiti 10–12 blynų, todėl kiekvieną iš 2 atvėsintos tešlos dalių padaliname dar į 5–6 dalis. Stalą ir kočėlą pabarstę miltais, kočiojame torto blynus kuo ploniau (apie 0,5 cm storio). Aš iškočioju ant stalo, keliu lakštą į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir apipjaunu blyną jau skardoje – taip blynai išeina vienodesni. Apipjauti galima ant viršaus uždėjus atsegamos kepimo formos dugną, didesnio indo dangtį ar lėkštę. Apipjovus likusius tešlos gabalėlius iškepame kartu su blynu – vėliau iš jų darysime torto trupinius.

4. Šauname blyną į orkaitę ir kepame 6–9 minutes kol gražiai pagelsta (bet neperkepa!). Kol kepa vienas blynas – iškočiojamas kitas ir t. t. Viso šis darbas užima kiek daugiau nei valandą.

Torto sulaistymui:

  • 200 ml stiprios juodos arbatos su bergamotėmis „Earl Grey“

Torto kremui:

  • 1 citrinos
  • 760 g grietinės (40 proc. riebumo)
  • 160 g cukraus pudros

Gaminame medaus torto kremą ir lipdome patį tortą:

1. Užplikome puodelį arbatos, paliekame atvėsti ir einame plakti kremo.

2. Gerai atšaldytą 40 procentų riebumo grietinę ir cukraus pudrą išplakame elektriniu plakikliu. Suberiame smulkiai tarkuotą geltonąją citrinos žievelės dalį ir 2/3 citrinos sulčių. Dar truputį paplakame, kad išsimaišytų.

3. Pasiruošiame iškeptus atvėsusius blynus ir tortinę lėkštę. Imame pirmą torto blyną ir iš abiejų pusių sudrėkiname arbata. Aš tai darau silikoniniu šepetėliu, arba susipilu arbatą į purkštuką, skirtą gėlėms purkšti vandeniu. Blynas turi tik sudrėkti, o ne išmirkti. Dedame pirmajį sudrėkintą blyną ant torto lėkštės, supurškiame antrajį ir pasidedame šalia. Arbatai susigėrus, ant pirmojo blyno tepame 2–3 šaukštus grietinės kremo, paskirstomte tolygiai ir uždengiame antruoju sulaistytu blynu. Tada sulaistome trečiajį blyną, ant antrojo tepame sluoksnį kremo ir taip toliau iki kol supildome visą gražuolį tortą. Aptepame jo viršų ir šonus likusiu kremu ir apibarstome trupiniais. Prieš tai darant, jei norisi šiek tiek užlipinti plyšius tarp blynų, galima atskirame indelyje susimaišyti 2 šaukštus kremo su trupučiu trupinių ir gauta košele palyginti torto šonus. Torto trupinius pasigaminame virtuvės kombainu susmulkindami nuo blynų likusius tešlos gabalėlius.

4. Prieš valgant tortą paliekame šaldytuve pastovėti mažiausiai 5–6 valandas, o geriausiai – per naktį.

Papuošti medaus tortą galima įvairiai – saldainukais, uogomis, sausainiais, marcipano figūrėlėmis – plačiau apie tai skaitykite: Tortas rudens gimtadieniui: paprastos dekoravimo idėjos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *