vaisių pica sveikas nekeptas tortas vaikams

Vaisių pica, arba sveikas nekeptas tortas vaikams

Vasariškas, lengvas, gaivus ir neabejotinai sveikas nekeptas vaisių tortas vaikams – tikras atradimas, ieškantiems sveikesnių pasirinkimų. Torto pagrindas ruošiamas iš datulių ir migdolų (kaip ir sveikame skanėste, kurį gaminome rudenį), kremas – grietinėlės sūrio ir graikiško jogurto mišinys, pagardintas apelsinais. Vainikuojama vaisių bei uogų asorti: mėlynės, mandarinai, bananai, kiviai, braškės, serbentai, gervuogės, avietės, vynuogės, persikai, abrikosai – kiekvieną sezoną galime susikurti vis kitą mėgstamą derinį, tačiau, žinoma, vasarą šis tortas gali tiesiog triumfuoti savo įvairove.

 8 torto valgytojams

Pagrindui:

  • 1 stiklinės migdolų
  • 250 g džiovintų datulių be kauliukų
  • 1 šaukšto neutralaus skonio aliejaus (rapsų, saulėgrąžų ar kokoso)
  • 1 šaukšto kakavos miltelių
  • 2/3 šaukštelio maltos vanilės

Kremui:

  • 125 g grietinėlės sūrio (aš naudojau „Philadelphia“)
  • 125 g graikiško jogurto
  • 1/4-1/2 šaukštelio smulkiai tarkuotos apelsino žievelės
  • 1 šaukštelio apelsino sulčių
  • 1/2 šaukšto cukraus pudros

Norimų vaisių ir uogų, 7-8 g tarkuoto šokolado (nebūtinai)

Žiūrint priekabiai, šis sveikas skanumynas yra labiau tarta ar vaisių pica nei tortas. Kaip jį vadinti – spręskite patys, mūsų šeimoje buvo visuotinai nutarta, kad tai yra tortas ir be to – labai labai skanus tortas. Mano galva, vaikų šventėse jis gali atlikti tiek pagrindinio torto, tiek ir jo palydos vaidmenį. Sveikas tortas vaikams pagaminamas labai paprastai (šlovė virtuvinei technikai!), jo pagrindą galime pagaminti ir dieną prieš – tik kremą susiplakime ir vaisiais puoškime ne anksčiau kaip kelios valandos iki valgant – tuomet tortas atrodys šviežiausiai ir gaiviausiai.

Apie formą: nekeptą vaisių tortą reikia ruošti formoje išimamu dugnu – tartos arba atsegamoje torto kepimo formoje. Aš naudojau plačią 26 cm skersmens tartos formą, tačiau galima ruošti ir 23-24 cm, tuomet tortas tiesiog bus aukštesnis.

Gaminame sveiką nekeptą tortą vaikams:

1. Migdolus dedame į virtuvės kombainą aštriais peiliais ir sumalame smulkiai – beveik iki migdolų miltų rupumo. Į migdolus dedame nuplautas, verdančiu vandeniu nuplikytas ir gerai nuvarvintas datules , kakavą, vanilę, pilame aliejų ir viską malame iki vientisos masės. Iš pažiūros sumalta masė gali atrodyti biri, tačiau paėmus pirštais turi lengvai susispausti į vientisą minklę.

2. Gauta tešla tolygiai išklojame atsegamos formos dugną ir dalį šonų, paspaudžiame, kad įsitaisytų gražiai ir statome į šaldytuvą bent valandai sustingti. Jei skubame, galime statyti 15-20 minučių į šaldiklį.

3. Gaminame kremą – suplakame visus jam skirtus produktus, išskyrus apelsinų žievelę. Kai turime vientisą kremą, dedame 1/4 šaukštelio tarkuotos apelsinų žievelės, išmaišome ir ragaujame – jei norime ryškesnio skonio, pridedame dar apelsinų žievelės.

4. Kremą tolygiai paskirstome ant torto pagrindo, išdėliojame vaisius ir uogas, jei norime – pabarstome tarkuota šokolado plytele. Tiekiame iš karto arba palaikome kelias valandas šaldytuve iki valgant.

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *