Šventinis keksas su džiovintais vaisiais

Skaniausias šventinis keksas su džiovintais vaisiais

Gausiai džiovintais vaisiais apsikaišęs, man šis šventinis keksas yra pats skaniausias, neabejotinas keksų pasaulio favoritas ir tiek. Atradusi jo receptą Gimtadienio mugėje jau ne sykį geru žodžiu minėtoje „Prancūzų virtuvėje šiokiadieniams ir šventėms“, kepu jį daugiau nei dešimt metų. Antrai dienai šio burnoje tirpstančio pyrago paprastai nelieka net ir švenčiant nedideliame šeimos rate.

Nors šventinis keksas su džiovintais vaisiais kuo puikiausiai gali groti visus metus, aš jį ypač mėgstu kepti įvairioms žiemos šventėms – žiemiškiems gimtadieniams, kurie mūsų namuose sudaro net 50 procentų visų gimtadienių, Kalėdoms ar Naujųjų Metų stalui.

Reikės:

  • 240 g miltų;
  • 170 g sviesto;
  • 125 g cukraus;
  • 3 kiaušinių;
  • 100 g razinų;
  • 100 g mėgstamų džiovintų vaisių (abrikosų, datulių, ananasų, papajų);
  • 1 šaukšto romo arba 2-3 šaukštų juodos arbatos;
  • žiupsnelio druskos;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • 1 šaukštelio cukraus pudros pabarstymui.

Kepame šventinį keksą su džiovintais vaisiais:

1. Džiovintus vaisius ir razinas nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu ir, apšlakstome romu arba juodąja arbata. Paliekame pamirkti bent pusvalandį.
2. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių.
3. Kambario temperatūros sviestą išsukame kartu su cukrumi ir druska iki purios masės. Patogiausia tai padaryti elektriniu plakikliu. Toliau sukant, įmušame po vieną visus kiaušinius.
4. Į paruoštą masę beriame persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišome, kad tešla taptų vienalyte. Suberiame pamirkytus džiovintus vaisius ir razinas ir vėl viską gerai išmaišome – gauname labai tirštą, bet šaukštu maišomą tešlą.
5. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi arba aliuminio folija, patepame šiek tiek aliejumi ir sukrečiame tešlą. Kepimo forma turi būti tokio dydžio, kad tešla užpildytų ne daugiau 3/4 jos tūrio. Aš paprastai kepu apvalioje tuščiavidurėje formoje, bet tinka ir  įprasta pailga kekso kepimo forma.
6. Šventinį keksą kepame 45 minutes. Iškepusiam leidžiame kiek atvėsti, išimame iš formos, atsargiai nuimame kepimo popierių arba foliją ir per sietelį pabarstome cukraus pudra.

Šventinį keksą  galime paįvairinti riešutais, cukatomis. Jei pridėjus įvairių skanių priedų, tešla gaunasi pernelyg tiršta ir šaukštu nebesileidžia maišoma – įdėkite į ją gerą šaukštą riebios grietinės. Iškepę, vietoje cukraus pudros sniegelio, galime aptepti kiek pašildytu džemu arba žele, papuošti cukatais.

Nutraukos: Alvilės Rimaitės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *