Moliūginius keksiukus iškepusi pirmą sykį, iš karto supratau, kad jie bus vienas ilgai nepabostančių hitų – greitai paruošiami, labai gardūs ir kiek sveikesni už daugumą kepinių, moliūginiai keksiukai gali suktis ir suktis, kol tik virtuvėje nesibaigia oranžinių gražuolių atsargos.
Egzistuoja galybė moliūginių keksiukų receptų – aš, norėdama kuo paprastesnio ir turinčio mažiau riebalų, sudėliojau dar vieną: gaminant pagal jį galite nebijoti ir šį tą pakeisti – kefyrą keiskite natūraliu jogurtu, rūgpieniu ar pasukomis, vietoje nurodytų prieskonių galite dėti prieskonių meduoliams mišinio, norėdami ryškesnio skonio keksiukų naudokite rudąjį cukrų.
Moliūginius keksiukus labai greitai pagaminsite jei turėsite trintų moliūgų – nuluptą moliūgą supjaustome kelių centimetrų dydžio gabalėliais ir kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 30-40 minučių kol suminkštės. Atvėsiname ir sutriname. Galima kombainu, o galima – paprasčiausiai šakute. Kad pasiruoštume receptui reikalingų 160 ml trintų moliūgų, reikia iškepti apie 350 g moliūgo. Aš trintų moliūgų paprastai pasiruošiu daugiau – kad užtektų ir trintai sriubai, ir keksiukams, ir moliūginiams sausainiams.
Moliūginius keksiukus galima apglaistyti grietinėlės sūrio kremu ar šokoladu, o galima ir vienmarškinius, be jokių glaistų patiekti – jie ir tokie labai skanūs. Iš glaistų aš pateikiu 2 receptus: sūrio kremo ir šokoladinio glaisto – jei pastarajį tingite gaminti, galite jį keisti garuose tirpintu šokoladu su įmaišytu šaukšteliu aliejaus.
17 keksiukų:
- 2 kiaušinių
- 75 ml neutralaus skonio aliejaus (rapsų ar saulėgrąžų)
- 150 ml kefyro
- 120 g cukraus
- 240 g miltų
- 1,5-2 šaukštelių kepimo miltelių
- 1 šaukštelio cinamono
- 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- žiupsnis muskato riešuto
- 160 ml trintų moliūgų
Gaminame moliūginius keksiukus:
1. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 190 laipsnių.
2. Kiaušinius, aliejų, kefyrą ir cukrų supilame į dubenį ir neplakdami išmaišome.
3. Miltus persijojame į kitą indą, sumaišome su kepimo milteliais ir prieskoniais.
4. Miltų mišinį sumaišome su kiaušinių mase, įdedame trintus moliūgus ir vėl išmaišome.
5. Į keksiukų formą dedame keksiukų sijonėlius, jų vidų gerai ištepame aliejumi ir į kiekvieną pilamo po gerus 2 šaukštus tešlos, kad užpildytų sijonėlį beveik iki viršaus.
6. Kepame apie 25 minutes, ar iškepę patikriname mediniu pagaliuku – ištraukus jis turi būti sausas.
Grietinėlės sūrio kremui:
- 80 g kambario temperatūros sviesto
- 125 g grietinėlės sūrio (aš naudojau Philadelphia)
- 50 g cukraus pudros
Gaminame grietinėlės sūrio kremą:
1. Visus produktus išplakame virtuvės kombainu iki vientisos masės.
2. Kremu puošiame pravėsusius keksiukus, ant viršaus dedame po saldainiuką, beriame pabarstukų ar uogų, jei turime.
Šokolado glaistui:
- 70 g juodojo šokolado
- 50 g cukraus pudros
- 70 ml grietinėlės
Gaminame šokolado glaistą:
1. Sudedame visus produktus į puodą ir, nuolat maišydami, ištirpiname ant nedidelės ugnies.
2. Kai glaisto masė bus vienalytė, pilame jos po šaukštą ant atvėsusių keksiukų, puošiame saldainiais ar pabarstukais ir paliekame sustingti. Jei kambaryje labai šilta – moliūginius keksiukus galime 10 minučių įdėti į šaldytuvą.
Parašykite komentarą