Ypatingai skanus maskarponės sūrio tortas su rududu pertepimu

Ypatingai skanus maskarponės sūrio tortas su saldžiu, kaip pasaka Rududu pertepimu

Sykį, vienoje šaunioje Vilniaus kavinėje, ragavau pasakišką desertą – švelnioji maskarponė jame draugavo su saldžiu kaip pasaka karameliniu pertepimu. Skonis buvo toks ypatingas, kad tuoj pradėjau regzti planus, kaip jį apgyvendinti sūrio torte. Ypatingai skanus maskarponės sūrio tortas su saldžiu kaip pasaka Rududu pertepimu turtingas ir išskirtinai šventiškas desertas – vaiko gimtadieniui, krikštynoms ir kitoms svarbioms progoms. Laiko šiam tortui pagaminti reikia skirti, bet, nors gaminimo aprašas atrodo ilgas, patiems darbams sugaišite apie 1,5 valandos laiko. Ne taip baisu, ar ne? Juolab, kad dalį darbo galima pasidaryti iš anksto – sausaininius lakštus ar bent jų tešlą pasigaminti dieną ar kelias prieš.

Maskarponės sūrio tortas vaiko gimtadieniui, gimtadienio mugė

 Torto pagrindo sausaininiams lakštams:

  • 250 g miltų,
  • 120 g sviesto,
  • 100 g cukraus,
  • 2 kiaušinių trynių,
  • žiupsnelio druskos.

Kepame sausaininius lakštus ypatingai skaniam maskarponės sūrio tortui:

1. Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purios masės, dedame trynius, įberiame druską ir dar išsukame.

2. Miltus beriame į dubenį, padarome juose duobutę, į ją sukrečiame sviesto, trynių ir cukraus masę, sumaišome ir greitai išminkome. Jei tešla nesulimpa, įpilame 1-2 šaukštus vandens. Dedame į šaldytuvą bent 1 valandai. Jei laikysite ilgiau, išimkite pusvalandį prieš kočiojant.

3. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 175 laipsnių.

4. Iškočiojame tešlą į maždaug 1 cm storio lakštus (jokių formelių spausti nereikia, juk lakštus malsime), dedame juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame 8-12 minučių, kol gražiai pageltonuos. Atvėsiname.

Torto pagrindui:

  • Atvėsusių sausaininių lakštų,
  • 60 g sviesto,
  • 5 šaukštų vandens (galima keisti pienu ar grietinėle),
  • 0,5 indelio karamelizuoto sutirštinto pieno Rududu.

 

Gaminame pagrindą ypatingai skaniam maskarponės sūrio tortui:

1.Sausaininius lakštus sumalame kombainu iki trupinių, sumaišome su tirpintu sviestu ir 5 šaukštais vandens taip, kad trupiniai sušoktų į tirštą tešlą. Paskirstome šią sausaininę masę ant atsegamos torto formos dugno ir iki pusės kraštų. Dedame į šaldytuvą.

2. Rududu, kad geriau teptųsi, šiek tiek pašildome vandens vonelėje (indą su Rududu įmerkiame į indą su karštu vandeniu) ir tolygiai paskirstome ant bent pusvalandį šaldytuve pabuvusio torto pagrindo. Vėl dedame į šaldytuvą ir einame plakti kremo.

 

Torto kremui:

  • 500 g maskarponės sūrio,
  • 400 g grietinėlės 36 %,
  • 200 g natūralaus jogurto be priedų,
  • 0,5 šaukštelio maltos vanilės,
  • 130-160 g cukraus pudros,
  • 1 citrinos sulčių,
  • 30 g želatinos,
  • 1 apelsino.

Gaminame kremą ypatingai skaniam maskarponės sūrio tortui:

1. Išspaudžiame iš apelsino sultis (jų turi gautis 150 ml, jei kiek trūksta, praskiedžiame vandeniu) ir jomis užpilame želatiną, kad išbrinktų. Paliekame bent 20 minučių.

2. Išplakame sumaišytus jogurtą, citrinos sultis, cukraus pudrą, maltą vanilę ir maskarponę. Ant silpnos ugnies ištirpiname želatiną ir atvėsusią supilame į maskarponės-jogurto masę. Viską vėl išplakame. Pastatome į šaldytuvą, kad pradėtų stingti iki drebučių konsistencijos. Masė stingsta labai greitai, todėl per tą laiką mitriai, iki standumo išplakame grietinėlę ir įmaišome ją į pradedančią stingti maskarponės-jogurto masę.

