Kalakutienos vėrinukai tiesiog sukurti vaikų gimtadienio vaišėms: spalvingi ir traukiantys akį; ant išsvajotojo pagaliuko, nuo kurio taip smagu valgyti; papildyti daržovėmis (oi džiaugiasi mamų širdys!) ir tikrai labai skanūs. Maniškiai abu kerta juos – net ausys linksta, nors Viliui paprastai neįpirši nei paukštienos krūtinėlės, nei termiškai apdorotų daržovių – belieka patyliukais stebėtis ir džiaugtis gausiomis pagyromis.
Paruošiami greitai ir nesudėtingai, kalakutienos vėrinukai turi dar vieną gerą savybę – juos gaminant, nereikia sukti galvos kuo pavaišinsime svečius vegetarus – tiesiog susiverkime keletą iešmelių be mėsos.
10 iešmelių, kurių užteks 6-8 vaikams:
- 600 g kalakutienos arba vištienos filė;
- 2 šaukštų citrinos sulčių;
- 3 šaukštų aliejaus;
- druskos, pipirų;
- 0,5 šaukštelio kumino;
- 0,5 šaukštelio raudonos saldžiosios paprikos;
- 1/4 šaukštelio džiovinto malto imbiero;
- 1 raudonos paprikos;
- 1 geltonos paprikos;
- 10 vyšninių pomidoriukų;
- 1 raudono svogūno;
- 10 iešmelių.
Mano siūlomi kalakutienos vėrinukai – su rytietiškais prieskoniais, kuriuos galima keisti kitais, mėgstamais paukštienos prieskoniais, pavyzdžiui, Provanso žolelėmis. Vėrinukus išsikepsime tiek orkaitėje, tiek lauko kepsninėje ant grotelių, kalakutieną galime pakeisti vištiena, daržovių būrelį papildyti cukinija. Būtinai pasiruoškime padažo – puikiai tinka gaivusis tzatziki – ir mėgstamo garnyro: ryžių, kuskuso ar šviežių daržovių salotų.
Gaminame spalvingas vaikų gimtadienio vaišes:
1. Iešmelius pamerkiame į vandenį, kad neapdegtų kepant (jei kepsime orkaitėje, mirkyti nebūtina).
2. Paukštieną supjaustome nedideliais, maždaug 2×2 cm gabaliukais. 2 šaukštus aliejaus sumaišome su šaukštu citrinos sulčių, prieskoniais, druska ir pipirais – gautą mišinį sumaišome su pjaustyta mėsa. Paliekame pasimarinuoti – kalakutieną mažiausiai valandai, vištieną – pusvalandžiui.
3. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Raudoną svogūną pjauname į 4 dalis ir išdaliname sluoksniais, paprikas supjaustome vienodo dydžio didesniais gabalėliais. Visas daržoves apšlakstome šaukštu aliejaus ir šaukštu citrinos sulčių, šiek tiek pabarstome druska ir pipirais.
4. Ant iešmelio pakaitomis veriame paukštieną ir daržoves, dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą (niekur nekabiname, tiesiog dedame) ir kepame – vištienai užteks 20 minučių, kalakutienai reikės apie 25-30 minučių. Neperkepame, kad vėrinukai su daržovėmis neišsausėtų.
Nuotraukos: Alvilės Rimaitės
Parašykite atsiliepimą