Yra šalių, kuriose net vaikų gimtadienių saldumynai mirga patriotinėmis spalvomis, tuo tarpu mes santūresni – net Vasario 16-ąją ar Kovo 11-ąją tik vienas kitas pradedame šventines vaišes puošti mūsų kraštui svarbiais simboliais. Man atrodo, galėtume po truputį šioje vietoje įgyti daugiau drąsos ir kūrybiškumo, parodyti patriotiškumo, ypač, jei namuose auga vaikai – meilė savam kraštui, pilietiškumas ir gražios tradicijos juk ir prasideda vaikystės namuose.
Šiandien pristatau labai greitai ir vos iš kelių produktų pagaminamus saldumynus Kovo 11-osios proga – papuoškime juos trispalviais saldainiais, juk mūsų vėliava tokia graži!
Sezamo ir medaus trapučiai, dar vadinami kozinakais, arba pasteli buvo vertinami jau senų laikų Graikijoje, juos pagaminti paprasta, tereikia atminti keletą dalykų:
1. Sezamo sėklas tereikia vos pakepinti, nereikia perkepti.
2. Kepimo popierių reikia būtinai patepti sviestu, kitaip trapučius bus sunku nuimti nuo popieriaus. Jei vis tik popierius prilipo pernelyg stipriai – pavilgykite jį leduku iš kitos pusės – traputis atlips.
3. Trapučiai labai labai gardūs – todėl paslėpkite juos saugiai, kad peliukai nesugraužtų iki šventei ateinant.
Reikės:
- 1 stiklinės sezamo sėklų
- 6 šaukštų medaus
- geltonų, žalių ir raudonų meškiukų guminukų, M&M’s, jelly beans ar kitų saldainių
Gaminame sezamo trapučius – kozinakus su trispalviais saldainiais
1. Sezamo sėklas lengvai pakepiname keptuvėje arba 160 laipsnių orkaitėje, kad gražiai pagelstų. Pakepintas sėklas perkeliame į kitą indą, kad toliau nebekaistų.
2. Reikiamų spalvų saldainius suberiame į lėkštelę. Paruošiame kepimo popierių – dedame jį tiesiai ant stalviršio, jei šis nebijo karščio arba ištiesiame juo didelę kepimo skardą. Popierių patepame sviestu.
3. Medų dedame į keptuvę ir kaitiname, kol pradės burbuliuoti. Sumažiname ugnį iki vidutinės, beriame pakepintas sezamo sėklas, išmaišome ir kepiname 5–10 minučių. Kuo ilgiau kepinsime, tuo trapučiai bus traškesni, tačiau atsargiai – nesudeginkime!
4. Sukrečiame pakepintą sezamo ir medaus masę ant sviestu patepto kepimo popieriaus, šaukštu palyginame ir iškočiojame kiek vandeniu padrėkintu arba sviestu pateptu kočėlu iki norimo plonumo. Tuomet sparčiai sudėliojame saldainius, kiek įspausdami, kad prisiklijuotų.
Paliekame 15 minučių atvėsti, supjaustome peiliu ar ratuku picai raikyti ir dar paliekame pusvalandžiui, kad apdžiūtų ir sutvirtėtų.
Nuotraukos: Alvilės Rimaitės
Parašykite komentarą