3. Gautą kremą pilame ant šaldytuve laukusio torto pagrindo, jei norime – šaukštu suformuojame bangeles, jei norime – paviršių išlyginame. Paliekame bent 3-4 valandoms sustingti.

Ypatingai skanų maskarponės sūrio tortą su rududu pertepimu dekoruoti galima įvairiai. Aš pasirinkau subtilų pabarstymą cinamonu per sietelį (tik būtinai, būtinai rinkitės kokybišką cinamoną, nes prastas sugadins visą tortą) ir šaldytas mėlynes. Šis derinys labai čia tinka. Ilgiau pabuvusios ant balto kremo mėlynės palieką šiokį tokį melsvą pėdsaką, tad jas išdėliokite prieš pat patiekiant tortą.

Nuotraukos: Alvilės Rimaitės

54 Responses

  1. Adele
    |

    Sveiki, ar galima iš pat pradžių nedaryti sausaininės tešlos, o tiesiog sumalti paprastus sausainius??

  2. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Adele, tikrai galima, tai geras kelias patrumpinti gamybos laiką 🙂 Nors man ta sausaininė tešla labai patinka, bet su parduotuviniais sausainiais, žinoma, greičiau 🙂

  3. A
    |

    Tai lakštus sausainiams kepti po vieną?

  4. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, aš kepu po vieną, man taip jie užtikrinčiau iškepa, o ir kepa neilgai. Tačiau jei Jūsų orkaitė kepa patikimai keliais aukštais, tuomet galite sudėti į 1 ir 3 orkaitės grotelių aukštį skaičiuoant nuo apačios ir kepti iš karto 2. O jei turite plačią orkaitę, gal aplamai viskas į vieną skardą sutilps. Gražumo lakštams nereikia, vis tiek jie bus sumalti į trupinius 🙂

  5. Monika
    |

    Sveiki. Kokio dydzio forma naudojote?

  6. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Monika, naudojau 22 cm formą, jei kiek platesnė, tortas bus žemesnis nei mano nuotraukose 🙂

  7. Vaniline vanile
    |

    Dangiskas malonumas. Kokia jus saunuole!!!!

  8. Alvilė Rimaitė
    |

    Ačiū labai, miela Vaniline vanile 🙂 Kaip smagu, kad Jums patiko!

  9. Vaniline vanile
    |

    O jau liaupsiu is sveciu kiek gavau, 😊 ir manau buvo uz ka!!! Aciuuuuu….uz recepta!

  10. Vaniline vanile
    |

    Beja, man rudu du ” pasileido ” , skystas visai. Ar galma suturstint kokiu budu??? Skonis tikrai nepakito, bet….Aciu….

  11. Alvilė Rimaitė
    |

    Nepaprastai džiaugiuosi, kad tortas patiko ir svečių liaupsių sulaukė 🙂
    Dėl Rududu – gal Jūs pernelyg stipriai jį pašildėte? Reikėtų tik tiek, kad jis taptų lengviau tepamas. O po to, užtepus ant torto pagrindo, palaikyti šaldytuve, kad vėl apstingtų. Ilgiau palaikius tortą kambario (ypač šilto) temperatūroje, Rududu gali šiek tiek pasileisti, tad jei norisi, kad būtų tvirtesnės konsistencijos, išimkite iš šaldytuvo tik apie pusvalandį ar valandą prieš valgant.

  12. julija
    |

    Ar galima kuo nors pakeisti kaiušinius?
    Ir želatiną?

  13. Alvilė Rimaitė
    |

    Kiaušiniai eina į trapų sausaininių lakštų pagrindą, norint apsieiti be jų: 1) galima bandyti ieškoti pirktinių „Selga“ tipo sausainių be kiaušinių sudėtyje, juos sutrupinti ir sumaišyti su sviestu, pienu pagal šio torto pagrindo receptą. 2) Gaminti kitą pagrindą, trapaus be kiaušinių neturiu recepto, tačiau galima ploną biskvitinį su cukinijomis išsikepti (tarkim, pagal šį receptą). Jo netrupinti, o tiesiog ant plono biskvito atvėsusio tepti Rududu ir toliau Maskarponės sluoksnį. Tačiau tai jau bus kitoks tortas.
    Kuo keisti želatiną, tikrai nežinau.

  14. Viktorija
    |

    Kiaušinį keisti galima bananu, o želatiną – agaro milteliais.

  15. Alvilė Rimaitė
    |

    Ačiū, Viktorija!

  16. Aurelija
    |

    Alvile, naudojant pirktinius sausainius pagrindui, kiek jų reikėtų?

  17. Alvilė Rimaitė
    |

    Aurelija, naudojant pirktinius, galite gaminti pyrago pagrindą iš 70-80 g sviesto, sumaišyto su 150 g Selga sausainių, detalesnis receptas čia: https://www.gimtadieniomuge.lt/moliugu-surio-pyragas-lipa-ant-torto-pakylos/

  18. Kristina
    |

    O torto pagrindas nesigauna kietas?nes vis bijau tokiu pagrindu, nes gaunas arba subyra supjauscius dugnas arba neina ismeigt sakutes 😀

  19. Alvilė Rimaitė
    |

    Kristina, suprantu apie ką Jūs, bet šiuo atveju manau, kad tai nėra toks pagrindas, kurio Jūs bijote 🙂 jis pakankamai minkštas ir nebirus, toje nuotraukoje, kur atskirai atpjautas gabaliukas, turėtų matytis iš arčiau jo faktūra.

  20. Milda
    |

    Sveiki. Jei pagaminta torta dengsiu cukrine mase, tikriausiai jis subliuks. Ar bandete kada ji taip dekoruoti? Isanksto dekoju uz atsakyma.

  21. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Milda, nebandžiau, tad tikrai nežinau. Bendrai šio torto viršus yra gana tvirtas, gerai sustingstantis, bet ar jis atlaikytų cukraus masę, hm, nežinau. Tokiam dekoravimo būdui, mano galva, labiau tinkami biskvitiniai kepiniai, medaus tortai. Jei vis tik nuspręsite pamėginti, parašykit, kaip sekėsi!

  22. Milda
    |

    Na zinokit surizikavau dengti torta cukrine mase 🙂 nuo vakar vakaro dar tortas nesubliusko. Neina cia nuotraukos prisegti, butumete pati isitikinusi. Vakare suzinosiu ir pacio torto skoni. Linksmu Joniniu! 🙂

  23. Alvilė Rimaitė
    |

    Ooo, kaip puiku, Milda, ačiū, kad parašėte! Ir Jums linksmų Joninių!

  24. Lina
    |

    Skaniai labai atrodo, bandysiu siandien gaminti. Kaip jus galvojate, ar braskes tiktu su tuo karameliniu skoniu?

  25. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Lina, manau, kad puikiai tiktų – esu gaminusi su Rududu, braškėmis ir plakta grietinėle kitą tortą, skonis labai labai geras, jo receptas čia: https://www.gimtadieniomuge.lt/gardusis-giedres-tortas-kurio-net-kepti-nereikia/
    Šiam maskarponiniam, manau, braškės irgi bus puikiausia draugija. Aš puoščiau puselėmis jau sustingusį tortą. Ir cinamono turbūt braškių atveju nebarstyčiau, man cinamonas su mėlynėmis labiau derantis atrodo. Gardaus torto!

  26. Marta
    |

    Sveiki!
    Labai skanus tortas! Ačiū 😇
    Bet man gavosi labai kietas pagrindas,vos supjausciau.. apskritai nemegstu tu sausainiu padu,nes prie minkstu tortų tas kietas padas nekas..bet kadangi čia reikėjo atskirai kepti pagrindui lakstus,tikejausi kad bus minkštesnis..gal kazka ne taip darau su tais pagrindais?
    Bandysiu sūnelio gimtadieniui toki kepti,bet dėl darysiu ne sausainiu pagrinda,o biskvitini 😇

  27. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Marta, džiaugiuosi, kad tortas patiko 🙂 Dėl pagrindo, bandau suprasti, kodėl jis Jums gavosi kietas, gal kartais sviestą naudojote netirpintą, o tik minkštą, kambario temperatūros? Nes šio torto pagrindas gaunasi tikrai nekietas, dailiai pjaustosi, nuotraukoje irgi turėtų matytis. Pagrindą, be abejo, galima dėti ir biskvitinį, nors man čia pats skanumas yra junginyje sausainiai-karamelė-maskarponinis viršus 🙂 Kad ir kaip būtų – smagaus Jums sūnelio gimtadienio ir skanaus torto!

  28. Inga
    |

    Sveiki,
    Skanus tortas 🙂 Pagrindas tikrai ne kietas. Manau, kad jis kietesnis gaunasi jei sviesto yra per mažai arba tai priklauso ir nuo sviesto rūšies (vieni minkštesni, kiti – kietesni).

  29. Alvilė Rimaitė
    |

    Miela Inga, labai smagu girdėti ir dėkui už pastebėjimus dėl sviesto – iš tiesų gali būti ir šios priežastys.

  30. Žygimantas
    |

    Sveiki,
    Be proto didelė kalorijų bomba, bet juk tokie tie saldumynai ir turėtų būti! Tikrai fantastiškas tortas, visiems patiko. Ačiū už receptą 😉

  31. Alvilė Rimaitė
    |

    Žygimantai, tikrai kalorijų šiam tortui netrūksta, kasdien tokiu nepasimaitinsi 😀 Labai labai malonu, kad patiko 🙂

  32. Sigita
    |

    Sveiki,

    nesu įgudusi tortų kepėja, tad klausimėlis, kuo dar be cinamono ar braškoų tų galima papuošti? Ar citrinos sulčių rūgštumas labai jaučiasi torte? 🙂

  33. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Sigita, citrina čia jaučiasi labai švelniai, tikrai nėra rūgštus kremas. Apie puošimą – šį tortą galime dekoruoti įvairiais nesunkiais dalykais: pabarstukais, cukruotomis vyšniomis, dumplūnių uogomis (būna prekybos centruose egzotinių dažovių-vaisių skyriuose), labai gražiai atrodo su granatų uogomis, taip pat galima puošti spalvotų saldainių dražė (puikiai tiks velykoms), tik juos dėčiau prieš pat patiekiant – kad nenudažytų, šokolado drožlėmis arba tirpinto šokolado ornamentais. Juos labai paprasta pasidaryti, plačiau rasite čia – jei gaminsite Velykoms, galite išlieti margučių, gėlių, drugelių formas: https://www.gimtadieniomuge.lt/greitas-kaledinis-surio-tortas-ir-3-budai-kaip-ji-papuosti/

  34. Valentina
    |

    Super,bandysiu vyro gimtadieniui pagaminti. Parasysiu kaip gavosi

  35. Alvilė Rimaitė
    |

    Miela Valentina, šį tortą tikrai verta kviest į gimtadienį, smagaus gaminimo, lauksiu atsiliepimų!

  36. Loreta
    |

    Sveiki. Noriu isbandyti si torto recepta ir kilo klausimas ar viskas gerai iseitu jei ji daryciau silikonineje kekso formoje?

  37. Sandra
    |

    Paėmiau keletą idėjų iš šio recepto – tepiau biskvita karamelė ir į maskarpones masė dėjau graikiško jogurto (be grietinėlės), tiesa želatinos dėjau gal net 60g, nes su mažiau man ne sustingsta, tai darželyje gavau daug liaupsių apie super torta 🙂 dėkui!

  38. Alvilė Rimaitė
    |

    Miela Sandra, labai smagu girdėti, reikės ir man kada pabandyti liesesnę versiją – be grietinėlės 😉

  39. Gitana
    |

    Laba diena,noriu teirautis apie želatiną.Recepte rašote „atvėsusią želatiną”,tačiau kol atvėso,pradėjo stingti ir,kadangi šį tortą gaminu pirmą kartą,nežinojau ką daryti.Į kremą sudėjau drebučius.Lyg tai sustingo,bet žele gumuliukai matosi,gal turi būti šilta želatina?

  40. Alvilė Rimaitė
    |

    Laba diena, Gitana, aš dedu atvėsusią želatiną (taip, ji būna kiek pradėjusi stingti) ir ją gerai išmaišau. Jei labai matosi gumuliukai, gal ji nevisai ištirpusi buvo? Bet tikėkim, kad viskas bus gerai, jei kremas sustingo, turėtų viskas pavykt 🙂

  41. Gitana
    |

    Sveiki dar kartą.Tortas kaip ir pavyko tik dar noriu paklausti,kodėl sausainių pagrindas nesukibo su kremu?Atpjovus ,lėkštėje jie tiesiog atsiskyrė:kremas sau,pgrindas su karame sau…Ačiū

  42. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, smagu, kad tortas visumoje pavyko. Dėl atsiskyrimo, sunku pasakyti, gal pagrindas su karameliniu pertepimu pernelyg ilgai šaldytuve pabuvo, gal padžiūti gavo?

  43. Giedrė
    |

    Sveiki, tikiuosi sulauksiu atsakymo 🙁 aš labai mėgstu pyragus su tokia tešlą, bet nu nežinau kelinta karta aš jau bandau ja padaryti nu kažkoks košmaras kai reikia pradėti kocioti, negaliu perkelti tešlos į forma jai nesutrupejus, nu šitam pyragui vistiek reik trupinių tsi nėra didelio skirtumo, bet mėgstu obuolių pyragą su šia tešlą,ten reik jos gražios. Gal turit kažkokių patarimų 🙁

  44. Alvilė Rimaitė
    |

    Laba diena, Giedre, šiame recepte aprašytas torto pagrindas nėra kočiojamas. Tai nėra trapios tešlos receptas, apie kurią Jūs turbūt kalbate. Šiame recepte torto pagrindas gaminamas iš sausaininių lakštų trupinių, sumaišytų su sviestu. Kaip recepte nurodyta, šią tešlą reikia tiesiog paskirstyti tolygiai ant torto formos dugno, tada dėti į šaldytuvą ir šiek tiek pašaldyti. Nei kepti, nei kočioti šio torto pagrindo nereikia. Jei norite trapios tešlos, Jums reikalingas visai kitoks receptas, siūlau pabandyti šią: https://www.gimtadieniomuge.lt/tarta-su-uogomis-ir-apie-gardzia-trapia-prancuziska-tesla/

  45. Giedrė
    |

    Gaminau šitą tortą (pakeitus pagrindinius produktus, bet pagrindas man begalo patiko ir tik vienas klausimas ar jis turi būti toks kietas ar aš kažką netaip padariau ar per smarkiai suspaudžiau, aisku skonis buvo tobulas bet kai bandai atgnypti gali visas tortas išlėkti iš lėkštės 😀

  46. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Giedre, pagrindas gaunasi kietokas, bet su šaukšteliu valgyti turėtų gautis normaliai, skraidyti tortas neturėtų 🙂

  47. Simona
    |

    Grietinėlės reikia 400 GRAMŲ ar MILILITRŲ? Ačiū

  48. Alvilė Rimaitė
    |

    Simona, recepte aš nurodžiusi, kad reikia 400 gramų, bet mililitrais tai bus lygiai tiek pat – 400 ml. Grietinėlė, kaip ir grietinė sveria tiek pat gramų, kiek užima mililitrų 🙂

  49. Vita
    |

    Sveiki, ar galima vietoje apelsino ir citrinos sulčių dėti kokias kitokias, labai nemėgstu citrinos.

  50. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Vita, vietoje apelsino sulčių, želatinos išbrinkinimui, galite naudoti vandenį. O citrinos sultys čia pilamos tik skaniai rūgštelei, kad ne per saldus būtų kremas. Tad galite citrinos sulčių visai nepilti (jų buvimas ar nebuvimas konsistencijos kremo nepakeičia praktiškai), arba vietoje jų galite įberti vanilinio cukraus ar įlašint vanilės ar kokios kitos, konditerijoje naudojamos ir Jums patinkančios esencijos – kad kremas būtų kvapnesnis.

  51. Paulina
    |

    Sveiki, neturiu kombaino, ar pavyktų pagrindą sutarkuoti?

  52. Alvilė Rimaitė
    |

    Sveiki, Paulina, galima ir tarkuoti, jis tikrai susitarkuos, tik darbo daugiau bus. Jei norisi greičiau ir paprasčiau – galite tarkuoti pirktinius (selga, gaidelio tipo) sausainius. Tokiu atveju galite gaminti pyrago pagrindą iš 70-80 g sviesto, sumaišyto su 150 g sausainių, detalesnis receptas čia: https://www.gimtadieniomuge.lt/moliugu-surio-pyragas-lipa-ant-torto-pakylos/

  53. Marija
    |

    Sveiki,
    labai noriu pasigaminti šį tortą, tačiau iškilo klausimas. Ar būtų galima natūralų jogurtą keisti į kažkokį kitą produktą? Ačiū..

  54. Alvilė
    |

    Sveiki, Marija, aš pati šiame recepte, pastaraisiais metais, vietoje natūralaus jogurto naudoju graikišką jogurtą. Man jis labai patinka savo konsistencija. Tačiau tai beveik vienas ir tas pats, tad nežinau, ar toks keitimas Jums tiks. Kitas variantas – galite natūralaus jogurto tiesiog nedėti (šiuo atveju, gal ir želatinos pamažinčiau kokiais 5 gramais). Tačiau tortas gausis kitoks – jogurtas „palengvina“ maskarponės sūrio sluoksnį, padaro jį gaivesniu. Trečias variantas – galbūt galima bandyti dėti kurį nors kokybišką saldintą jogurtą su priedais, tarkim, vanilinį, kad labai spalva nepasikeistų. Šiuo atveju, cukraus pudros dėčiau labai minimaliai ir žiūrėčiau, kad jogurto priedai derėtų su citrinos ir apelsino sulčių skoniu. Jei abejojate, ar derės, galite citrinos sulčių nepilti, o apelsino sultis, naudojamas želatinos brinkinimui, keisti vandeniu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *